Preview: Gruzie - Španělsko

Prosadí se navrátilec Villa i tentokrát? (marca.es)

Kulaté planetě po údobí posledních šesti let neodmyslitelně vládne zlatá španělská generace, kteráž odstartuje pouť za brazilskou obhajobou na gruzínském národním stánku Borise Paichadzeho v metropoli Tbilisi. Ačkoliv netřeba pochybovat o španělských preferencích a výsadním postavení na fotbalové mapě, na Kavkaze to nebudou mít Del Bosqueho tanečníci snadné.

Důvodů může být několikero. V předešlých pěti duelech gruzínští Rytíři hnedle čtyřikrát zvítězili, v kvalifikaci na evropský šampionát dokázali porazit na domácí půdě Chorvatsko, v Řecku remizovali a celkově inkasovali pouze devět branek, což je chvályhodná statistika, která by v konfrontaci s mnoha mančafty znamenala vztyčený ukazováček, znamenající zvýšenou pozornost. 

Oponentem je ovšem Španělsko, které se zákonitě nemůže zaleknout nižádného soupeře. Do Tbilisi přijede prošedivělý Vicente Del Bosque s týmem napěchovaným osobnostmi, ve výčtu tradičních opor schází pouze levý křídelník Chelsea Juan Manuel Mata. Avšak po vleklé zlomenině nohy se s grácií vrátil do španělského výběruDavid Villa a v přátelském duelu v Pontevedře zaznamenal proti Saudské Arábii jednu z pěti branek. Nejlepší španělský střelec historie se tak navrátil v optimálním rozpoložení, což kvitují i v katalánské metropoli Barceloně. V zápase proti Gruzii se pravděpodobně dostane na hřiště až v průběhu hry. 

Proti arabskému celku si připsal jubilejní stý start i vytáhlý forward Chelsea Fernando Torres, z hrajících čutálistů jsou na tom co do počtu startů lépe jen brankář Iker Casillas, Xavi Hernández a Xabi Alonso. Ani jeden z výše uvedených zlatých hochů nebude na hřišti chybět, Tbilisi tak zažije podobný fotbalový svátek, jaký si před rokem vyzkoušela i Praha. 

Do zápasu budou domácí borci vstupovat v obdobné sestavě, s jakou se prezentoval dlouholetý lodivod mančaftu Temuri Ketsbaia v klání proti Bělorusku, které po čas celého duelu na Kavkaze tahalo za kratší konec provazu a po zásluze prohrálo 1:0. Mimochodem, tentýž výsledek zaznamenal i spolufavorit skupiny z Francie, jenž uspěl na summitu v Helsinkách. 

Tradiční opory jako Kaladze, Khizanishvili, Siradze či Kobiaschvili již dávno netáhnou gruzínský mančaft, Ketsbaja přenechává iniciativu mladé generaci v čele s devatenáctiletým záložníkem Spartaku Moskva Žanem Ananidzem, jenž je považován za největší soudobý gruzínský talent, jenž patrně nebude chybět ani v základní sestavě proti Španělsku. To je nezpochybnitelným favoritem utkání, jež dle mého soudu nakonec vyhraje.

Předpokládaná sestava Gruzie: Loria - Grigalava, Kashia, Amisulashvili, Khizanishvili - Kankava, Daushvili, Okriashvili, Mchedlidze, Targamadze - Ananidze

Předpokládaná sestava Španělska: Casillas - Arbeola, Piqué, Ramos, Alba - Xavi, Busquets, Alonso - Pedro, Torres, Iniesta

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace