Nový trenér, nový systém

Philippe Montanier (©mundodeportivo.com)

Real Sociedad vstoupí do sezóny 2011-12 s novým dirigentem na trenérské lavičce. Za půl milionu eur ho txuri-urdin vykoupili ze smlouvy ve francouzském Valenciennes. Philippe Montanier tak nahradí Martína Lassarteho, jenž sice splnil ten hlavní cíl a dovedl mužstvo k záchraně, ale vedení od jeho práce očekávalo přeci jen něco navíc a tak se jejich cesty rozešly. Jak to tak v těchto situacích bývá, nový trenér s sebou přináší spoustu nových věcí. Jednou z nich je nový herní systém, který Montanier praktikoval v klubech, kde působil. Na rozdíl od Uruguayce Lasarteho, který převážně používal rozestavení 4-2-3-1, si Francouz zamiloval rozestavení 4-3-3.

První věc, kterou je třeba zmínit je ta, že jedna věc je systém (rozestavení hráčů na hrací ploše) a druhou taktika, která se stanoví, tedy to jak se bude hrát. Například ve dvou týmech s totožným rozestavením v jednom mají krajní obránci za úkol útočit podél postranní čáry a v tom druhém ne. Další faktory, které ovlivňují taktiku je území, kde začíná presink na soupeře, způsob bránění (osobní, zónové, nebo kombinované) atd.

Systém 4-3-3 je v zásadě ušitý pro mužstva, která chtějí držet balón, s neustálou podporou v jednotlivých řadách i mezi nimi, který vyžaduje na krajích rychlé hráče, kteří dají hře potřebnou hloubku a přejdou přes protihráče.

Teď si projdeme jednotlivé posty a charakteristiky, které to či ono místo v sestavě vyžaduje. Začněme tradičně u brankářů. Real Sociedad má zatím ve svém kádru tři. Claudia Brava, Zubikaraie a Toña Ramíreze, byť druhý z nich zřejmě odejde někam na hostování. Popis práce se u strážců svatyně mnoho lišit nebude od toho, jaký měli v minulosti. Snad jen při domácích zápasech na stadionu Anoeta bude hrát Real víc vysunutější, takže i gólman se bude muset posunout o nějaký ten krok směrem dopředu, čímž se z něj stane jakési libero, které se bude snažit zachytit soupeřovy míče do hloubky. Claudio Bravo ale nohama hraje velmi dobře, takže tady by žádné problémy pro Real Sociedad být neměly. 

Útočná hra týmu začíná u stoperů, tedy především u jednoho z nich, jenž má lepší vedení míče a tuto roli by měl plnit Demidov. Především bude-li nastupovat na pravé straně stoperské dvojičky, neboť pravačka je jeho silnější noha. Další stopeří Mikel Gonzáles, Ion Ansotegi a Mikel Labaka se budou muset přizpůsobit požadavkům nového kouče.  Krajní beci budou mít za úkol roztáhnout hřiště, dát stoperovi, který rozehrává akci jistotu a nabízet se jako pomoc, aby se zabránilo narušení akce od soupeře. Měli by to být spíš dobří nahravači, než vodiči balónů. Tomuhle mustru skvěle padne odchovanec Liassine Cadamuro, byť Carlos Martínez a Estrada před ním mají určitý náskok a tudíž výhodu. Jejich výlety po lajně by neměly být sice tak čaté, ale o to více překvapivější.

Ve středu pole je velmi důležitý hráč, který se bude pohybovat před obranou (stejně jako Busquets v Barçe), neboť pro svoji pozici je to fotbalista, který by měl dát hře rovnováhu mezi obranou a útokem. Měl by to být plejer silný při hře ve vzduchu, chytrý, který dokáže číst rychle hru. Na tomto postu by měli působit Markel Bergara, nebo Gorka Elustondo. Montanier je ale potřebuje vidět v akci co možná nejdříve, aby se rozhodl, jestli je tuhle pozice potřeba posílit, nebo ne. O fous před ním se budou pohybovat dva záložníci, kteří by v sobě měli spojit stránku ofenzivní s tou defenzivní. S míčem u nohy budou rozhodujícím článkem v organizaci hry a distribuci míčů ať už zapojením se do útoku, nebo pokusem o střelu z větší vzdálenosti. Při bránění bude nezbyytné, aby se obětovali a pracovali za účelem narušit soupeřův útok ať už díky osobnímu bránění, nebo presinku. Když se podíváme na aktuální soupisku vidíme, že zprava by mohli hrát Mikel Aranburu, David Zurutuza, nebo dokonce Asier Illarramendi. Na levé straně je to zcela zřejmé. Antoine Griezmann je ideálním hráčem pro tuto pozici, díky své schopnosti pro hru jak nakrátko, tak i na dlouho a dobré střele z větší vzdálenosti. 

Na křídlech v tomto systému bývají povětšinou velmi rychlí hráči, technicky zdatní, s tahem na branku a schopní překonat protivníka v soubojích jeden na jednoho. Kromě toho, by měli oplývat pohyblivostí, aby dokázali rozhodit soupeřovu obranu. Po defenzivní stránce jsou prvními, kteří napadají po ztrátě míče, ať už s cílem sebrat protivníkovi balón, nebo jen zbrzdit snahu o rychlý protiútok a umožnit tak svým spoluhráčům návrat do svých pozic. Xabi Prieto a Jeffrey Sarpong by mohli hrát na křídle pravém, byť má každý z nich odlišné vlastnosti. No a na levé křídlo bude muset Real Sociedad najít ještě nějakou posilu. Hodně se mluvilo o Chilanovi Beausejourovi, jenže v posledních dnech jedníní nějak povadla. že ale jedna z letních posil přijde na tohle místo, je téměř hotová věc. 

Střední útočník bude mít za cíl neustále se uvolňovat od svých strážců, pokoušet se o střelbu z první, kromě toho bude velmi důležitá jeho pohyblivost pro vytváření volného prostoru, kudy budou moci proniknout buď hráči z druhé linie, nebo křídla svými diagonálami. Všichni tři útočníci by si mezi sebou rovněž měli rozdělit defenzivní práci, neboť dokončí-li akci v pozici, která není jejich, měli by v ní setrvat. Prozatím má Real pro tenhle post tři hráče. Josebu Llorenteho, Diega Ifrána a Imanola Agirretxeho (a nesmíme zapomenout ani na Borju Vigueru, jenž se dostává ze zranění kolene). Zdravotní stav nešťastných zad Llorenteho je klíčový element v tom, jestli se přistoupí k angažování nějaké posily, nebo ne.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace