Pojede Iker, nebo ne?

Iker Muniain a Javi Martínez (©DEIA)

Iker Muniain dokázal na nedávno skončeném Mistrovství Evropy hráčů do 21 let, jak důležitým hráčem je. Záložník Athleticu Bilbao, jehož trenér Luis Milla nepostavil do úvodního duelu ve skupině proti Anglii (1:1), poznal společně se svými klubovými spoluhráči Javi Martínezem a Anderem Herrerou již jen samé výhry. Jeho perfektní práce na dánské půdě samozřejmě neunikla ani kouči reprezentační dvacítky Julenu Lopeteguimu, který by si rád rodáka z Txantrey vzal sebou do Kolumbie, kde se od 29.července do 20.srpna koná mistrovství světa téhle věkové kategorie. V nominaci se pravděpodobně objeví i další hráč rojiblancos, Aitor Fernández.

Jestli se ale vedení Athleticu nepodaří umluvit vedení svazu, bude to pro osmnáctiletého mladíka pořádný zápřah. Ve skončené sezóně odehrál za Athletic Bilbao 35 ligových utkání (2579 minut, 5 branek), tři pohárové (51 minut), dále pak čtyři zápasy na EURO „21” (328 minut) a teď by měl ještě absolvovat šampionát dvacítek. Athletic, který má naplánován start letní přípravy na 11.července by tak zůstal bez svého nejnadějnějšího klenotu nejen celou letní přípravu, ale i během velmi důležitých úvodních kvalifikačních duelů Evropské ligy.

„Je to hloupost”, takhle doslova komentoval celou situaci Joaquín Caparrós, když se ho deník DEIA zeptal na jeho názor. V podobném duchu hovořil i Javier Irureta, sportovní ředitel komplexu Lezama, jenž uvedl, že jestli bude Muniain nominován na MS „20” „bude to pro Athletic újma, byť musíme respektovat rozhodnutí, které učiní svaz”. Irureta pak pokračoval slovy: „Athleticu to nepomůže, protože v tomto období bude hrát předkolo Evropské ligy, ale nevím jestli vedení klubu učiní nějaké kroky, které by se snažily osvobodit ho od nominace”.

Přestože Fernando García Macua ani  Josu Urrutia, dva kandidáti na prezidentské křeslo Athleticu, nechtěli tuto záležitost komentovat „protože pořád chybí oficiální potvrzení”, svůj názor vyslovili Ángel Gorostidi a Carlos Ruiz, lékaři, kteří tvoří součást obou volebních týmů, které mají za cíl uchvátit místo prezidenta baskického klubu. Gorostidi, jenž šéfoval lékařskému týmu Athleticu po několik let okomentoval možný odlet Muniaina na tenhle podnik následovně: „Je třeba vzít v úvahu, že je to osmnáctiletý kluk, který letos odehrál hodně zápasů v lize, a prakticky bez odpočinku musel bojovat na nejvyšší úrovni na EURO „21”. Člen Urrutiova týmu ještě dodal, že Muniain by nakonec mohl „nashromáždit jedenáct měsíců práce v kuse, bez oddychu, což by mohlo mít za následek zdravotní problémy během nadcházející sezóny”. Nakonec si Gorostidi položil otázku: „Co by se stalo, kdyby Real Madrid, nebo Barcelona měli ve svém kádru jasného člena základní jedenáctky a nominovali by ho na oba šampionáty? Byl bych zvědavý, jestli by letěl přes oceán”, sám si odpoví.

Na druhou stranu Carlos Ruiz připomněl, že :”Iker Munian je hráč, se kterým se v Athleticu zacházelo vždycky rozumně. Postupně se mu zvyšoval počet minut strávených na hřišti, což mu letos pomohlo ukázat větší vyspělost ve hře. Poslední držitel trofeje pro nejlepšího ligového střelce Pichichi v historii Athleticu zdůraznil, že Muniain „ukázal svoje schopnosti a přednosti na EURO „21”, ale myslím si že by to pro něj bylo příliš hrát ještě mistrovství světa dvacítek. S takhle mladými hráči je třeba umět zacházet. Podobným případem byl Messi v Barceloně. Nemůžete hráči dát takovou nálož zápasů v tak krátkém čase”, uzavřel člen volební soupisky Fernanda García Macuy. Jak to asi nakonec dopadne?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace