BLOG: S Unaiem na věčné časy?

Unai Emery (© wn.com)

Baskický kouč netopýrů stále nemá zajištěné své místo i pro příští sezonu. Uvidíme ho na lavičce Valencie také na podzim?

Unai Emery přicházel v létě 2008 do Valencie s pověstí trenérského zázračného dítěte. Provinční Lorcu dotáhl poprvé v její historii do druhé ligy, kde jí v její první sezoně chybělo pouhých pět bodů k postupu do nejvyšší soutěže. Do první ligy se podíval až s Almerií, se kterou skončil v první sezoně po postupu na fantastickém osmém místě. Pro Valencii, která hledala trenéra, který by po fiasku v podobě angažmá Ronalda Koemana začal v klubu novou éru a dodal finanční krizí zmítanému týmu stabilitu tedy byl jasná volba. To se do velké míry povedlo, v prvních dvou sezonách předváděli Emeryho svěřenci pohledný kombinační fotbal, který přinášel dílčí úspěchy v domácí lize i v Evropě. Už v té době se ale ozývaly hlasy, že s hráči jako Villa, Silva nebo Mata by Valencie měla mít ještě lepší výsledky. 

Letos si Emery poprvé vyzkoušel Ligu mistrů, ale hlavním tématem této sezony je přestavba týmu. V létě odešly velké hvězdy Villa se Silvou, kariéru ukončil Baraja a na Mestallu přišlo několik nových tváří. Emery s s tím poradil tak, jako zatím se vším. Slušně, ale ne vyloženě skvěle. Koncem loňského kalendářního roku procházel tým značnou herní krizí, fanouškům rychle docházela trpělivost zejména s Emeryho neustálou rotací sestavy a začalo se nahlas mluvit o změně trenéra, Unai musel několikrát na kobereček k prezidentovi Llorentemu, údajně byl dva zápasy od vyhazovu. Spekulovalo se o Michaelovi Laudrupovi jako jeho nástupci, ale vítězná série Valencie zachranila Emerymu místo. 

Manuel Llorente obecně není velkým fanouškem baskického stratéga. Původní smlouva Emerymu vypršela po loňské sezoně a Llorente váhal s nabídkou jejího prodloužení až do poslední chvíle a nakonec tak učinil údajně jen proto, že Emerymu slíbil novou smlouvu, pokud se tým kvalifikuje do Ligy mistrů a nechtěl porušit svůj slib. Nový kontrakt byl však pouze na jeden rok, v červenci letošního roku tedy vyprší a Llorente s novou nabídkou rozhodně nespěchá. Emerymu určitě nepomohl včerejší zápas v Gelsenkirchenu, kde mu nevyšel risk s ne úplně zdravým a ve špatné formě hrajícím Adurizem v základní sestavě. Naopak, tento tah dost možná stál Los Che postup do čtvrtfinále. V lize se Valencii daří, ale je otázkou do jaké míry je to způsobeno kvalitou netopýrů a do jaké míry letošní nekvalitou soupeřů o třetí místo. Každopádně kvalifikace do příštího ročníku Ligy mistrů je velmi pravděpodobná, což je fakt rozhodně hovořící pro Emeryho, který ale jinak předvádí letos znovu to, co je pro něj během angažmá ve Valencii už charakteristické - svoji práci si odvede, neurazí, ale nepřidá nic navíc. V nedávné anketě se proti Emeryho pokračování na lavičce Valencie vyslovilo jen 20% fanoušků. Bude to Llorentemu stačit, nebo si Unai bude v létě balit kufry? To nejspíš ještě neví ani sám Manuel Llorente.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace