Osasuna si zahraje ligu i příští rok - počtrnácté v řadě

Osasuna se raduje ze záchrany (© diariodenavarra.es)

Osasuna nechtěla prodlužovat své letošní utrpení až do posledního kola a díky výhře 2:1 na Reyno de Navarra nad Sevillou, společně s porážkami konkurentů Deportiva a Zaragozy rozhodla o svém udržení v Primera División i pro následující ročník. Rojillos se ovšem k výhře pořádně propotili. Letos to snad ani jinak neuměli. Negredo dostal hosty do vedení a se záchranářskými nadějemi Pamplony to nevypadalo nijak slavně, neboť by o bytí a nebytí museli hrát v posledním kole na San Bernabéu. Naštěstí dva přesné zásahy Puñala a Cejuda zpoza šestnáctky posunuly Mendilibarův letos mírně rozladěný orchestr do bezpečného pásma.

Vybojovaná záchrana a Osasuna se objeví v červencovém osudí, kdy se bude losovat nový ročník. Počtrnácté v řadě, čímž se podařilo klubu z Pamplony vyrovnat rekord nepřetržitého živobytí mezi elitou v období mezi roky 1980-81 a 1993-94. Přestože mezi příznivci, hráči, realizačním týmem i ve vedení momentálně zavládla obrovská radost, nemělo by se zapomínat, že ročník 2012-13 pro klub opravdu dobrý nebyl. Je sice pravda, že klubový rozpočet patřil mezi ty nejútlejší a právě z těchto důvodů hodně poklesla kvalita díky odchodům Raúla Garcíi, Nekounama, Sergia, nebo Ibrahimi. Nicméně i přes tyto objektivní příčiny byla hra předváděná hra Mendilibarových hochů velmi bídná.

Člověk nemusí být žádný fotbalový Einstein aby poznal, kde Osasunu nejvíc tlačila bota. Přímo otřesná produktivita před soupeřovou brankou a velká potíž při vytváření brankových šancí vyústilo v chabých 31 branek ve 37 zápasech. Ligu tak dokončí coby nejhůře střílející tým celého ligového pelotonu. Nicméně zvlhlý střelecký prach dokázala Osasuna vyvážit skálopevnou defenzívou bez níž by se asi příští rok na El Sadaru nejvyšší soutěž nehrála. Společně s Málagou obdržela 46 gólů a pouze Atlético, Barcelona a Real Madrid byli v tomto ohledu lepší. Velkou „vinu“ na tom pochopitelně nese gólman Andrés Fernández, jenž pouze potvrdil své nezměrné kvality a prosadil se tak mezi špičkové gólmany o něž mají zájem kluboví velikáni a Osasuna z jeho případného prodeje bude hodně těžit.

Téma brankáře bude klubové vedení během letní přípravy zcela jistě hodně zaměstnávat, nicméně tím hlavním by měla být otázka trenéra, jenž se postaví na střídačku od nadcházející sezóny. Podle smlouvy, které Osasuna s José Luis Mendilibarem uzavřela, bude jeho kontrakt automaticky prodloužen, jakmile se klub udrží mezi ligovou smetánkou. Jenže obě strany  z dohody mohou vyklouznout zaplacením druhé straně určitý finanční obnos. Po utkání Mendilibar uvedl, že „má dost sil a zájem“ pokračovat v čele červené flotily, takže míč je nyní na straně vedení, jestli potvrdí kouče ve funkci.

Po vyřešení trenérské otázky přijde na řadu otázka nových posil a odchodů. Pro začátek má vedení Osasuny zájem, pokud nedojde k něčemu nepředvídatelnému, uplatnit opci na přestup u hostujících hráčů De las Cuevase a „Gata“ Silvy, dvou zimních posil. V klubu nad jejich výkonností nemají nejmenší pochybnosti. Ne tak u jiného hostujícího fotbalisty, Annana, jenž kvůli zranění, které si přivodil ještě před Africkým pohárem, už dres Osasuny neoblékl.

Zkrátka jako každý rok, vedení čeká náročná práce při sestavování konkurenceschopného kádru, jenž by se znovu úspěšně popasoval s pro Osasunu primárním úkolem, kterým je pokaždé záchrana.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace