Pět taháků El Clásica

El Clásico (© ning.com)

Důvod pro sledování El Clásica se vždy najde. Dnes je však ve hře pět dalších, proč se vyplatí kanál s přímým přenosem z Nou Campu zapnout.

1. Jde o titul

Výchozí pozice obou klubů dává tušit, že dnes půjde o vše. A to i přes fakt, že nehledě na výsledek zůstane v čele tabulky Real Madrid. Ještě před několika týdny měl Bílý balet náskok deseti bodů, jenže dobře seřízený stroj se začal zadrhávat.

Výsledkem je snížení barcelonského manka na pouhé čtyři body. Pokud dnes Katalánci zvítězí, bude je od prvního ,ísta dělit jediný bod. A navíc si zajistí lepší vzájemnou bilanci, neboť na Bernabéu triumfoval Pep Team. Naopak pokud José Mourinho prolomí své prokletí v soubojích s Pepem Guardiolou, bude o majiteli poháru za letošní ročník Primera División v podstatě jasno.

2. Bitva o Trofeo Pichichi

Už teď překonali Lionel Messi a Cristiano Ronaldo střelecký rekord jedné sezóny nejvyšší soutěže. Obě hvězdy mají na kontě 41 zásahů, čímž přepsali loňský 40gólový zápis madridského čísla sedm. Přestože Argentinec i Cristiano Ronaldo neustále zdůrazňují, že jde o především o týmové úspěchy, vítězství v soutěži pro krále střelců je bonus, po kterém touží oba.

Celkově napříč všemi soutěžemi dal letos Messi už 63 branek, Cristiano Ronaldo o deset méně. Messi je nejlepším aktivním střelcem El Clásica se 13 zásahy, přestože v posledních třech síť nerozvlnil.

3. Historická bilance

A další atraktivní souboj. Kdo zvedne zhruba ve 21:50 vítězně ruce nad hlavu, ujme se vedení v historické tabulce vzájemných duelů.

Dosud se hrálo El Clásico 218krát, každý z týmů si připsal 86 výher, v 46 případech se rozešli Katalánci a Madriďané remízou. Vůbec poprvé se oba velkokluby střetly v roce 1902, kdy zvítězila Barcelona 3-1. Tehdy El Clásico ještě nebylo považované za vrcholný okamžik sezóny, lize vládl Athletic.

4. Potvrdí Guardiola svou nadvládu nad Mourinhem?

Za dobu, co je na lavičce Barcelony Pep Guardiola, nedokázal Bílý balet Barcelonu porazit v základní hrací době. Čtyři roky a čtrnáct zápasů bez skalpu odvěkého rivala, to je pro Real Madrid a jeho fanoušky až příliš dlouhá doba... A nic nezměnil ani José Mourinho.

Portugalský kouč má sice na kontě vítězství Blancos v loňském finále Královského poháru. Mourinhovi svěřenci však soupeře udolali až v prodloužení díky hlavičce Cristiana Ronalda. Liga, Supercopa, Liga mistrů... Tam všude dominuje Barcelona. Guardiola se postavil Mourinhovi v El Clásicu desetkrát s bilancí 5 výher, 4 remíz a zmíněné porážky v prodloužení.

5. Vaše denní dávka emocí

El Clásico není pouze jedním z nejatraktivnějších, nejsledovanějších a nejprestižnějších zápasů vůbec, ale také patří mezi ty nejvypjatější. A v posledních letech to platí díky faktoru Mourinho několikanásobně.

V duelech mezi Barcelonou a Realem Madrid není kromě gólů nouze ani o šarvátky, strkanice, tvrdé zákroky, ostrá prohlášení... Létají jiskry. Zatímco někdo to odsuzuje a od prestižního utkání očekává pouze kvalitní fotbal, pro druhé je to koření, které každé El Clásico musí mít. Jisté je, že emoce vzplanou i dnes na Nou Campu. Hraje se o hodně.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace