Preview: Málaga - Zenit Petrohrad

Budou se takto Ančovičky radovat i proti Zenitu?

Evropští bažanti z jižního cípu Pyrenejského poloostrova přivítají v kotli La Rosaleda ostřílené ruské bohatýry z mistrovského Petrohradu. Zatímco andaluského trpaslíka potkal v letním přestupovém okně výprodej, solventní majitelé Zenitu si pustili žilou a své bohatství investovali do příchodu dvou zářných posil.

Ruský ropný koncern Gazprom se při hledáčku nových akvizic vypravil do Portugalska, přičemž na severu země ulovil za 55 milionů eur hvězdného Hulka a v metropoli za 40 milionů talentovaného belgického středopolaře Axela Witsela. Upotřebené horentní sumy by leckterému mužstvu stačily na obměnu kádru, ba k nákupu celé nové jedenáctky, Luciano Spalletti však dostal - v kvantitativním měřítku "pouze" - dva borce, kteří mají s ruským velkoklubem nakročit do další veleúspěšné pětiletky. 

Vynaložený kapitál klubu i majitelům přinesl tu popularitu, tu propagaci, ale snad nejvíce vystupňování požadavků ze strany tamní veřejnosti, čímž se rozumí nejen obhajoba a dokonání zlatého hattricku v tuzemské soutěži, ale úspěch i na evropském kolbišti. Zenit dokráčel na absolutní vrchol podružné evropské scény před čtyřmi lety, kdy ve finále tehdejšího Poháru UEFA přejel Glasgow Rangers a v následném Superpoháru i Manchester United. 

Třiapadesátiletý italský kouč Luciano Spalletti loni dokázal dovést klub do osmifinále Ligy mistrů, v němž ovšem západoruský mančaft v součtu padl proti Sl Benfice. Očekávání pro letošek jsou vyšší, kvalitní a dlouho pospolný tým se hodlá proklubat minimálně o stupínek výše, do čtvrtfinále. 

Andaluské ideály jsou seřízeny na nižší kmitočet, přestože klub zpočátku ročníku doposavad s nikým nepadl. Jak dobře známo - vzestup Málagy úzce souvisí s participací katarského šejka Abdullaha Al-Thaniho, jenž poplatil závazky a obligace, načež se pustil do cílevědomého, ale koncepčního zkvalitňování kádru. 

Rázem se Ančovičky vklínily mezi tradiční jména a zabraly si místenku do předkola Ligy mistrů, ale do srpnového kvalifikačního dvojzápasu proti Panathinaikosu FC vstupovali bez ústředních pilířů všech řad. Fenomenální křídlo Santi Cazorla spolkl udičku Arsenalu, kanonýra Salomona Rondóna přilákalo vábení Rubinu Kazaň a dvojka Joris Mathijsen a Enzo Maresca se navrátila do rodných domovin. 

V témže okamžení hráči nedostávali výplaty, na katarském konci drátu rezonovala hlasová schránka a nad báječnou budoucností Málagy na španělské i evropské scéně se stahovala černočerná mračna. Několikero věrných na nastalou situaci zareagovalo loajálně ke klubu a odhodlaně si vydělat na výplaty, takže přejeli řecký Panathinaikos FC a zajistili klubové pokladně dostatek prostředků k platebním transakcím i k získání nových posil - Javiera Savioly, jenž se o víkendu zaskvěl fantastickým výkonem a režíroval vítězství proti Levante, manchesterského Roque Santa Cruze či amerického reprezentačního obránce Oguchi Onyewua. 

Další velká posila Julio Baptista se vrátí po vleklém zranění pravděpodobně na konci listopadu, přičemž i přes malé problémy stoperů Demichelise a Weligtona je absence tohoto ofenzivního záložníka velice citelná, ačkoliv jej ostatní hráči zastoupili s grácií. Mnohem více v současnosti bolí ztráta Jérémyho Toulalana, na jehož post patrně bude obsazen Ignaciem Camachem, jenž ovšem s pozicí defenzivního záložníka nemá příliš zkušeností. Luciano Spalletti se musí obejít bez slovinského reprezentanta Aleksandara Lukoviče, na Pyreneje neodcestoval ani Witsel, bek Domenico Criscito či záložníci Sergej Semak a Danny 

Mimochodem, po fantastickém vstupu Málagy do nového ročníku se ozvali i katarští miliardáři a ujistili prezidenta klubu i hráče, že klub není na prodej a hodlají na projektu dále participovat. A jestliže jejich klub uspěje mezi evropskou smetánkou, dají se očekávat další investice, o nichž na druhé straně barikády sálodlouze uvažovat nebudou. Střetnutí nemá favorizovaného celku, ve prospěch Málagy i Zenitu hraje aktuální fazóna, andaluskému klubu domácí prostředí a Zenitu zkušenosti.

Pravděpodobná sestava Málagy
Willy Caballero - Nacho Monreal, Weligton, Demichelis, Sergio Sánchez - Ignacio Camacho - Eliseu, Javier Portillo, Isco, Joaquín - Javier Saviola


Pravděpodobná sestava Zenitu Petrohrad

Vyacheslav Malafyev - Renat Yabaev, Nicolas Lombaerts, Bruno Alves, Alexandr Anyukov - Roman Shirokov, Igor Denisov, Konstantin Zyryanov - Hulk, Alexandr Kerzhakov, Viktor Faizulin

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace