Preview prvních semifinále Copa del Rey

Zápasy Sevilly a Realu bývají vyhrocené (© marca.es)

Bitva o dubnové finále začíná. Sevilla o osmé hodině večerní hostí královský Real Madrid a pokusí se získat co nejlepší výchozí pozici do odvety. O dvě hodiny později pak přiláká pozornost fanoušků zápas katalánského favorita soutěže Barcelony a odhodlaného andaluského trpaslíka Almeríi.

Preview: Sevilla CF - Real Madrid 

Zapomeňte na Alcorcón, zapomeňte na Irún! Real Madrid se po sedmi letech blamáží opět probojoval do semifinále královského poháru, na jehož samotný vrchol již nedosáhl neuvěřitelných osmnáct let! Na úzké vysokohorské cestě na vrchol však stojí vzpurný a neústupný val fotbalistů Sevilly, kteří sní o obhajobě loňského prvenství.

Jak jsem již v úvodu naznačil, Real Madrid byl naposledy ve finále Copa del Rey v roce 2004, kdy dvougólovým rozdílem podlehl Realu Zaragoza. Málokdo z nás živě pamatuje poslední prvenství Realu Madrid v soutěži, v němž před osmnácti lety porazil na stadionu Luíse Casanova (v roce 1994 přejmenovaného na Mestalla) tentýž aragonský fotbalový klub týmž rozdílem. Letos by v běloskvoucí části španělské metropole rádi oprášili zašlou pohárovou slávu a dosáhli vysněného vrcholu.

Sevilla se ve finále soutěže objevila v posledních pěti letech třikrát, přičemž hned dvakrát dokázala svou finálovou soutěž přetavit v zisk poháru. Tíha očekávání je na bedrech hráčů Realu Madrid, ovšem Rojiblancos baží po postupu, což potvrdil například malijský veterán Fredi Kanouté: „Máme dost kvality a síly na to, abychom prošli do finále. Jsme sebejistí, chceme si ve středu zajistit výhodné postavení, a proto žádáme fanoušky, aby nás přišli podpořit. Musíme tady uhrát dobrý výsledek, protože odveta bude velmi spletitá a strastiplná,“ řekl před zápasem třiatřicetiletý forvard, který v Andalusii slouží již šestou sezónou.

Kanouté se dle španělských médií objeví v základní sestavě po boku brazilského kanonýra Luise Fabiana, který v sobotu zaznamenal hattrick proti Levante. Od zápasových povinností si tak zpočátku odpočine Álvaro Negredo. V předpokládaných sestavách pak oproti víkendové jedenáctce figuruje Cáceres, jenž nahradí v základu Daba.

Sevilla je v plné polní, všechny opory jsou zdravé jako řípa. Totéž platí i o Realu Madrid, v jehož nominaci nechybí ani Sami Khedira, který měl od zápasu s Atléticem Madrid pochroumané koleno. Do sestavy samozřejmě není a nemůže být zahrnut nový zimní kauf Emmanuel Adebayor, jenž bude na Chamartínu hostovat do konce sezóny z Manchesteru City. Pouze na lavičce zůstane německý objev roku 2010 Mesut Özil, jehož nahradí v sestavě Kaká.

Real Madrid chce na stadionu Sáncheze Pizjuána uspět a přivést si do domoviny příznivý výsledek, jímž mám na mysli remízu či dokonce výhru. Očekávám a tipuji, že se sevillskému týmu podaří proti Merengues zvítězit, čímž Mourinhovu mužstvu značně znepříjemní cestu za pohárem. 

Preview: FC Barcelona - UD Almería 

Pavouk královského poháru byl k Almeríi nemilosrdný, neboť andaluskému klubu přisoudil do semifinále soutěže nezáviděníhodného protivníka. Je jím nejlepší španělský klub poslední fotbalové dekády a prozatímní suverén nejvyšší soutěže Barcelona, jejíž okázalý a monstrózní Camp Nou je hostitelem prvního představení.

Svěřenci Josého Luise Oltry již nyní přepsali účastí v kvartetu nejlepších mužstev královského poháru klubovou historii, neboť takového úspěchu žádný z předchozích týmů nedosáhl, nepočítaje postupy do nejvyšší soutěže či účast v tehdejším Poháru UEFA.

Pro andaluský klub je samozřejmě prvořadé a prioritní udržení se mezi smetánkou nejvyšší soutěže, avšak případný bonus v podobě finálové účasti by jistě fanouškům Rojiblancos přišel k duhu. Dle mého soudu je postup do další fáze navýsost nepravděpodobný, byl by to zázrak. Případný nečekaný úspěch na Camp Nou by však mohl preference a naděje klubu razantně zvýšit a pozvednout.

Při pohledu na předpokládané sestavy španělských médií nevidím v sestavě Almeríe žádnou změnu oproti normálu, ačkoliv v brance nastoupí namísto Diega Alvése pětatřicetiletý náhradník Esteban. Mnozí by mohli v záložní řadě postrádat zraněného Juanmu Ortize, toho čeká kvůli zranění pauza do konce února. Zranění hlásí i obránce Acasiete, dále pak Juanito a Nieto. Neočekávám, že Oltra bude vítěznou sestavu oproti zápasu s Osasunou výrazně měnit.

Josep Guardiola se dle odhadů k několika menším změnám odhodlá, a to zejména v defenzivní formaci týmu. Pro mnohé rebelujícího a v současné době zraněného Daniho Alvése nahradí na pravém beku Adriano, který se jeví jako vynikající záskok a případná náhrada za brazilského beka, po němž výrazně pošilhává Manchester City.

Mezi třemi tyčemi opět uvidíme pětatřicetiletého veterána José Manuela Pinta, odpočinout by si měl i Carles Puyol, Éric Abidal a Sergio Busquets, jejichž pozice zastoupí Gabriel Milito, Maxwell a Javier Mascherano. Útok by měl nastoupit v tradiční sestavě, v záloze pak nebudou chybět Xavi ani Iniesta.

Barcelona je jednoznačným favoritem utkání a ráda by si vysokým vítězstvím zajistila famózní výchozí pozici již dnes. Pakliže se Culés podaří zopakovat výsledek z ligového duelu, bude odveta pouze formalitou. Podobný výsledek je však podle kanonýra Davida Villy nepravděpodobný: „Bude to velice těžké utkání. Vůbec nemyslíme na to, že jsme je porazili 8:0 v domácí soutěži. Almería má tentokráte odlišného trenéra (Juana Manuela Lillu po zápase s Barcelonou nahradil Oltra – pozn. autora) a bude to velice těžké, protože jsou stejně jako my hodně nadšení a plní entusiasmu, což umocňuje fakt, že se ještě nikdy nedostali tak daleko,“ řekl devětadvacetiletý ostrostřelec na adresu Almeríe, která v posledních týdnech skutečně prodělala velkou herní obrodu. Z mužstva, které si sotva dokázalo přihrát se stal tým, který dokáže v ofenzívě zavařit leckomu a který zlepšil i defenzivní složku hry. Proti Barceloně právě obrana bude patrně tím nejdůležitějším aspektem, který rozhodne o šancích Almeríe na postup. Drtivá většina fanoušků a odborníků však tentokrát zázrak nepřipouští a odhadují, že Barcelona bude hrát o vítězství v soutěži. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace