Rusescu, třetí v řadě

Raul Rusescu (© adevarul.ro)

Ačkoliv hovoří perfektně španělsky díky dovoleným, které trávil na Pyrenejském poloostrově, je hodně obezřetný. Mluví pomalu, potichu, člověk je skoro nucen přiložit si dlaň k uchu, aby ho slyšel. Nechce zkrátka šlápnout vedle. V pozadí tuší spoluhráče, kteří mají teoreticky do základní sestavy, na místo uvolněné Alvarem Negredem, blíže než on. Jenže to je jen suchá teorie. Gameiro a Bacca jsou jeho konkurence a možná u fanoušků Sevilly vzbudili větší zájem, protože se jedná o nejnovější posily. Ale Raul Rusescu se cítí být připraven udělat skok z ligy rumunské do té španělské.

Ve své zemi se stal nejlepším ligovým kanonýrem, byl zvolen nejlepším hráčem roku, má zkušenosti z pohárové Evropy, proto nerozuměl tomu, že se hned po jeho příchodu našli někteří škarohlídi, kteří pochybovali o jeho fyzické kondicí. Snad z důvodu, že liga v Rumunsku skončila mnohem dřív než Primera División a tím pádem bylo jeho nicnedělání delší. „Úroveň fyzické kondice si myslím pro mne nebude žádný problém. Loni jsme měli v Rumunsku trenérský tým, pod nímž jsme absolvovali hodně náročnou fyzickou přípravu. V tomto směru jsem na tom dobře. Co se týče kvalitativní úrovně, myslím, že pro mne bude dobré být po boku tak dobrých fotbalistů. Díky tomu se budu zlepšovat“, domnívá se bývalý útočník Steauy Bukurešť.

Trenér Emery ovšem jeho střelecké schopnosti hájí se vší vážností: „Má gól, má gól, to uvidíte“, říká v soukromí. Ale nejen to, fanouška Sevilly možná i překvapí jeho schopnost dát dlouhou přihrávku do uličky na kolegu, poté co se stáhne trochu zpět. Jak sám přiznává mnohem lépe se cítí „jako druhý útočník“ a je mu prý upřímně jedno, jestli góla dá sám, nebo na něj nahraje spoluhráči.

„Španělsky mluvím dobře, protože se mi Španělsko vždycky líbilo. Jezdili jsme sem na dovolenou, na Ibizu, do Barcelony...vždycky to pro mne bylo strašně zajímavé. Když jsem se dozvěděl o tom, že mne chce Sevilla, bylo mi naprosto skvěle, protože by to pro mne představovalo splněný sen“, vysvětluje Rusescu, jemuž se dostalo takové pocty, že klubový prezident Sevilly José María del Nido cestoval dokonce osobně až do Rumunska, aby jednal s Gigim Becalim o jeho přestupu. „Že prezident jel do Rumunska pro mne bylo něco speciálního. Každý hráč, jenž přijde do klubu, se potřebuje cítit chtěný, takže teď musím hrát dobře, abych pomohl týmu vyhrávat zápasy“, shrnuje a zároveň připomíná, že zná „všechny hráče týmu, protože jsem minulý rok sledoval zápasy španělské ligy“.

Rusescovi se v kabině dostalo vřelého přijetí, v přípravných zápasech také nasbíral zápasové minuty, nicméně byť jeho hra zatím není nijak brilantní, je přesvědčen o tom, že půjde výkonnostně nahoru. „Jsem spokojen, šťastný, hodně trénuji a doufám, že tenhle rok bude dobrý. Je tady dobrý tým, dobrý kolektiv, dobří hráči a jsem šťastný, že můžu být v Seville“, sděluje své pocity. Ví, že ho čeká tvrdý boj s hodně hráči a hlavně kvalitními, v řadě, která se letos nejvíce posilovala. „Konkurence je dobrá pro tým, protože všichni hráči jsou nuceni dát maximum. Negredo je hráč s obrovskou kvalitou, jenž byl pro Sevillu strašně důležitý, ale my, co jsme přišli, také nějakou máme“.

Tak trochu kuriózně sdílí společně s další posilou, Baccou, poctu nejlepšího kanonýra ligy, rumunské a belgické, kde v minulé sezóně působili. Pravda, které ale v Evropě zas tak úplně nej zvuk nemají. Ovšem Rusescu se domnívá, že to nemusí být překážkou v tom, aby v lize španělské sázeli jeden gól za druhým. „Belgickou ligu neznám, ale co se týče rumunské, necítím nějaký velký rozdíl oproti té španělské. Jsem připraven, vím, že šance dostanu a nejdůležitější pro mne je být připraven“.

Má výhodu v tom, že přichází s mentalitou jež představuje hrát za velký klub. Steaua je v Rumunsku nejlepší, má zkušenosti s evropskými soutěžemi a chápe nadvládu, která panuje ve Španělsku mezi dvěma největšími kluby a zbytkem. „Real a Barcelona jsou dva velké kluby. Já přicházím z velkého klubu, Steaua je nejlepší klub v Rumunsku. Není jiné takové mužstvo. Právě vyhrálo další trofej, rumunský superpohár proti Petrolulu, ale neviděl jsem ho, protože zápas kolidoval s naším tréninkem. Myslím si, že týmu mohu přispět zkušenostmi“, zdůrazňuje Rusescu, jenž si například pamatuje Marko Marina ze zápasu Evropské ligy proti Chelsea, v němž Steaua vyhrála 1:0, díky jeho gólu z penalty. „Hrál jsem proti němu, ano. Nastoupil v Bukurešti a jevil se mi jako velmi dobrý fotbalista. Když hrál za Chelsea je jasné, že musí být dobrý a že Seville hodně pomůže. To už vidíme“.

Jestliže má zkušenosti z působení ve velkém klubu, pak je má i ze zápasů s největší možnou rivalitou mezi soupeři. O Betisu mu již vyprávěli a už se těší až nastane den derby. „V Rumunsku bylo nejproslulejším derby to bukurešťské, Steaua – Dinamo. Jsou to velmi krásné zápasy. Lidé mi říkají, že budeme hrát velmi speciální derby, takže ho chci hrát a vyhrát“.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace