Preview: Athletic - Barcelona

Finále Copa del Rey 2012 (© penyes.fcbarcelona.com)

Madrid dnes hostí poslední fotbalový svátek klubové sezóny. Athletic vyzve ve finále Copa del Rey Barcelonu.

Utkání se nebude hrát na Bernabéu, což si přály oba týmy, protože zde probíhají menší úpravy a Real Madrid vystavil nápadu červenou. Hostitelství se proto ujal Calderón, domovský stánek Atlética Madrid, který dnes bude pod náporem desítek tisíc fanoušků z Bilbaa a katalánské metropole praskat ve všech.

Dá se očekávat, že první hlasový projev příznivců bude pískot při státní hymně. Oba tábory totiž spojuje protišpanělský postoj. Předsedkyně madridské vlády Esperanza Aguirre se sice nechala slyšet, že by se utkání v momentě zneuctění národního symbolu přerušit, to však nehrozí.

Poté už začne samotný boj, v němž si Athletic a Barcelona nedarují vůbec nic. Jde o reprízu finále z roku 2009, kdy se na Mestalle radovala ze zisku trofeje Barcelony po vítězství 4-1. Dnes se předpovídá vyrovnanější duel. Jedním z důvodů je Marcelo Bielsa.

Argentinský kouč zatím neprozradil, zda-li bude na lavičce Lvů pokračovat. Jisté ovšem je, že změnil tým k nepoznání. Bez titulů však nemá proměna ten správný šmrnc... A další kolaps ve finále připustit nechce, vzpomínka na nedávnou Bukurešť je stále živá... O motivaci má postaráno i Pep Guardiola, jenž končí v Barceloně. Může být něco lepšího, než udělat za Pep Teamem tečku v podobě čtrnáctého poháru?

Trofejí pro vítěze Copy mají ve vitrínách Barcelony už pětadvacet, Athletic se pyšní počtem o dva poháry menším. Jeden další mu svaz neuznává jako oficiální. Jde o nejúspěšnější celky soutěže. I to přidává pátečnímu duelu na pikantnosti.

Pokud jde o hráčské ztráty, tak ty více ublíží Barceloně. Abidal, Puyol a Dani Alves nejsou Guardiolovi k dispozici, což si vyžádá netradiční složení obrany s Adrianem a Montoyou na krajích. Fit ještě není ani útočník David Villa, který přijde o Euro.

V dresu Athleticu visí otazník pouze nad startem dvojice Ander Herrera a Iturraspe, podle posledních zpráv jsou připraveni. Bielsa tak má možnost nasadit svou elitní sestavu.

Atraktivní duel o poslední trofej klubové sezóny začíná na stadionu Vicente Calderóna ve 22 hodin, rozhodčím bude Fernández Borbalán.

Pravděpodobné sestavy:

Athletic: Iraizoz; Iraola, Javi Martínez, Amorebieta, Aurtenetxe; Iturraspe, De Marcos, Ander Herrera; Susaeta, Muniain a Llorente.

Barcelona: Pinto; Montoya, Piqué, Mascherano, Adriano; Busquets, Iniesta, Xavi; Alexis Sánchez, Pedro a Messi.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace