Preview prvních zápasů základních skupin Evropské ligy

Ochozy Ciutat de Valencia zažijí evropský debut ve skupině (© as.com)

Základní skupiny Evropské ligy startují, do akce jdou i tři španělské týmy - Atlético, Athletic a Levante.

Hapoel Tel-Aviv - Atlético, 19:00

Atlético de Madrid načne pouť za obhajobou prvenství na izraelské půdě, kam situujeme historicky druhý nejúspěšnější tamní klub Hapoel Tel-Aviv. Rojiblancos doposavad excelují na všech frontách a Evropské lize dominovali ve dvou z celkových tří případů.

Los Colchoneros si na základě nedávných vynikajících výsledků, zisku dvou titulů v Evropské lize a následných kontinentálních Superpohárech halasně říkají o pozornost, neboť nejen tuzemské celky by měli nad progresem posledních let notně zpozornět, protože se tradiční madridský klub patrně navrací na nejvyšší scénu fotbalového divadla.

V ročníku 1995/1996 Atléti získali v sestavě se současným koučem Diegem Simeonem španělský double, avšak tento veleúspěšný ročník odstartoval úpadek klubu, jenž završil na přelomu tisíciletí fatální sestup do Segundy Division a dvouleté paběrkování v této soutěži. Po návratu mezi elitu se potřeboval celek nejprve zkonsolidovat a před nějakými pěti lety se vyšvihl do nejlepší čtyřky soutěže, potažmo do evropských pohárů.

Právě v roce 2010 Padáci uspěli v Evropské lize poprvé, onehdy režíroval vítězství nad Fulhamem dvěma brankami Diego Forlán, pro nějž tato sezóna byl vrcholem kariéry, na nějž se již nikdy nedostal. O dvě jara později se Rojiblancos dostali do finále doslova stylem start - cíl, přičemž celou parádu inscenoval kolumbijský bijec Radamel Falcao. Hattrickem sestřelil ve finále nejen baskické Lvi, ale v evropském Superpoháru i vytříbenou defenzívu londýnské Chelsea.

Falcao je společně s ofenzivně laděnou zálohou největší zbraní španělského celku. V minulých letech ale Atléti padali a stoupali na výkonech defenzívy, která se zdá býti - nepočítaje výpadek proti Rayu Vallecanu - dostatečně konsolidovaná a kvalitní. To by pro Atlético de Madrid mohlo znamenat nejen na navázání evropského úspěchu, ale i boj o příčky nejvyšší v La Lize.

Přesuňme se nyní k Hapoelu, jenž si vysloužil účast v Evropské lize díky loňskému druhému místu za Ironi Kiryat Schmona, respektive lepší nasazení přes vítězství v domácím poháru nad Maccabi Haifa. Ve čtvrtém předkole přál třináctinásobnému izraelskému mistrovi los, neboť narazil na lucemburské F91 Dudelange a bez potíží jej porazil. Ve skupině se Rudí démoni budou chtít poprat o druhé postupové místo, proti sobě mají Académicu Coimbra a českého vicemistra Viktorii Plzeň.

Atlético de Madrid hodlá v dálných sionských končinách uspět i se sestavou, která notně připomíná spíše rezervní tým. Do Izraele neodcestoval hvězdný Radamel Falcao, odpočívat budou i středopolař Tiago, stoper Godín či trojice dalších opor - Gabi, Filipe a Arda Turan.

Diego Simeone dá příležitost členům širšího kádru, letošním posilám i odchovancům klubu, čímž se dostává do absolutního kontrastu s jednačtyřicetiletým koučem Hapoelu Nitzanem Shirazim, jenž je připraven poslat na trávník to nejlepší, co má k dispozici. Přestože Atléti nebudou v nejsilnější možné sestavě a budou zkoušet nové varianty, jsou považováni za velkého favorita tohoto zápasu, v němž by jakýkoliv bod pro Rudé démony znamenal veliký úspěch.    

Pravděpodobná sestava Atlética: Courtois; Juanfran, Miranda, Cata Díaz, Domingo Cisma; Mario Suárez, Emre, Cristian Rodríguez, Raúl García; Adrián a Diego Costa.

Athletic - Kiryat Shmona, 19:00

Obhájce stříbrného stupínku z baskické metropole Bilbao večer uvítá překvapivého izraelského šampióna a ambiciózní Ironi Kiryat Schmona, jenž jako vůbec první celek překazil bezbřehý dominát klubů z Haify, Jeruzaléma a Tel-Avivu. Do hornatých končin severního Španělska i přes velký úspěch přijíždí s pokorou, však účast ve skupinové fázi je pro klub založený v roce 2000 absolutní novinkou a pestrou zkušeností.

Izraelský klub je bohatě dotován, byl uměle vytvořen izraelským podnikatelem Izzym Sheratzkym, jehož firma před dvěma lety operovala se ziskem kolem 150 milionů dolarů. Izraelský mecenáš tak mohl část svého mění investovat do oblíbené kopané, vytvořil ambiciózní klub, poskytl prostředky a během několika let byl svědkem velkého progresu svého týmu.

Jak již bylo řečeno, ten jako první přerušil dominanci tří největších měst Izraele na ligovém trůnu. Klub z městečka, které má jen něco k třiadvaceti tisícům obyvatel a patří tak k nejmenším výspám v evropských klubových soutěžích, dokázal velké věci a nyní baží po dalších úspěších.

Athletic Club vstoupil do sezóny rozpačitě, ostatně dva drtivé debakly od Realu Betis a Atlética de Madrid nebyly lichotivou vizitkou klubu před předkolem, které nakonec Bielsovi svěřenci s grácií a pohodlně zvládli. V duelu s Kiryatem jsou jednoznačnými favority, ostatně izraelské mančafty dokázali ze čtrnácti klání na španělských hřištích zvítězit jedinkrát (Hapoel Tel-Aviv onehdy porazil Getafe 2:1).

Sionský tým, jenž je zvyklý maximálně na šestitisícový kotlík svého prťavého stadionku, se poprvé setká se špičkovou atmosférou pravého "anglického" kotle, jímž je Athletic napříč celou Evropou znám. Tamní stadión San Mamés dokáže bouřit, dokáže své hráče natolik rozehřát, že s grácií zvládají vyrovnaně bojovat třebas s Barcelonou či Realem Madrid. Stalo se, že přívrženci Athleticu natolik povzbuzovali svůj mančaft za nepříznivého stavu 0:3 s Osasunou, že se jim Lvi odvděčili legendárním obratem na 4:3. Podobné zkušenosti jsou pro Kiryat k nezaplacení.

Athletic neprohrál na San Mamés rovných jedenáct zápasů v řadě a je vysoce nepravděpodobné, že by podobná série měla proti izraelskému šampiónovi krachnout. Ačkoliv již nemůže Marcelo Bielsa počítat se svou největší hvězdou Javimarem, jenž nakonec přestoupil po sálodlouhých tahanicích do Bayernu Mnichov, má k dispozici dostatečně kvalitní kádr na to, aby Kiryat sprovodil ze hřiště s příznivým výsledkem.

Athletic vstoupí do utkání takřka v nejsilnější sestavě, ačkoliv se předpokládá, že Bielsa zařadí do jedenáctky několik borců širšího kádru. Do sestavy se po zranění navrací talentovaný baskický křídelník Iker Muniain, v předpokládaných sestavách figuruje i Fernando Llorente, jehož kouč nechal sedět proti Espanyolu dlouho na lavičce. 
Dlouhodobé zranění vyřadilo ze hry Andera Herreru, jinak lze považovat kádr Athleticu za kompletní. Ironi jsou na tom obdobně, v Izraeli je všechno v pořádku a kouč hostí vyrukuje s nejsilnější možnou sestavou, která se má pokusit ve Lví kleci San Mamés o zázrak.    

Pravděpodobná sestava Athleticu: Iraizoz; Iraola, Gurpegi, Amorebieta, Xabi Castillo; De Marcos, Iturraspe, Susaeta, Muniain; Aduriz a Llorente.

Levante - Helsingborg, 21:05

Na Ciutat de Valencia je vše připraveno, aby pět minut po deváté večerní poprvé v klubové historii zazněla na stadionu hymna Evropské ligy. Pravda, nejde o tak známou skladbu jako v případě bohatší Ligy mistrů, přesto i druhá evropská soutěž má svou váhu.

Granotes úspěšně absolvovali předkolo, ale skutečné soupeření začíná až dnes. Prvním soupeřem bude Helsingborg. Role favorita patří výběru Juana Ignacia Martíneze, neboť švédské týmy se přece jenom nemohou pochlubit takovou kvalitou jako účastníci Primery.

Levante se příliš nepovedl vstup do nového ligového ročníku, JIM tak musí řešit dilema. Vsadit dnes na nejsilnější jedenáctku a riskovat, že síly budou chybět o víkendu, nebo některé hráče pošetřit? Několik změn se očekává, revoluce však ne.

Jistotu má pouze Keylor Navas, jenž byl určen jako jednička pro Evropu. Ballesterose, Juanfrana, Iborry nebo Gekase by se rotace rovněž dotknout neměly. Chris Lell, Massimo Volta, Óscar Serrano, Dariusz Dudka a El Zhar v nominaci nejsou.

Juan Ignacio Martínez nabídl během včerejší přípravy svému mužstvo video se záběry Helsingborgu, z nichž vyplynulo, že největším nebezpečím bude Lindström. Pokud se skupina Levante něčím vyznačuje, pak tím, že z ní může postoupit prakticky kdokoliv. Zástupce La Ligy dnes musí udělat první krok, aby to byl právě on.

Pravděpodobná sestava Levante: Keylor Navas; Pedro López, Ballesteros, David Navarro, Juanfran; Pallardó, Iborra, Pedro Ríos, Juanlu, Barkero a Gekas.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace