Recreativo Huelva, kolébka španělské kopané

První španělská sestava Decana z roku 1906 (©forum.kooora.com)

V den začátku klasického předsezónního turnaje Trofeo Colombino si povíme něco málo o jeho hostiteli.

Od roku 1870, kdy se odehrál první oficiální mezinárodní zápas mezi Anglií a Skotskem, ušel fotbal dlouhou cestu. Z Britských ostrovů se díky misionářům a ozbrojeným silám rozšířil do každého koutu Britského impéria. Byli to však britští dělníci a průmyslníci, kteří měli největší a nejpřímější vliv na šíření fotbalu po kontinentální Evropě. A to je i případ nejstaršího španělského klubu Recreativa Huelvy.

Huelva, ospalé přístavní město na jihu Andalusie. Známé díky Kryštofu Kolumbusovi, který z nedalekého přístavu Palos de la Fontera vyplul na svou první výpravu s cílem najít západní cestu do Cipanga a Indie. Zde se začaly psát dějiny španělské kopané.

Jako první obyvatelům Huelvy představili fotbal dělníci z měděných a pyritových dolů. Samozřejmě to byli Britové. V září 1874 se odehrál první přátelský zápas mezi domácími zaměstnanci železnic a britskými inženýry. Celých 15 let trvalo, než byl oficiálně založen fotbalový klub. Bylo pondělí 23. prosince 1889, 10 hodin večer. V sídle společnosti Rio Tinto (společnost těžící v Huelvě měď a pyrit, existuje dodnes) byl založen nejstarší španělský fotbalový klub Real Club Recreativo Huelva.

Nicméně klub nebyl založen za účelem zábavy pro místní obyvatelé. Založili ho Britové pro Brity. Byl to starý, dobrý osvědčený britský zvyk. Zřízení a prosazování vlastních kulturních hodnot na úkor hodnot domácího obyvatelstva. To se také projevilo na národnostním složení během prvního oficiálního zápasu mezi dvěma španělskými kluby.

Ten se odehrál 8. března 1890. Na Tablada Hippodrome, blízko Sevilly, se utkaly kluby Recreativo a Sevilla FC. Na obou stranách nastoupili jen dva Španělé, oba v dresu Recreativa. Zbylých 20 hráčů byli Britové. Sevilla vyhrála 2:0.

O prvenství Recreativa dlouho panovaly dohady. Titul nejstaršího klubu Španělska si nárokoval Gimnastic de Tarragona, založený už v roce 1886. Jenže jejich první fotbalový tým byl poskládán až v roce 1914. Druhý klub, který si nárokoval prvenství, baskický Athletic Club, byl založen až v roce 1898 studenty vracejícími se z Anglie.


Tablada Hippodrome


Kopie zprávy zvoucí k prvnímu oficiálnímu zápasu

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace