Rozhovor s Adilem Ramim

Adil Rami (© as.com)

Adil Rami stojí před cílem uspět ve Valencii. Pokud se očekávání naplní, čeká ho na Mestalle mnoho úspěšných let.

S Ramim přichází fotbalový dělník...
Když jsem byl amatér ve Fréjusu, opravoval jsem auta, byl jsem tři roky mechanik. Také jsem skartoval dokumenty nebo čistil město, mojí prací bylo odstraňování graffiti. Měl jsem spolupracovníka, který byl z Lille. Myslím, že to byl osud, protože jsem tam nakonec hrál.

Jaké byly vaše fotbalové začátky?
Ve Fréjusu jsem hrál všechno kromě útočníka, protože jsem měl dobrou fyzičku. Půl roku před odchodem do Lille se zranil stoper a já skončil na jeho místě. A hraji na této pozici do dnešního dne.

V 21 letech jste se stal profesionálem a v 25 jste ve Valencii...
Raketová kariéra. Během osmi měsíců jsem od práce na radnici přešel k debutu v Ligue 1. A když jsem měl za Lille na kontě pouze 15 zápasů, pozvali mě do reprezentace, v níž jsem debutoval. Pak přišly góly, utkání v Evropské lize, místo v základní sestavě Francie a teď mi zavolala Valencia. Sen pokračuje, nikdy se z něj nechci vzbudit.

V začátcích přitom nebylo vše pouze dobré...
(smích) Ano, protože jsem si koupil nové auto, vzal jsem si půjčku na sedm let a po měsíci jsem měl vážnou nehodu. Další den ráno jsem přišel o vše, auto i půjčku. Byl jsem na dně. Ale brzy se vše vyřešilo a do klubu přišel dopis, abych šel na testy do Lille. Vše šlo dobře a teď jsem ve Valencii. Je to sen.

Vaši rodiče jsou Maročané, narodil jste se na Korsice a reprezentujete Francii...
Je to zvláštní, že? Ale v mém životě není nic normálního.

Jak se žije na Korsice?
Byl jsem tam šest byl, byl jsem malý, ale byla to nuda. Už jsem se tam nevrátil. (smích)

Napoleon se také narodil na Korsice. Chcete dobýt svět?
(smích) Oba máme vítězného ducha. Pokusím se splnit vše, co se od mě očekává, a dobýt s Valencií řadu cílů.

Co bylo na profesionálním fotbale nejtěžší?
Chyběly mi zkušenosti a taktická vyspělost. Celá rodina má atletické geny, což mi pomohlo ve zlepšení.

Sledoval jste Valencii hodně, abyste zjistil rozdíly od francouzské ligy?
Nemusel jsem toho v uplynulých šesti měsících mnoho vidět, protože jsem proti ní hrál s Lille v Evropské lize. Tady je fotbal mnohem techničtější a taktičtější.

Prožil jste v Lille rok jako z filmu.
Nikdy na to nezapomenu, opravdu jako z filmu. V roce 2009 jsme přišli o Ligu mistrů kvůli poslednímu zápasu s Lorientem, ale dokázali jsme se z toho vzpamatovat a v další sezóně jsme vyhráli ligu a pohár. Nejlepší na tom bylo, že jsme toho dosáhli se stejnými hráči, kteří byli v klubu čtyři roky. Měli jsme skvělý tým.

Proč jste se rozhodl pro Valencii už v prosinci?
Když jsem poznal Braulia, Garrida a prezidenta, viděl jsem v nich přímé osoby, férové. Takoví jsme i v rodině. Nejdu za penězi, hledím na jiné věci. S lidmi z Valencie jsem měl feeling. Zajímají mě pocity a ambice. Neváhal jsem, bylo snadné se upsat Valencii.

Setkáte se s Ricardem Costou, který váš přestup označil jako skvělý.
(směje se) Je milý. Pravdou je, že bude zvláštní se s ním znovu setkat, ale když jsme spolu hráli v Lille, tak jsme byli skvělá dvojice. Těším se, až to všechno začne.

Ayala, Pellegrino, od té doby Valencia hledá pilíř defenzivy. Bude jím Adil Rami?
Udělám pro to vše. Je pro mě ctí, že jsem součástí takového klubu a že mě porovnávají s těmito hráči. Jsem bojovný a ambiciózní, věřím si. Chci se přiblížit výkonům, jaké zde předváděli.

Jaké si dáváte cíle?
Abych se rychle přizpůsobil, je to poprvé, co opouštím svou zemi. Chci být platný v obraně, dál uvidíme.

Na bench-press zvednete 120 kilogramů a dovršil jste Alpe d´Huez v Lille jako první.
(smích) Zvedat závaží mě baví, šlo mi to, ale teď už tolik nedám, protože mi to nedělá dobře. S Alpe d´Huez už to tak slavné nebylo, protože mám rád všechny sporty kromě kola. (smích)

Dvakrát jste byl označen za nejpřitažlivějšího fotbalistu Francie. Budete soutěžit s Cristianem?
(vtípkuje) Je to vidět? Podívejte se. V letech 2008 a 2009 mě zvolili za nejhezčího fotbalistu Francie, ale soustředím se na práci na hřišti. Tam chci s Cristianem soutěžit.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace