Rozdělování příjmů z televizních práv by se mohlo změnit už od roku 2015

Florentino Pérez a Sandro Rosell (© marcadegol.com)

Současné rozdělování příjmů z prodeje televizních práv je neustálým terčem velké kritiky. Jak se zdá, situace by se mohla v nejbližších letech konečně změnit.

V přípravě je totiž zákon o profesionálním sportu, který by aktuální systém, díky němuž jde většina peněz do kapes Barcelony a Realu Madrid, čímž se degraduje konkurenceshopnost v La Lize, změnil.

Jednotlivé kluby Primery by už nemohly jednat o prodeji práv individuálně. Vše by přešlu do moci LFP (Ligy profesionálního fotbalu), která by nabízela kompletní balíček práv. Zisky z něj by se následně dělily tak, aby rozdíl mezi kluby s nejvyššími a nejnižšími příjmy zůstal v poměru 4,5 až 5 ku jedné, jako je tomu například v italské Serii A či anglické Premier League.

Výše odměn by byla podmíněna třemi faktory - historickou důležitostí klubu, jeho sledovaností a počtem získaných bodů v dané sezóně. Mezi celky, které sestoupí, by pak bylo v rámci solidarity rozděleno 27 milionů eur.

V platnost by nová pravidla měla vstoupit od sezóny 2016/2017, pokud se ale všechny strany shodnou, mohla by začít platit o rok dříve, tedy od ročníku 2015/2016.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace