Schusterova partitura

Bernd Schuster (© telegraph.co.uk)

Dva měsíce uběhly jak voda a na herním projevu Málagy je už lehce zřejmý rukopis německého kouče Bernda Schustera. Jsou evidentní rozdíly vzhledem k jeho předchůdci v herním rozestavení i předváděném stylu, v sázce na mladé odchovance a i v dojmu, který mužstvo zanechává na trávníku. Je pochopitelné, že tři doposud odehraná utkání nedávají příliš široký prostor k tomu, aby se ukázaly hlavní obrysy nového projektu, nicméně jemné tahy štětcem toho, co nový kouč od svého týmu chce a co se bude snažit dosáhnout v nejbližší době, už se na neposkvrněném plátně začínají vyjímat. Zkrátka nový tým s novým elánem.

Rozestavení
Tou hlavní změnou v Málaze je herní styl: mnohem přímočařejší a víc defenzivní než v uplynulých sezónách. Z toho důvodu Schuster vsadil na rozestavení 4-1-4-1 (na rozdíl od Pellegriniho 4-2-3-1 z let minulých), kde úlohu osamoceného pivota zastává Tissone a Santa Cruz prozměnu zas jediného hrota. Tento systém může zaznamenat jisté modifikace (jako při utkání s Barçou 4-5-1), ale myšlenka se zdá být jasná. Nicméně proti Málaze si teď soupeři vytváří větší množství gólových příležitostí, než tomu bylo dříve, jelikož prostor, kde se balón pohybuje, je mnohem blíže k vlastní šestnáctce, než k té protivníkově.

Hráči
Duda a Sergio Sánchez nejlépe znázorňují příklad na nějž spoléhá Bernd Schuster tuto sezónu. Tedy oprášit fotbalisty, kteří v minulém roce nehráli první housle. Nyní vévodí veteránskému sektoru se slušně odvedenou prací v každém utkání. Duda znovu navlékl kapitánskou pásku a každým zápasem roste – v Seville patřil k těm nejlepším – zatímco Sergio Sánchez si dokázal najít místo ve středu obrany. Pedro Morales, Portillo a mladý Fabrice byli v minulé sezóně ve stínu zdejších hvězd a čekali, co na ně zbyde. Teď se hlásí o slovo.

Mládí
Málaga oproti minulému ročníku omladila. Že bude Schuster dávat příležitost hráčům z cantery naznačila již první kola, kdy se do hry podívali Fabrice, Samu či Darder. Navíc udržuje čilé kontakty se Salvou Ballestou, trenérem béčka, takže není vyloučeno, že se do áčka podívají i další hráči. Aby omlazení kádru bylo kompletní, angažovala Málaga ještě další mladou krev v podobě Andersona, Chena, Flavia, nebo Pawlowskiho, jimž bude chtít dávat herní prostor pozvolna.

Blízkost
Mužstvo je ze Schustera nadšené. Trenér je k hráčům blízký a pozorný. Když nepostaví Andersena, nebo Chena, promluví s nimi a vysvětlí jim, že svoji příležitost dostanou. Z vlastních zkušeností ví, jak je dobré mít hráče v kabině v pohodě. Má na starosti poměrně úzký kádr, aby mohli dostat příležitost skoro všichni, navíc ideální jedenáctka není uzavřena, čímž se ještě zvyšuje konkurence.

Přímočarý fotbal
Málaga nemá tým vyloženě excelentně defenzivní, ani rychlý, ale právě tyhle dvě zbraně by měly být pro mužstvo z La Rosaledy v tuto chvíli charakteristické. Byť se Schuster snaží vybudovat tým, jenž by měl míč v držení a kombinoval, pevnost v obraně, kterou prozatím Málaga prokazuje, z ní dělají mužstvo, jemuž se soupeř horko těžko dostává na zoubek. Navíc s míčem v moci hledá co nejrychleji protivníkovu svatyni. Santa Cruz již prohlásil, že se v novém herním stylu cítí moc dobře a jako útočník si víc zahraje. Je zřejmé, že fotbal, jenž ordinuje Schuster je mnohem přímočařejší, než ten Pellegriniho.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace