Pep Team se moc nezpotil, z athénského pekla si odváží postup

Lionel Messi (© peopledaily.com)

Barcelona v poklidném tempu dokráčela k jasnému vítězství na půdě řeckého Panathinaikosu, pro něhož se tím nadobro uzavřela brána do jarního osmifinále i do Evropské ligy. Klání na aténském Olympijském stadionu se rozhodně nezařadí mezi skvosty letošního ročníku milionářské Ligy mistrů, ba naopak zaostalo za standardy a rozhodně fanouškům nenabídlo tempo a množství momentů, na které jsme z bitev v Champions League zvyklí!

Klání na aténském Olympijském stadionu se rozhodně nezařadí mezi skvosty letošního ročníku milionářské Ligy mistrů, ba naopak zaostalo za standardy a rozhodně fanouškům nenabídlo tempo a množství momentů, na které jsme z bitev v Champions League zvyklí!

Pep Team kromě jediné vážnější šance domácích kontroloval průběh utkání a nemusel se ani moc spotit, aby dvacetinásobného řeckého šampióna udolal. Barcelona vítězstvím potvrdila dominanci ve skupině a jasný postup z prvního místa, který nemůže zmařit a zhatit ani porážka od Rubinu Kazaň. Svého soupeře dnes pokořila katalánská pěchota velice snadno, Panathinaikos nekladl kdovíjak soustředěný a velký odpor. Průměrné utkání okořenilo hned několik přenádherných robinsonád Alexandrose Tzorvase, který si utkání navzdory tříbrankovému přídělu musel jistojistě užít, ale také tři velice hezké branky, které utkání náležitě osladily.

První pětadvacetiminutovka, to byla vyjma tutovky Djibrila Cissého nehezká a vskutku nepovedená reklama na nudu. Obě mužstva charakterizovaly četné nepřesnosti, neurvalý styl hry a pramalá útočná snaha, nikdo se nehrnul do ofenzívy a hra stagnovala ve středu pole, respektive v oblasti mezi šestnáctkami.

Byl to právě již zmiňovaný devětadvacetiletý kapitán Panathinaikosu Djibril Cissé, který se dostal do první velké šance a vytrhl utkání z neuvěřitelné mizérie a letargie. Cissého výborným pasem vyslal na katalánskou svatyni Lazaros Christodoulopoulos, ale jediný hrotový hráč Panathinaikosu tváří tvář Valdésovi selhal, španělský brankář jeho střelu bravurním zákrokem zneškodnil.

Barcelona nemohla dlouho dostát svému renomé, nedokázala se dostat do hloubi soupeřova pole a intenzivně, neřerušeně útočit. První střelu španělského šampióna zaznamenal levý bek Adriano, jehož nádhernou technickou ránu na zadní tyč vytěsnil na rohový výtečně chytající Alexandros Tzorvas.

Následnou standardní situaci sice defenzivní val athénského celku odvrátil, ale mičudu si spracoval Dani Alvés, přihrál Pedrovi, který si s ním krásně narazil a mohl proniknout do šestnáctky a vystřelit. Nikým neatakovaný Pedro svou střelu namířil přesně k protější tyči a poslal Pep Team do vedení.

Po brance se Blaugranas mírně nastartovali, ale v celé své kráse se ukázali až v poslední pětiminutovce prvního dějství, kdy i vzdorná a urputně bránící domácích polevila. Dvacetinásobného řeckého šampióna ve dvou momentech podržel Tzorvas, který nejprve parádně vyběhl proti Pedrovi, aby posléze přenádherým tygřím skokem zlikvidoval technickou ránu Davida Villy.

Osmadvacetiletý řecký reprezentační brankář byl v plné permanenci záhy po přestávce, kdy dalším pohledným zákrokem pro fotografy vyčapal velice aktivního Adriana, který si volnosti na levé straně neuvěřitelně užíval.

Barcelona začala postupně vyučovat Trifylli kopané, ale rozehřívala se postupně. Nejkrásnější moment utkání přišel krátce po hodině hry, kdy katalánští kouzelníci předvedli přenádhernou kombinaci jako z partesu, učebnice překrásné kopané. Jakoby svou akcí říkali: "Dobrý den, my jsme Barcelona a dnes tu vyučujeme fotbal!"

Mičudu si během několika chvil vyměnili Dani Alvés, Xavi Hernandéz, Andrés Iniesta a do kasy Lionelu Messimu přihrávající Adriano. Okouzlující akce, která naprosto vyřadila athénskou obranu ze hry.

O několik chvil později zlikvidoval pozorný Tzorvas Adrianův pokus, ale z následného, nakrátko rozehraného rohového kopu Panathinaikos opět kapituloval. Andrés Iniesta zdánlivě zbabral šanci odcentrovat do pokutového území, ale velmi brzy se ukázalo, že jeho myšlenka byla vynikající.

Dani Alvés se ohlédl na pravou stranu, ale odcentroval zpátky na skrytě a bez strážce nabíhajícího Andrése Iniestu, který si za obranou zpracoval míč a čekal, až mu někdo naběhne před branku. Prvním odvážlivcem byl Pedro, který také obdržel přesnou přihrávku přímo do nohy a bez větších potíží překonal bezmocného Tzorvase v brance Panathinaikosu.

Tříbrankové vedení bylo navýsost uspokojující, a tak Barca polevila. Pep Guardiola navíc ze hry stáhnul mozek středové řady Xaviho, odpočinout si šli i Gérard Piqué a velice dobře hrající Adriano.

Po třetí brance se hra uklidnila, a tak jediným záživnějším momentem bylo vniknutí tupého ubožáka na hrací plochu, kde se nesmířil s prohrou svého celku a ukázal Lionelu Messimu prostředníček. Jinak skvělí, hluční, ba pekelní fanoušci Panathinaikosu tohoto hlupáka vypískali, vysoké pokutě pro svůj klub tím však rozhodně nezabránili. Závěr se obešel bez výraznější šance či momentu, který by loučící se fanoušky Panathinaikosu s evropskými poháry alespoň trošku pobavil.

BRANKY: 27. Pedro, 62. Lionel Messi, 67. Pedro

SESTAVA BARCELONY: Víctor Valdés - Adriano (76. Maxwell), Carles Puyol, Gerard Piqué (76. Éric Abidal), Dani Alvés - Andrés Iniesta, Javier Mascherano, Xavi (Seydou Keita) - Pedro, David Villa, Lionel Messi

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace