BLOG: Pět budoucích hvězd zálohy Atlética

Óliver a Saúl platí za dva největší talenty v Canteře Atlética.

Dlouhá léta platil střed zálohy za jednu z Achillových pat Atlética, z níž trn nedokázali vytrhnout ani nákladné příchody v podobě Raúla Garcíi, Eliase či Clébera Santany. Stávající dvojblok Gabi - Mario, kterým kryjí záda Tiago či Emre sice přinesl výrazné zlepšení, evropské kvality ovšem zdaleka nedosahuje.

Colchoneros však začíná dospívat silná generace odchovanců v čele s pionýrem Kokem, kterému se jako prvnímu z nich podařilo proniknout do prvního týmu. V tomto článku bychom Vám rádi představili dalších pět zatím méně známých jmen, která - pokud jim bude přát štěstí - by se v budoucnu mohla stát lídry a hvězdami zálohy Atlética.

Vše ovšem berme trochu s rezervou - stačí se podívat na dřívější perly Cantery v podobě Ignacia Camacha, Rubéna Péreze či Sergia Marcose, z nichž ani jeden se nedokázal v áčku trvale usídlit. Pět největších talentů Rojiblancos narozených mezi léty 1993 a 1995 však jak v přípravě a přátelských zápasech, tak i na mezinárodním poli dokazuje, že jim by se takový průlom podařit mohl.

Thomas
Ghanský mladík jako by se v Atléticu vzal úplně odnikud. Jen před několika měsíci za naprosté tichosti posílil Juvenil, od té doby však jeho kometa letí stále jen vzhůru. ThomasV kategorii hráčů do 19 let patřil ke klíčovým postavám v tažení za ligovým titulem, odměnou mu pak byly pozvánky od kouče Diega Simeoneho na květnové turné po Kolumbii i do letní přípravy s áčkem.
Defenzivní záložník, který je svým herním stylem přirovnáván k Patricku Vieirovi či Sergiu Busquetsovi, mezitím přeskočil kategorii Atlético C a posunul se rovnou do béčka. Vyniká jak svými fyzickými dispozicemi a pracovitostí, tak i inteligentní hrou a rozehrávkou, což z něj dělá komplexního středopolaře defenzivního ražení.
Jediným problémem by mohl být fakt, že díky své fyzické vyspělosti a tělesné konstituci získává zdánlivě navrch nad stejně starými hráči, kteří zatím do plné síly nedorostli. Více by měla napovědět jeho první sezona v béčku, kde si zahraje proti po fyzické stránce plně vyspělým fotbalistům.

Dani Márquez
Osmnáctiletý středopolař je pravým vládcem středu zálohy. Dani MárquezNejvětší porci slávy za ligový titul Juvenilu z minulé sezony sklidil sice po zásluze Óliver, polovinou jeho úspěchu je však Dani Márquez, který vedl a jistil hru zálohy. Dani je podobně jako Thomas tvrdý v soubojích a černá defenzivní práce mu nesmrdí, dokáže však také diktovat tempo hry, rychle a přesně rozehrát či přenést těžiště na opačnou stranu hřiště.
Častý reprezentant Španělska v kategoriích do 16, 17 a 18 let je navíc rozeným vůdcem a často na hřišti zástavá roli kapitána. Příští sezonu pravděpodobně stráví pod vedením Óscara Meny v Atléticu C, není však vyloučeno, že se objeví i výše. Kouč Simeone jej ostatně pozval na letní soustředění s prvním týmem.

Óliver Torres
Pravděpodobně největší španělský talent svého ročníku (1994) musel za poslední rok uchvátit snad každého, kdo jej viděl hrát. Rozený tvůrce hry rozdává přihrávky a diktuje tempo jako zkušený mazák, jeho čtení hry, inteligence i přesnost přihrávek je na jeho věk neuvěřitelná. Óliver TorresFotbalového talentu zkrátka pobral jak málokdo a ne nadarmo je to právě on, kdo je označován za nového Xaviho.
Letos má za sebou zlomový rok - Juvenil Atlética dovedl k suverénnímu ligovému prvenství, přičemž získal trofej pro nejlepšího hráče ligy, objevil se ve španělské osmnáctce, kde na Copa Atlántico získal opět cenu pro nejlepšího hráče, i v devatenáctce, v jejímž dresu zazářil na nedávném mistrovství Evropy a dopomohl jí ke zlatým medailím. V sedmnácti letech přitom na hřišti čelil i hráčům o dva, tři roky starším.
S prvním týmem posléze absolvoval i kompletní letní přípravu, v níž uchvátil fanoušky i odborníky. Letos přeskočí kategorii Atlético C a posune rovnou do béčka, i tak se však očekává, že si letos odbyde debut za áčko a bude hrát v prvním týmu určitou roli.
Jedinou obavou trenérů je jeho fyzická síla a kondice, ale Óliver má ještě dost času na to, aby dorostl. Tvrdá letní příprava pod dohledem Chola a pološílence "El Profe" Ortegy mu jen prospěla a v přípravných zápasech proti hráčům o deset, patnáct let starším se vůbec neztratil, ba naopak.
Óliver je také věrný červenobílým barvám a v létě odmítl super-nabídku Chelsea či Manchesteru United, kteří mu nabízeli několikrát tolik, co mu tehdy platilo Atlético. Pokud se mu vyhnou zranění, Óliver se může v budnoucnu stát hráčem světové extratřídy.

Saúl Ñíguez
Bezpochyby jeden z největších španělských talentů své generace, Saúl je v sedmnácti letech jen několik kroků od toho, aby se trvale usadil v prvním týmu Atlética. Po debutu v minulém ročníku a dvou sezonách v béčku, Saúl Ñíguezkam se možná trochu unáhleně přesunul již v 15 letech, nemůže být o jeho připravenosti pochyb.
Nevídaná je zejména jeho všestrannost - ať už v klubu nebo reprezentaci nastoupí v útoku, na podhrotu, na levém či pravém křídle, ve středu zálohy nebo dokonce na pozici defenzivního záložníka (kde většina fanouškůi odborníků vidí jeho budoucnost), působí sebejistě a odvede výbornou práci. To je dané zejména jeho taktickou a poziční vyspělostí, na jeho věk nevídanou.
Jediným nedostatkem se zdá být rychlost, zejména zrychlení při přechodu jeden na jednoho, což nejspíše vylučuje jeho kariéru na ofenzivních postech. Z hráčů, jejichž jména zde byla zmíněna, je to však právě Saúl, kdo je nejvíce připraven na přechod do seniorského fotbalu. Kouč Simeone s ním počítá, což naznačil pozvánkou do přípravy i na jihoamerické turné - dočká se Saúl větší porce minut již letos?

Borja Martínez
Benjamínek našeho výběru, šestnáctiletý Borja,Borja Martínez na sebe upozornil zejména na uplynulém klubovém mistrovství světa do 17 let, kde pomohl Atléticu k trofeji pro vítěze a sám získal cenu pro nejužitečnějšího hráče turnaje. Vytáhlý střední záložník po celou dobu turnaje umě dirigoval a řídil hru svého týmu a tak jako předchozí čtyřka, i on vyniká na svůj věk neskutečnou taktickou a mentální vyspělostí.
Pravidelně figuruje ve výběrech Španělska do 16 i 17 let, příští rok si s největší pravděpodobností vyzkouší i dres La Rojy o kategorii nebo dvě výše. Nadcházející sezonu bude hrát za Juvenil, ale nikoho by asi nepřekvapilo, kdyby po vzoru Ólivera následně přeskočil Atlético C a posunul se rovnou do béčka.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace