Preview: Barcelona - Spartak Moskva

David Villa hlásí návrat! Prosadí se proti Spartaku?

Katalánský národní klenot Barcelona odstartuje pouť za vysněným ziskem ušatého poháru soubojem s ruským vicemistrem Spartakem Moskva. Ačkoliv devítinásobný ruský šampión již dlouhý měsíc nezvítězil, Blaugranas přistoupí ke konfrontaci s notným respektem, neboť s před nedávnem Rubin Kazaň dokázal na monumentálním Camp Nou uspět.

Spartachi byli od počátku ruských věků dominantním klubem, jenž v prvých deseti ročnících hnedle devětkrát stanul na carském trůnu. Před jedenácti lety přišel mírný úpadek klubu, na jehož pozici začali dorážet ambiciózní konkurenti z města - totiž Lokomotiv a CSKA, kteří si v následujících letech rozebrali pět titulů. Následovala éra Rubinu Kazaň a Zenitu Petrohrad, jenž panoval nejrozsáhlejší zemi v předešlých dvou letech. 

Ačkoliv Spartak dlouhodobě patří mezi špičku Premier Ligy, čekání na prvenství protahuje již na více než deset let a na startu nové sezóny to rozhodně nevypadá, že by mohl letité prokletí prolomit. Někdejší valencijský Netopýr Unai Emery letos usedl na trenérský stolec a hodlá s červenobílým moskevským klubem uspět i na evropské scéně, což nemusí být v konkurenci SL Benficy a Celticu nereálné. 

Již za působení v Pyrenejích si Emery oblíbil taktické rozestavení 4-2-3-1, onehdy s Robertem Soldadem, nyní s Artemem Dzyubou na pozic útočného bijce. V obrané čtveřici má velmi pevné zakotvení český reprezentant Marek Suchý, sparingpartnera ve stoperské dvojici mu bude dělat Juan Insaurralde, jenž uprostřed pole nahrazuje dlouhodobě zraněného kapitána Sergeje Paršivljuka a Nicoláse Pareju, jehož absence potrvá do konce listopadu. Pouze čtyřiadvacet minut zatím odehrála i hvězdná posila ze Schalke 04 José Manuel Jurado, jenž je konečně fit a po chvilce na hřišti s Kubaní Krasnohrad by mohl poprvé v červenobílém trikotu okusit i Ligu mistrů. 

Asi netřeba sálodlouze hořekovat nad rébusem, které mužstvo si vysluhuje v předzápasových spekulacích přídomek jasného favorita. Ambice čtyřnásobného šampióna Champoions League sahají daleko za brány papírově lehoučké grupy, totiž míří až na samotný vrchol, na nějž za posledních šest let vystoupala třikrát. 

Slávou a honorací se ve zmiňovaném údobí pyšnil mladičký katalánský diamant Pep Guardiola, jemuž současný strojvedoucí vínověmodré mašinérie Tito Vilanova po zářná léta dělal asistenta. Kolegův rukopis je na Titově práci znát, ono také - proč měnit zaběhnutý systém Tiki-taka, úspěšné taktické rozvržení 4-3-3 či zbytečně rotovat se zaběhlou jedenáctkou? 

Svou anabázi sice trenér začal neúspěchem v Supercopa de Espaňa, kdy Barcelona ve dvojzápase padla s Realem Madrid zejména díky kiksu Víctora Valdése, avšak v nejvyšší soutěži zatím Culés neztratili ani bod. Čtyřzápasová série bez jakéhokoliv krachu není u klubu podobné extratřídy a formátu ničím neobvyklá, avšak při souvztažném hodnocení s výsledky úhlavního nepřítele z metropole se daná situace jeví jako klíčová v boji o španělský primát. Zaběhneme-li totiž ryze do Španělska, Real Madrid nikdy v historii nedokázal smazat více než sedmibodový náskok na jakéhokoliv soupeře na špici, a to i v případě takovéto, rané fázi soutěže. 

S tímto pozitivním vědomím, velmi dobrou fazónou, ale bez nejlepšího hráče Evropy Andrése Iniesty vstupuje klub do zápasu s jediným cílem, jímž je prolomení moskevské fronty a jednoznačná porážka soupeře. Krom tvořivého záložníka a jednoho z pilířů španělské Zlaté generace, bude Vilanova postrádat i kudrnatého kapitána Carlese Puyola, jenž nedohrál klání v Getafe kvůli poraněným kolenním vazům, načež se absence kapitána odhaduje na čtyřtýdenní úsek. V témže duelu si naopak vychutnal první branku David Villa, jenž více než půl roku laboroval s vážnou zlomeninou nohy. Tito zřejmě nezaváhá a nejlepšího reprezentačního střelce Španělska pošle na trávník od úvodní sekvence. 

Jak již bylo zmíněno, Barcelona je obrovským favoritem tohoto utkání. Ačkoliv Unai Emery prohlásil, že Spartak je schopen Barceloně sebrat vítr z plachet, ve svém vyjádření se odvolával na boží pomoc. Budou fotbaloví patroni stát v defenzívě či bráně Spartaku? Anebo nadělí Barcelona svému soupeři pěkně od cesty?

Pravděpodobná sestava FC Barcelona
Víctor Valdés - Adriano Correira, Gérard Piqué, Javier Mascherano, Dani Alvés - Cesc Fábregas, Sergio Busquets, Xavi - David Villa, Lionel Messi, Pedro

Pravděpodobná sestava Spartaku Moskva
Andrij Dikan - Dmitrij Kombarov, Marek Suchý, Juan Insaurralde, Kirill Kombarov - Rômulo, Kim Källström - Dinijar Biljaletdinov, Demy De Zeeuw, Aiden McGeady - Arťom Dzjuba

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace