BLOG: Neexistuje nic špatného na financích FCB!

Nedávno skončila další historická sezóna a FC Barceloně se podařilo získat 4. titul LM a 21. v La Lize, pouze CdR jim unikl po prohře v nastavení s Mourinhovými "Galacticos". Nejdražší tým, který byl kdy sestaven, ale také utrpěl ve vzájemném měření sil porážku 5-0. Vítězství, které bude jistě vyryté do dějin španělského fotbalu. Dnes však nejsme zde, abychom diskutovali o brilantnosti našeho klubu na hřišti, ale o poněkud kontroverznějším aspektu našeho klubu, finanční situaci. V tomto článku se budeme věnovat připravovanému účetnictví, přestupovým rozpočtům, snížení zadlužení a o tom, co přinese budoucnost tomuto klubu.

Jsem si jistý, že všichni znají klubové účetnictví (před)minulé sezóny, které vytvořilo tak mnoho diskuzí nejen mezi culés, ale v celém fotbalovém světě. Jen měsíc po odstoupení prezidenta Joana Laporty byly prezentovány rekordní příjmy 446 milionů € a chvályhodný zisk 11 milionů €, nově zvolený president Sandro Rosell potom šokoval fotbalovou veřejnost vyhlášením zcela odlišných výsledků auditu. Nová čísla nejen snížila příjmy o 31 mil. € na 415 milionů, ale také zvýšila výdaje z 435 mil. € na 484 milionů €, neuvěřitelný 80timilionový rozdíl. Celková ztráta před zdaněním tak činila 70 milionů €, přičemž čistý dluh byl stanoven na 430 milionů €. A jakoby chtěl přidat sůl do rány, Rosell také potvrdil, že klub si bere bankovní úvěr na 155 milliónů € na výplaty hráčům, kvůli problémům s likviditou a ze stejného důvodu odešel Chygrynskiy.

To způsobilo mnoho hněvu mezi frustrovanými culés, vztekajícími se na zřejmé politické a stranické záměry skrývajícími se za těmito čísly. Ještě než dokončil svůj první měsíc v čele klubu, většina fanoušků už volala po jeho hlavě, zatímco ostatní prostě podlehli vlivu ''dozvuku'' událostí. Někteří mezitím začali zpochybňovat věrohodnost společnosti provádějící audit, s názory, jak je možné, že mají ještě 50 miliónů € rozpočet na přestupy, navzdory obrovské ztrátě. Co se zde snažíme analyzovat však je, do jaké míry byl Rosell opravdu vinen za celé toto drama. Byl jediný, na vině nebo byl Laporta stejně (nebo možná i více) zodpovědný za to, že se klub dostal do ''úzkých''? Než začneme, chci abyste pochopili, že většina jsou jen jednorázové platby, které nebudou mít každoročně vliv na klubovou knihu ani na klubovou ''cash flow'' minulé sezónu. Pro další zjednodušení jsou zde 2 kategorie - Příjmy a Výdaje - každou z nich jsme zkoumali podrobněji:

VÝDAJE:
1. 38 miliónů €, Sogecable: Největší položkou ze všech byl soudní spor (v hodnotě 38 milionů eur), který v klubu probíhá již roky s mediální společnosti Sogecable. Ta použila část vlastních práv pro klub ''na začátku'' 21. století.

Výměnou za pravidelný příjem, dala FC Barcelona k dispozici část svých televizních práv mezi sezónami 2003/04 až 2007/08 společnosti Sogecable. Jedním z klíčových aspektů této dohody bylo, že Sogecable zaplatí Barce celou dohodnutou roční částku, bez ohledu na to jestli se klub kvalifikuje do Ligy mistrů. Na oplátku, Barca dá část příjmů Sogecable, včetně Ligy mistrů, kdykoliv se klub vrátí do elitní skupiny.

První rok klub těžil z dohody se Sogecable, protože se do Ligy mistrů nedostal. Ale jakmile se do LM vrátili, vliv této dohody se začal projevovat na klubové pokladně. Dohoda znamenala, že značná část příjmů z LM musela být vyplacena Sogecable, něco takového se Laportovi zjevně nelíbilo.

Přesto velká část peněz, kterou klub dlužil Sogecable, již byla vyplacena. Nicméně 26.7 milionů €, což představuje zhruba 38 milionů € s úroky a daněmi, za poslední sezónu 2007/08 nebyla vyplacena, protože klub měl v úmyslu cenu zvlášť přezkoumat.

Zde evidentně neexistuje žádné východisko pro Barcu, dlužíme Sogecable peníze a je spravedlivé jim je vrátit zpět. Nemůžete podepsat mizerný obchod a posléze ho odmítnout zaplatit, až si uvědomíte svou chybu. Takže rozhodně souhlasím s rozhodnutím představenstva zařadit tyto peníze do výdajů.

Rovněž je třeba poznamenat, že 2 měsíce poté, po opětovném auditu představenstva, Barcelona ztratila ''případ Sogecable''. Soud nařídil vrátit peníze, které jim dlužíme.

2. 8 milionů €, Thierry Henry: Je sice pravda, že Henry odešel po sezóně 09/10, klubové knihy však zahrnovaly jeho zbývající amortizaci hodnoty. Představenstvo Joana Laporty se jej evidentně pokusilo zařadit do knihy až v příštím roce, zatímco Rosellovo představenstvo jej zahrnovalo do knihy předchozího roku, přičemž prohlašoval, že smlouva byla dohodnuta v květnu. Tento případ je zavádějící a pravdu se asi nikdy nedozvíme, který termín smlouvy byl vlastně dohodnut. Jedna věc však poodhaluje Henryho transfer do Barcy. Vynásobením 8 milionů € krát 4 dostaneme 32 milionů €, výrazně vyšší sumu, než byla dříve uvedena v dokumentech.

PŘÍJMY:

1. 18,5 € milionu, Mediapro: Jedná se o součet dvou různých případů, jeden je soudní spor s Mediapro v hodnotě 13 milionů €, nové představenstvo rozhodlo o zahrnutí pouze 50ti % z částky, což vedlo k úpravě na 6.5 mil. € hlavně kvůli nejistotě ohledně případu.

Druhý je problém, pokud jde o načasování plateb. MediaPro dluží klubu 16 milionů € na bonusech, ale platba této částky je rozprostřena po dobu 4 let v období 2009-2013 a vyčíslena na na 4 miliony € ročně. Laporta se snažil zahrnout vše pod sezónu 2009/10, zatímco Rosell se zřejmě rozhodl zahrnout příjem za 4 miliony € ročně.

2. 4 miliony €, Baena: Jedná se o úpravu, kde naprosto nesouhlasím s novým představenstvem. Případ byl již vyhrán a soud již nařídil hráči/Espanyolu splatit částku, jenž je v knihách jasně odůvodněna. Pokud hráč nemůže zaplatit částku, pak klub má dle knihy plné právo v případu a měl mu zabránit hrát za Espanyol.

3. 15 milionů €, Sant Joan Despí: Laportovo představenstvo souhlasilo s prodejem pozemků v Sant Joan Despí skupině MCM. Vypadá to, že skupina MCM mezitím zkrachovala a tak chyběly prostředky na doplacení zhruba 15ti milionů. Rosellovo představenstvo bylo ochotno operaci zrušit s úmyslem, že klub si může ponechat svá aktiva.

4. 7 mil. €, Znehodnocení pozemků Viladecans: zakoupené 26/05/2008 za 18,5 milionu €, z toho zprostředkovatel dostal hezké 3 mil. € (provize 16% !). Podle zvláštní zprávy, skutečná hodnota těchto pozemků byla kolem 5,5 milionu €, takže nové představenstvo stanovilo hodnotu na 11,5 milionu €.

Jak tedy snížit dluh?

Nyní, když máme před sebou všechny úpravy, můžeme odhadnout, kolik klub může vynaložit ročně na transfery a o kolik současně snížit dluh. V účetnictví sezóny 09/10 to bylo podle EBITDA (Zisk před odečtením úroků, daní, odpisů a amortizací) 10 milionů €. Přidáním jednorázových výdajů z důvodu úpravy, můžeme bezpečně říci, že klub může generovat roční EBITDA ve výši 70-80 milionů €. S ohledem na nové představenstvo, které se také rozhodlo přidat nového sponzora na dresy (Qatar Foundation), jenž dává dalších 30 milionů € ročně, za předpokladu, že zbytek příjmů a výdajů zůstane podobný, mohlo vést EBITDA v budoucnosti k více než 100 až 110 milionů €. Negováním daní a úroků kolem 10 mil. € ročně a udržením přestupového rozpočtu pevně na 45ti milionech €, můžeme dluh snížit asi o 50 milionů € ročně. Toto číslo se může dále zvyšovat s ohledem na neuvěřitelné sportovní úspěchy prvního týmu, což nevyhnutelně vede ke zvýšení příjmů, a teké vzhledem k Rosellovým úsporným opatřením, jako je úspora peněz na barevných tonerech.

I když se ukázalo, že v loňském roce byl čistý dluh 431 milionů €, zatímco hrubý dluh v hodnotě 533 milionů €, je třeba poznamenat, že tato hodnota je vysoce zavádějící, protože zvažuje celkové závazky klubu a ne to, co další kluby nebo dokonce UEFA, definují jako dluh.

Ekonomický viceprezident Javier Faus odhalil v nedávném interview, že během sezóny 10/11, se klubu podařilo snížit čistý dluh o 67 mil. € na 364 milionů €, zatímco hrubý dluh byl snížen o 50 milionů € na 480 milionů €, což naznačuje nárůst aktiv v hodnotě € 17 milionů. Vzhledem k čistému dluhu 364 milionů € a EBITDA 100 milionů €, čistý dluh 3 až 4 násobek EBITDA, je stále nebezpečný. Je proto vhodné snížit čistý dluh nejméně o dalších 150-200 milionů € a nechat jej v ''bezpečí'' 1,5 - 2 násobku EBITDA.

Jak ještě zvýšit příjmy?

Existují tři hlavní zdroje příjmů pro fotbalový klub, a to televize, zápasy a sponzoři. Prodej hráčů je další možnost, o kterou se ale nemůžete opřít jako o pravidelný zdroj příjmů. Takže se budeme nejvíce soustředit na první tři.

Zápasy:

To je pravděpodobně oblast s největším prostorem pro zlepšení v budoucnu. V roce 2009/10, klub vytvořil krásný příjem ze zápasů - 97.8 mil. €. Na první pohled tato částka může vypadat skvěle, ale na základě analýzy si uvědomme, že o celých 40 miliónů € z této částky se přičinilo klubové světově proslulé muzeum (17 milionů €), roční členské příspěvky (17 milionů €), Palau Blaugrana (4 miliony €) a Mini Estadi (2 miliony €). Takže příjmy pouze z Nou Campu činily sotva 58 miliónů €. Abychom to uvedli do souvislosti, odvěký rival Real Madrid měl zápasové příjmy 129 mil. € (>100 milionů € z Bernabeu), a dále týmy Premier League, Manchester United druhý  - 122 milionů € a třetí Arsenal zaznamenal příjem 114 milionů €. Prodloužená sezóna a běžné ceny vstupenek mohou být důvodem, ale hlavní důvod spočívá v podnikových službách hostů v těchto stadionech. Real Madrid například získal více než 40% svých zápasových příjmů z 4500 podnikových míst, zatímco Arsenal inkasoval více než 35% svého podílu zápasových příjmů z 9000 firemních míst. Přicházející na Nou Camp mají k dispozici sotva 1000 míst vyhrazených pro tyto služby, většina z nich je již pronajata. To vysvětluje velký rozdíl v příjmech z Nou Campu a ostatních podobně hodnocených stadionech v Evropě.

Nou Camp může být největší stadion v Evropě, a mohl být zdoben legendární postavami jako Ladislau Kubala, Johan Cruyff, Diego Maradona, Romario, Rivaldo, Ronaldinho, Xavi Hernandez, Andres Iniesta a Lionel Messi. Ale už potřebuje rekonstrukci a chcete-li - kompletní facelift. Stadion může vypadat nádherně v televizi, ale po pravdě ve skutečnosti, koridory jsou staré a opotřebované, stejně tak exteriér, nemluvě o sedačkách nebo technologiích ve srovnání s jinými stadióny vysokého standardu. Firemní sedadla jsou sotva dostačující a 70% stadionu není ani kryta střechou!

Byl zde plán rekonstrukce stadionu v roce 2007 v hodnotě 250 milionů €, což by nejen zvýšilo kapacitu stadionu na 106.000, ale také by se zvýšil počet míst určených k firemním účelům, jenž by činil kolem 10000. Měl by také zatahovací střechu ''propletenou'' kabely, kterou světoznámý architekt Norman Foster popsal jako "flexibilní, udržitelné a ekologické řešení." Exteriér bude vyroben ze směsi polykarbonátu a skleněných panelů, bude moci měnit barvy, takže může být v noci mimo stadion použit jako světelné tabule, nebo jako obří televizní obrazovka. Asi nejdůležitějším prvkem tohoto nového vzhledu Nou Campu je, že je zaručeno udržení spokojenosti fotbalových fanoušků: práce nebudou mít vliv na žádné zápasy.

Stavební práce měly být zahájeny v roce 2009 a dokončeny na začátku sezóny 2011/12, což by klubu zaručilo zvýšení ročních výnosů o 50-60 milionů €. Práce by byla financována z peněz získaných z reklasifikace (sloučení podílových fondů(?)) Mini Estadi, kolem 300 milionů €, dost na rekonstrukci Nou Campu, stejně jako vybudování nového Palau Blaugrana (basketbalový stadion). Bohužel, s hospodářskou krizí, která těžce zasáhla Španělsko, následovanou změnou předsednictví v roce 2010, plán nikdy skutečně neodstartoval.

Samozřejmě to neznamená, že nové představenstvo nechce rekonstruovat Nou Camp, ve skutečnosti oba, Rosell a Javier Faus potvrdili v nedávných rozhovorech, že klub má v úmyslu vybudovat "nový Nou Camp" a "Palau Blaugrana", ale hlavním cílem nyní zůstává snížení dluhu a v roce 2013, kdyby měl být dluh snížen na "udržitelnou" úroveň, budou pokračovat s plány stadionu. Faus také zmínil, že představenstvo nemá zájem o prodej Mini Estadi neboť má historický význam pro klub, a že budou raději používat peníze získané z klubem pro tento účel.

Sponzoři:

Barcelona generovala komerční příjmy ve výši 122 miliónů € během sezóny 2009/10. Porovnání s Bayernem Mnichov (174 milionů €) a Realem Madrid (149 milionů €) dokazuje, že to je další oblast s prostorem pro zlepšení.

Nové představenstvo na tom již začalo pracovat, protože nedávno se rozhodl vytáhnout pravděpodobně největší eso v rukávu. Poprvé ve své 111tileté historii má klub sponzora na svém dresu v podobě Qatar Foundation. Dohoda, která by přinesla dalších 30 mil. €, roční příjem pro příštích pět sezón. To může vést k 31 miliónům € vynaložených na výkonnostní bonusy.

Klub musí vydělat na těchto neuvěřitelných sportovních úspěších prvního týmu a ustavit Barcelonu jako ještě větší globální značku. Představenstvo může pracovat na uzavření nových mezinárodních sponzorských smluv, zatímco současně mohou také pracovat na zlepšení stávajících smluv. V současné době se zabývají výrobcem dresů Nike, jenž přináší kolem 25 milionů € za sezónu. Spekuluje se, že mistr Premier League, Manchester United se chystá podepsat novou vylepšenou dohodu s Nike za 400 miliónů € na 10 let, vydělá tedy kolem 40ti milionů € ročně, což je nastavení zcela nové laťky v této oblasti. Vzhledem k historii Rosella s Nike a klubovému globálnímu dosahu, lze očekávat, že FCB vyjedná svou dohodu v podobné částce, ne-li vyšší.

Televize:

Klub zaznamenal neuvěřitelných 167 milionů € z televizních příjmů v sezóně 2009/10, více než kterýkoliv jiný fotbalový klub. S kolektivními televizními právy ''připravenými k výkopu'', není velký prostor pro zlepšení v této oblasti. Nová kolektivní smlouva hovoří o 140 milionech €  pro oba španělské giganty z celkových 600 milionů €. Tato smlouva by měla platit do sezóny  2014/15. Příjmy z Ligy mistrů činí kolem 20ti milionů €, zakže příjmy z televizních práv by se mohly pohybovat kolem 160ti milionů.

Samozřejmě je tu vždy prostor pro zlepšení, protože liga je stále více a více celosvětově sledována, zlepšují se příjmy ze zámoří, což dále vede ke zvýšení TV fondu vyhrazeného pro španělské kluby v Lize mistrů.

Účentictví 2010/11

26/07/11, FC Barcelona vydala prohlášení na svých oficiálních stránkách, že klub uzavřel knihy pro sezónu 2010/11 s příjmy 473.4 milionů €, o téměř 60 milionů € více než v předchozím období.


Náklady stále překračují celkové příjmy, vedoucí ke ztrátě před zdaněním 9.3 milionu €. Je však třeba poznamenat, že 44.2 milionů € z těchto výdajů byly způsobeny operacemi s Ibrou, Chygrynskiym a Caceresem. Nebýt těchto obchodů, klubu by uzavřel knihy s čistým ziskem 33,5 m. €, takže můžete očekávat, že příští roky bude účetnictví mnohem pozitivnější. Mezitím se čistý dluh snížil z 430,6 m. € na 363,7 m. €.

Zvýšení příjmů způsobil kombinovaný efekt zvýšení příjmů od UEFA, mezinárodního sponsoringu, zápasových příjmů a prodeje hráčů. Protože účetnictví Realu Madrid v této sezoně zatím nebylo zveřejněno, je příjem Barcy (473,4 m. €) vůbec nejvyšší roční příjem v dějinách jakékoliv sportovní instituce.

Vzhledem k částce k dispozici pro nové posily a snížení hrubého dluhu spolu s úrokovými platbami, můžeme odhadovat, že EBITDA za období 2010/11 bylo kolem 105-110 milionů €, zcela v souladu s čísly kterými jsme se zabývali výše.

Na závěr bychom chtěli říct, že klub je velmi zabezpečený, pokud jde o jeho finanční situaci, ve skutečnosti je daleko od toho, co se Rosell a jeho lidé snažili vykreslit. Ano máme ztráty v posledních dvou sezónách, ale většina z toho byla v důsledku mimořádných jednorázových plateb nebo úprav, které nemají vliv na klub v pravidelných intervalech. Klub je více než způsobilý prostřednictvím předpisů finančního fairplay ze strany UEFA, a to i se současnými čísly.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace