Rosell chce snížit počet klubů v Primeře, podporu ale nemá

Sandro Rosell (© as.com)

Podle Sandra Rosella by se měl ze současných dvaceti snížit počet klubů v Primera División. Myšlenka prezidenta Barcelony ale podporu mezi dalšími účastníky nejvyšší soutěže nemá.

"Nejdříve by se měl počet klubů snížit na 18, později na 16. A to s podmínkou, že by každý musel splnit určitá finanční pravidla," uvedl Rosell, jemuž se zároveň nelíbí, že španělské kluby kupují bohatí zahraniční investoři. "Je to čím dál častější jev, mělo by dojít k nějakému omezení."

Řada klubů Primery má finanční potíže, jedním z důvodů je nerovnoměrné rozdělování příjmů z televizních práv, které zvýhodňuje Barcelonu a Real Madrid, zatímco ostatní účastníci soutěže dostávají pouze zlomek cifry, která putuje do kasy dvou velkoklubů. "Jsme jedinou ligou, kde kluby jednájí o televizních právech jednotlivě. To by se mělo během tří pěti let změnit. Je potřeba zavést stejný model jako v Itálii nebo Anglii, kde se uzavírají kolektivní smlouvy a poté se příjmy rozdělují."

Zdroj z Realu Madrid deníku AS sdělil, že Bílý balet je pro zachování současného formátu La Ligy s 20 účastníky. Zástupci dalších celků mají podobný názor a připomínají, že největším problémem je rozdělování peněz z televizních práv.

"Pan Sandro Rosell chce snížit počet klubů, ale k tomu již došlo. Je jedna liga dvou a další zbylých osmnácti týmů, stejné je to i u příjmů z televizních práv," uvedl ironicky mluvčí Espanyolu Rafael Estrena.

Prezident Osasuny Patxi Izco se vyjádřil v podobném smyslu: "Museli bychom se Rosella zeptat proč. Osasuně současná situace vyhovuje. Více starostí mi dělají televizní práva."

"Pokud by zmizely čtyři klub, z televizních práv by zbylí účastníci dostali každý o 4 miliony eur více. To není velké řešení. Mělo by se pracovat na jiném rozdělení peněz, ne na snižování počtu klubů," přidává se prezident Mallorcy Jaume Cladera.

Také Fernando Roig, první muž Villarrealu, se k tématu vyjádřil: "Máme v hlavách mnohem důležitější věci." Roigův protějšek z Valencie Manuel Llorente uvedl, že by "Rosell měl vše navrhnout vedení ligy, protože to jsou věci, které by se měly řešit právě s ním".

"Fotbal je velmi důležitý v řadě měst, které Primeru hrají, nebylo by dobré jejich číslo snižovat," myslí si prezident Racingu Francisco Pernía. Zástupci dalších klubů se nevyjádřili, pouze vedení Raya Vallecana se staví naopak za zvýšení účastníků na 22.

Jedinou podporu našel Rosell v Seville, jejíž prezident José María del Nido řekl: "Naprosto souhlasíme, je to jediný způsob, jak udělat ligu konkurenceschopnou. Každý zápas by byl zajímavý. To vše ale samozřejmě za předpokladu, že by se změnil systém rozdělování peněz z televizních práv."

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace