Šest stoperů pro Barcu

Thiago Silva (©wordpress.com)

Barcelona potřebuje pro nadcházející sezónu stopera. Roli v tomto rozhodnutí hrají tři klíčové faktory. Dlouhodobé zranění kolene Carlese Puyola, dramatická operace Erica Abidala a špatná kondice Gabi Milita. Vypadá to, že právě argentinský stoper bude mezi třemi, čtyřmi hráči, kteří klub v létě opustí. Proto musí Barca najít novou tvář na důležitou pozici, která by doplnila Piquého, Puyola, Abidala a Fontáse. Náročný klubový program jednoznačně vyžaduje účast pěti borců ve středu obrany. Z mnoha adeptů, kteří hrají po celém světě, jsme vybrali šest, kteří splňují následující kritéria: vysoká technická kvalita, neméně skvělá fyzická kondice, pravděpodobná schopnost adaptace na herní styl Barcelony a jistá zkušenost s fotbalem na nejvyšší úrovni.

Thiago Silva
Brazilec, 24.11.1984, AC Milán, konec smlouvy 2014, hodnota na trhu 23 milionů eur

Thiago má zaděláno na to, aby se z něj stal stoper pro MS 2014 v Brazílii společně s Davidem Luizem. Dokáže skvěle vyvážet balon a ze všech kandidátů, kteří se zde objevili, nejvíce vyhovuje profilu obránce, který by Barca požadovala. Umí překonat soupeřovy řady, pozičně velmi dobrý, ve hře hlavou výborný, rychlost má dostačující a předvídavostí nahrazuje určitý nedostatek důrazu. Rád se zapojuje do útočných akcí a předvádí svoji vytříbenou techniku. Kdyby Barca neměla Piquého, jeho přestup by byl nevyhnutelný. Možná nemá takovou oddanost, zažranost, jako Puyol, aby se z něj stal zachránce obrany ani takový sprinter, jako Abidal. Thiago má prostě od každého kousek, navíc se může pochlubit cennými zkušenostmi. Ovšem jeho cena je příliš vysoká, neboť pro zadní řady AC Milán je v tuto chvíli nepostradatelný.


Mamadou Sakho
Francouz narozený v Senegalu, 13.2.1990, Paris SG, konec smlouvy 2014, hodnota 13,5 milionů, klub chce však víc

Tak jako každý Afričan má skvělou fyzičku. Již v sedmnácti letech hrál za první mužstvo, v osmnácti za francouzskou jedenadvacítku a ve dvaceti letech ho Laurent Blanc povolal do nově se tvořící reprezentace Galského kohouta. Má úžasnou osobnost, rovněž je perfektní a nepříjemný osobní hlídač. V soubojích se prosazuje díky svému obrannému instinktu a smyslu pro předvídavost. Stěží se překonává v souboji tělo na tělo, dokáže si dobře volit místo, je odvážný při obranných zákrocích. Má skvělé zrychlení, ve hře hlavou je bezchybný. Přesto by se měla jeho hra vyvarovat výkonostních výkyvů a měl by zlpešit soustředění na hru a rozehrávku.


Neven Subotic
Srb, 10.12.1988, Borussia Dortmund, konec smlouvy 2014, hodnota na trhu 15 milionů eur, klub chce víc

Dokonalý prototyp stopera. Mohutný, ale šikovný, důrazný, ale má to styl, skvělý v kombinaci, dobře vyváží míč, pohybuje se výtečně v obou šestnáctkách. Zvládá v pohodě svůj vymezený prostor a hra hlavou rovněž nepatří mezi jeho slabiny. Subotic je společně s kolegou z obrany Hummelsem jednou z hvězd pravděpodobně nového mistra Německa. Jenže Hummels chce v Borussii zůstat, takže Subotic je ten, o kterého se budou přední celky přetahovat. Otazníkem však je, jak by se doplňoval s Piquém, neboť rovněž ovládá vyvážení míče, diagonály na delší vzdálenost a hru hlavou. Jenže je rychlejší než Katalánec. Tudíž ideální parťák pro Puyola, nebo Abidala ve stoperské dvojici.


Jan Vertonghen

Belgičan, 24.4.1987, Ajax Amsterdam, konec smlouvy 2012, hodnota na trhu 10 milionů eur

Prototyp moderního stopera, jenž překonává soupeřovy řady s míčem u nohy. Levák obdařený dobrou technikou, ovládá téměř všechny herní aspekty. Dokonce v pohodě zvládá přechod na defenzivní štít, nebo může hrát jako třetí stoper vyšoupnutý k levé postranní čáře. Je velice oddaný v boji o balón, důrazný v soubojích. Největší předností je ale správný výběr místa. Jeho znalost hry na vysunutějších pozicích mu skvěle dovoluje předvídat situace a včas tak vytáhnout obranu. Nemá problém ve hře hlavou, ani to není vyloženě hlídací pes. Nicméně, vyžaduje-li to situace, dokáže hrát tvrdě a zastavit tak útok protivníka. Někdy mu je však jeho univerzálnost na škodu, neboť špatně odhadne souboje a jde do nich příliš tvrdě, nebo nechá obranu zbytečně odhalenu, když se vydá na útočný výlet.


Douglas Teixeira
Brazilec, 12.1.1988, Twente, konec smlouvy 2012, hodnota na trhu 8,5 milionů eur

Přišel do Holandska před dvěma roky a od té doby neustále rostou jeho fotbalové kvality. Výborně si počíná zejména při hře hlavou. V útoku je nebezpečný při standartkách. Jako ostatním stopeřům mu nedělá potíže dostat míč z vlastního obraného pásma ať už s míčem na noze, nebo dlouhým přenesením hry. S míčem málokdy chybuje a dobře spolupracuje se svým kolegou na stoperu. Je pravák, ale ve středu obrany může v klidu hrát i nalevo. Má skvělý výběr místa, předvídavost a rozhodně nemá problém v soubojích jeden na jednoho byť jeho korpulentní postava budí jiný dojem. Jeho největší předností je chytrost v okamžiku výběru místa na hřišti. Někdy má problém s tím, že chce být všude a tím pádem ztrácí svoji pozici a jindy ve snaze zmenšit prostor nechá příliš odkrytý svůj prostor. Navíc musí zlepšit své taktické myšlení.


Pedro Geromel
Brazilec, 21.9.1985, 1.FC Köln, konec smlouvy 2014, hodnota na trhu 8 milionů

Mluvilo se o tom, že půjde po stejné cestě, jako jeho krajan Pepe, který po Brazílii a Portugalsku skončil v mega klubu. Jenže Geromel namísto velkého klubu zvolil Kolín nad Rýnem. Italsko-brazilský stoper má úžasné fyzické předpoklady. Rychlý běžec, skvělý timing výskoku. Jde o čistě defenzivního stopera, jehož hlavní předností je předvídavost. Neustále koncentrovaný, rychlý, důrazný, stěží překonatelný právě ve vzduchu. Tady ho málokdy uvidíte chybovat. Nerad si komplikuje život a tak pro něj není žádný problém odkopnout balón na zdař bůh. Vyvážení míče rovněž není žádná jeho přednost, ale do kombinace se zapojuje. Skvělý hlídač, neustále po očku sleduje svůj objekt. Měl by upravit a zlepšit svoji pozici na hřišti, zejména při výpomoci krajním obráncům a lépe vyhodnocovat herní situace.

Skautům deníku Sport neunikli ani další dobří stopeři. Třeba Daniel Carrico (22 let, 13 milionů, Sporting Lisabon), pravý stoper, s velkým charakterem a oddaností, ovšem nevelké postavy. Dán Simon Kjaer (22 let, 11 milionů eur, Wolfsburg), nadaný se svými kvalitami, ovšem zatím daleko od náročnosti, kterou představuje angažmá ve velkém klubu. Ron Vlaar (26 let, 4,5 milionů, Feyenoord), ostřílený obránce, Cristian Zapata (24 let, 9 milionů, Udine, možná nejdůraznější ze všech, ale s technikou si moc netyká. Mexičan Héctor Márquez (23 let, 4,5 milionů, Alkmaar) jde ve stopách Rafaela Márqueze, ale ještě se musí hodně učit. Čech Marek Suchý (22 let, 4,5 milionů eur, Spartak Moskva), skvělý při vyvážení míče, nebo Francouz Mapou Yanga-Mbiwa, jehož kořeny sahají do střední Afriky (21 let, 4,5 milionů eur, Montpellier) stoper podobný Puyolovi, jenž jednoho dne zcela určitě bude neoddiskutovatelný v základní jedenáctce francouzské reprezentace. Ti všichni mají kvality, díky nimž by se mohli dostat do Barcelony.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace