Pochybnosti kosovského Albánce

Valdet Rama (© abc.es)

Valdet Rama, lednová posila Realu Valladolid, se narodil v roce 1987 v Kosovu, na území, které tehdy spadalo pod dnes již neexistující stát, Jugoslávii. V roce 1993 odešel malý Valdet společně s rodiči do Německa. Tam chodil do školy, začal hrát fotbal a rovněž obdržel německé občanství. Roku 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislost a Evropská unie většinově nový stát uznala (Španělsko ne). Valdet je jako většina Kosovců albánského původu a právě teď ho albánská reprezentace, kterou vede Gianni de Biasi povolala do zbraně, aby si odbyl premiéru v dresu albánských orlů. Samotný De Biasi byl 17.února ve Valladolidu, aby Valdeta přemluvil.

"Jenže je v tom háček", přiznává Rama. "Prozatím nemám albánský pas, jenom německý. Měl bych to dát do pořádku. Ale jestli půjde všechno dobře, měl bych za ně hrát", dodává krajní záložník Realu Valladolid. Je nezvyklé slyšet mluvit Ramu o albánské reprezentaci ve třetí osobě množného čísla. "Mají velkou šanci se kvalifikovat na šampionát do Brazílie. Když porazí Norsko, mohou zůstat druzí ve skupině. Mám radost, že mi zavolali". 

Ramova radost je v těchto dnech dokonce dvojnásobná. Nominační pozvánka přišla totiž dva dny před tím, než si v bílofialovém dresu Realu odbyl svoji premiéru. "Zahrál jsem si první zápas v lize, nejlepší soutěži světa. Tady hrají ti nejlepší. Jsem šťastný, že mohu být součástí této soutěže a nesmírně vděčný trenérovi, za to, že mi dal šanci." Valdet pochopitelně obdržel nespočet blahopřání za svůj debut mezi blanquivioletas. První vystoupení v Primera División neušlo pozornosti ani albánským a kosovským deníkům a nemohla si ho nechat ujít ani Ramova rodina. "Moje rodina bydlí v Hagenu, blízko Dortmundu. Já se sice narodil v Kosovu, ale když mi bylo nějakých pět, šest let, tak jsme se přestěhovali do Hagenu. Bylo to hodně předtím, než začala v Kosovu válka. Začal jsem tam chodit do školy a teď mluvím německy lépe, než kosovskou albánštinou".

Valdetův tatínek odešel do Německa hledat obživu pro svoji rodinu. Tam kromě práce pilně navštěvoval kurzy němčiny a po nějakém čase se rozhodl, že nastal čas, aby za ním přijel i zbytek famílie. Malý Valdet načal svoji fotbalovou dráhu v mládežnických kategoriích Wolfsburgu, pak vystřídal Ingolstadt, Hannover, načež se vydal na zkušenou do švédského Örebra. Od malička přímo hltal Brazilce Ronalda. "Zbožňoval jsem ho", vzpomíná ve svém malém apartmánu a tak trochu se omlouvá zato, že ještě nenašel dostatek času, aby poznal krásy Valladolidu. "Jdu na trénink, domů, trénovat, spát, připravuji se na následující trénink...", odhalil svůj poněkud stereotypní životní běh v novém působišti.

Jinak z Valdetovy řeči vytušíte, že jeho jedinou vášní je fotbal a zase jen fotbal. "Fotbal naprosto miluji. I kdybych hrál jenom na plácku někde na ulici, stejně bych hrál naplno. Nebylo to úplně jednoduché přijít sem v zimním přestupním termínu a přizpůsobit se zdejším tréninkům. Tady se hraje v mnohem vyšším tempu, rychleji. Měl jsem svalové problémy, protože se pokaždé snažím odevzdat maximum. Pro každého je to obrovská příležitost zahrát si La Ligu. Zranil jsem se, ale teď už nemám žádné problémy."

A žádné potíže se neočekávají ani při vyřizování jeho nového pasu. Prezidentská kancelář přislíbila Albánské fotbalové federaci, že veškerá byrokratická jednání maximálně urychlí. Fotbalista teď vyhlíží svoji reprezentační výzvu. "Vždycky je fajn, když vás povolají do reprezentace i když jsem nevěděl do jaké to bude". To jsou pochybnosti hráče s několika státními příslušnostmi. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace