Sešup dolů...a pak ještě jednou

Letos si fanoušci Tenerife moc radosti neužili (google©com)

Závěry každé sezóny s sebou přínáší jak zprávy příjemné, jako například návrat Betisu do nejvyšší soutěže, tak bohužel nevyhnutelně i zprávy, které fanoušci neslyší zrovna rádi. Konkrétně CD Tenerife o víkendu stvrdilo svoji vlastní katastrofu. Sestoupilo do Segunda División B. Tuto soutěž naposledy hrálo v sezóně 1986-87. Od té doby pendlovalo mezi Primera a Segunda División.

V každém případě je sestup Tenerife velkým překvapením, zejména přihlédneme-li k tomu, že v létě roku 2009 postoupilo po delší době mezi španělskou fotbalovou smetánku. V luxusní společnosti se ale udrželo jen jednu sezónu. Byť odstartovalo do letošní druholigové sezóny špatně, nikdo si tak nějak nepřipouštěl, že by to takhle mělo pokračovat dál a čekalo se, že modrobílí dříve či později zareagují a vylezou v tabulce na místa která měla teoreticky okupovat. Jenže nakonec tomu tak nebylo.

Je to tristní, ale určitě ne nespravedlivé. Tenerife totiž celou sezónu, od prvního kola, strávilo na pozicích znamenající sestup, pouze ve 26.kole se povedlo týmu tyto prokleté příčky na jediný týden opustit. A nejen to, většinu ročníku dokonce trůnilo na příčce úplně poslední. Celku z Kanárských ostrovů se letos nepovedlo vůbec nic. Vystřídal celkem čtyři kouče na lavičce: Gonzala Arconadu, Juana Carlose Mandiu, Antonia Tapiu a Davida Amarala. Jenže ani jeden z nich nedokázal vytáhnout klub zabředlého po krk v bahně. A není to tak dávno, co tenhle klub šířil slávu svého jména a španělské kopané po celé Evropě. V devadesátých letech se totiž dvakrát klasifikoval do tehdejšího Poháru UEFA. V roce 1993 skončilo Tenerife pod vedením Jorge Valdana na pátém místě a evropským pohárem následně postupovalo až do osmifinále, kde byl nad jeho síly turínský Juventus. A v sezóně 1996-97 po zopakování pátého místa, tentokrát pod taktovkou Juppa Heynckese skončilo doknce až v semifinále, kde bylo nespravedlivě vyřazeno Schalke 04 díky hodně polemickému zlatému gólu.

Tenerife mělo snahu před startem Segunda División vytvořit konkurence shcopný kádr, který by se mohl po roce znovu vrátit zpět do nejvyšší soutěže. Podle jmen na soupisce nenapovídalo nic tomu, že by tomu tak nemělo být. Melli, Nino, Antonio Hidalgo, Aragoneses, Kome, David Prieto, Julio Álvarez, nebo Mikel Alonso. Směs kvality a zkušeností. Nicméně znovu se potvrdilo tolik omílané pravidlo, že Segunda División je opravdu specifická soutěž a pro úspěch v ní je mít třeba ve svých řadách fotbalisty, kteří jsou pro tuto kategorii stvořeni. Návrat zpět nebude nic jednoduchého a mnozí příznivci se začínají obávat, aby se jejich miláčci nestali následovníci takových klubů, jako byly Oviedo, Compostela, Pontevedra...

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace