Posila na střídačku

Martin Petrov (© as.com)

Martin Petrov (1979, Vraca) přišel do Espanyolu v lednovém přestupním termínu. Stal se jedinou novou tváří klubu, jenž si po finančí stránce zrovna nemůže nijak vyskakovat a jehož pokladna spíš vypadá jak vyjedená lednička. Jenže tři měsíce jsou pryč a někteří fandové pericos možná přítomnost borce tohoto jména snad ani nezaregistrovali. Krajní záložník na hřišti příliš čau nestrávil, byť v požadavcích trenéra Aguirreho, jenž na jeho služby spoléhal již během angažmá v Atléticu, patřil na přední místa.

V Boltonu, jenž hraje anglickou Championship, nepatřil zrovna mezi nepostradatelné a tak se rozhodl obětovat slušné peníze, které bezpochyby ve druhé nejvyšší soutěži pobíral, výměnou za působení v nejlepší lize světa. "Martin hraje jednu z posledních sezón své kariéry a vydělává hodně peněz.Lepší je pro nás přivést někoho nového, mladou krev", vysvětlil Dougie Freedman, manažer anglického klubu, důvody rozvázání kontraktu bulharského fotbalisty, jenž tak mohl posílit Espanyol bez nutnosti investice jediného eura. Jenže vzdušné zámky se začaly bořit. Vlastně hned po příletu do Barcelony - v pátek 13.ledna - mohl sledovat, jak jeho spoluhráči porazili Celtu Vigo 1:0. Neklamný náznak toho, že mančaft začíná fungovat a od té chvíle zahřívá pouze lavičku náhradníků. Do zápasových nominací se pravidelně prosadí, do základu nikdy. Takhle naskočil do hry v šesti z jedenácti případů, kdy byl k dispozici, jenže jeho přítomnost měla pokaždé jepičí trvání. V součtu se jedná o nicotných 99 minut.

"V jistém okamžiku nebyl k dispozici Wakaso - hrál s Ghanou Pohár afrických národů - a chtěli jsme někoho, kdo by ho mohl zastoupit. A Petrov byl v agendě úseku technického sekretáře", argumentuje Aguirre. Nicméně právě zde mají na věc mírně odlišný pohled. "Chyběl nám přirozený levý křídelník, protože jsme měli Simãa, poněvadž Wakaso a Víctor Álvarez jsou přeučení. A byla to posila, kterou požadoval kouč pro doplnění kádru". Aguirre ještě dodává: "Měli jsme výhodu v jeho adaptaci, byl ve formě a hned následující den mohl začít s tréninkem". Ovšem ani s takovou podporou Petrov své místo nenašel. Ve stínu Simãa a ve frontě právě za Wakasem.

"Snažím se každý víkend postavit hráče o nichž si myslím, že to odehrají nejlépe. Sice nemohl odehrát tři, nebo čtyři zápasy v základu, ale to neznamená, že je k ničemu. Není jednoduché přivést fotbalistu aby okamžitě hrál", hájí se mexický trenér. Jenže paradoxně historie jeho zimních posil hovoří přesně o opaku. V roce 2003, kdy vedl Osasunu, přivábil Manfrediho a poskytl mu 11 zápasů a 670 minut. O čtyři roky později v Atléticu angažoval Ellera (12 - 1.034), v Zaragoze zařadil Da Silvu (13-950) a N´Dawa (9-262). Posledně jmenovaný byl jediným, jenž si nevybojoval místo v sestavě.

Jenže jak se zdá, všichni jsou s Petrovem a jeho příspěvkem spokojeni. "Je to velký profesionál. Hovoří velmi dobře španělsky, uvolňuje se čím dál víc a dokonce i vtipkuje. Ale víc si děláme legrácky my z něho", potutelně se usmívá Capdevila, jenž nemohl v posledním zápase nastoupit kvůli zranění. "Je vidět, že je to fotbalista, který už prošel hodně kabinami a má ohromnou zkušenost, podle toho, jak se projevuje v týmu", pokračuje raúl Rodríguez. "S přístupem Petrova jsme spokojeni, velmi dobře a potichu se začlenil do týmu", říkají členové realizačního týmu. Ale zároveň dodávají: "Doufáme, že bude moci ukázat i svoje fotbalové schopnosti". Ve stejném duchu uvažuje i bulharský fotbalista: "Mám smlouvu na šest měsíců, ale chci tady hrát trochu víc", svěřil se. Espanyol má sice v ruce právo jednostranně prodloužit kontrakt, jenže podle prozatím odehraných minut se tato varianta nezdá příliš pravděpodobná.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace