Peníze nejsou. A Primera přichází o kvalitní hráče

Borja, Michu, Ramis, Cazorla... Kdo bude další? (© marca.es)

Peníze nejsou. Pomineme-li duo gigantů Real Madrid a Barcelona, La Liga chudne, a to výrazně a každým rokem.

Dá se proto očekávat, že propast mezi mezi velkou dvojkou a zbytkem soutěže se opět o něco zvětší. A na vině jsou nerovnoměrné příjmy z televizních práv. Mnozí je kritizují, všechny kroky k nápravě ale zatím vedly do slepé ulice.

V jiných čase nebylo neobvyklé, aby Atlético, Valencia nebo Sevilla, tedy týmy ze širší špičky Primery, zaplatily za jednu posilu evropské úrovně 10 nebo 15 milionů eur. Dnes je to v podstatě nemožné. Cazorla za 15 milionů eur, Borja Valero za méně než deset? Kdysi velké lákadlo, dnes hora, na kterou Netopýři, Los Colchoneros a Nervionenses šplhat nemohou.

Roky čekalo Atlético Madrid, až bude mít takového tvůrce hry, jakým byl v uplynulé sezóně Diego. Jenže finance na změnu jeho hostování z Wolfsburgu v trvalý přestup prostě nejsou. Pravda, Falcaa se udržet podařilo, ale to pouze za cenu prodeje dalších hráčů a vzdání se Diega.

Valencia se v ekonomické depresi pohybuje nejlépe, přesto i ona přichází každé léto o jednu star. Na Silvu navázal Mata, na něj letos Jordi Alba. Tři fotbalisté, s nimiž v kádru by Netopýři byli určitě blíže Barceloně a Realu Madrid...

Také Sevilla vstoupila do období, kdy musí vážit útratu každého eura. Perotti a Rakitić nepředvádějí žádné výkony z jiné planety, přesto se mnozí ptají, jak si Andalusané povedou v případě, že v záloze přijdou o takovou porci talentu? Pouze Athleticu se daří si své hvězdy držet, jenže Lvi jsou hodně specifickým klubem.

A když se podíváme tabulkou směrem dolů, situace je ještě horší. Hráči, kteří měli v Primeře budoucnost jako Jefferson Montero nebo Valdo, ji po jednom dvou povdených letech mění za méně prestižní mexickou soutěž... Michu a Ramis, dá se říci hvězdy uplynulého roku, prozměnu zamířili do sotva průměrných klubů Anglie.

Zcela v jiném světě žijí Barcelona a Real Madrid. Katalánci zaplatili 14 milionů eur na Jordi Albu a na posily (stoper a možná útočník) jim zbývá dalších 26. Dvacet šest milionů eur. Jak řekl David Albelda, z toho by Valencia vyžila na tři roky. Real Madrid prozměnu lanaří Luku Modriće, hráče, který by zřejmě začínal jako náhradník, a létají cifry mezi 30 a 40 miliony eur.

La Liga de las Estrellas. Liga hvězd. Tak sami Španělé svou nejvyšší soutěž rádi pojmenovávají. Ale co bude za pár let? Zbydou vůbec nějaké hvězdy v jiných týmech než Barceloně a Realu Madrid?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace