Sezóna 2012/2013 očima fanoušků - FC Barcelona

Barcelona

Barcelona slaví svůj 23. triumf ve španělské nejvyšší soutěži. Jak hodnotí uplynulou sezónu Makak a Romi se dozvíme v následujícím článku..

Jak bys zhodnotil sezónu 2012/2013?

Romi: Ligový triumf bol pozitívom, ktorý na jednej strane musí potešiť, ale na druhej nemôže prekryť nedostatky, ktoré v tejto sezóne vyplávali na povrch. Prejavilo sa dlhšie nedostatočné riešenie obrany mužstva, priveľká závislosť na Messim, či toľko rozoberaný nedostatočný koučing, keďže prvý tréner Tito Vilanova pri mužstve dlhšie chýbal a ukázalo sa, že aj Barça trénera jednoducho potrebuje. Osobne ma vo viacerých zápasoch sklamal aj nedostatočný pohyb a dôraz, ktorý je podľa mňa väčším problémom, ako dokola omieľaný „prekuknutý“ systém. 

Makak: Předně bych zmínil získaný ligový titul, jehož hodnota je podle mě neprávem snižována. Ačkoliv to byl návrat na trůn bez nervů, nic to pro mě nemění na tom, že šlo o velký úspěch. Vzít si ligu zpět byl pro tým cíl č. 1 a z mého pohledu to neplatilo jinak. Takže jsem nakonec docela spokojený. Říkám docela, protože Barcelona měla na víc.

Kterého hráče Barcelony bys za uplynulou sezónu vyzdvihnul a kdo tě naopak zklamal?

Romi: Hlavne v úvode sezóny bol výborný univerzál Adriano; Messi je stále takmer nenahraditeľný; v niektorých zápasoch sa mi veľmi pozdával Thiago; jeden z najlepších nákupov Barcelony v poslednej dobe je určite Jordi Alba; veľmi rada sa stále dívam na, podľa mňa úplne nedoceneného, Busquetsa, len keď sa dostane do obrany, tak mám radšej po ruke vankúš pred oči ... ale pre mňa je asi hráčom sezóny môj obľúbenec Andrés Iniesta. Výkonmi ma viackrát rozčaroval Alexis a naštval simulovaním, ale stále verím, že ešte môže niečo predviesť. Najväčšie problémy sú však v obrane. Bartra sa nepresadil tak, ako som dúfala, ale on pre mňa sklamaním nebol. Dlho som nevedela prísť na chuť Mascheranovi a keď som konečne uznala, že svojimi kvalitami presvedčil, tak ma aj sklamal, v tejto sezóne určite.

Makak:  To, jak vysoko se udržel Messi, nelze přejít bez povšimnutí. Přesto bych na prvním místě vyzdvihnul Iniestu, a to z toho důvodu, že ze sebe v mých očích udělal ještě „rozdílovějšího“ hráče, což je vzhledem k jeho předchozímu standardu úctyhodné. Taky mě potěšil Jordi Alba (jak už se říkalo v létě: „Za ty prachy...“). A zklamání? Z těch menších Piqué, Thiago, Cesc, větší Mascherano a asi největší Alexis. Ten jako by v některých fázích sezony nejenže zabrzdil ve vývoji, ale dokonce zařadil zpátečku - někdy byl úplně mimo hru a nemyslím si, že za to primárně mohla taktika.

Vzpomeneš si na nejkurióznější moment který se ti stal během této sezóny?

Romi: Moje futbalové zážitky už možno poznáte... :-)

Srandu si treba vedieť spraviť aj zo „svojho“ tímu, a ja som sa často bavila na hláškach našej partie ako: „Keď sa na toto díva Guardiola, tak sa žehná a kropí svätenou vodou.“ „Pedro, pekný gól. Keby tam bol Alexis, tak počká na dvoch obrancov a padne.“

No a keďže pôvodne bol v otázke spomenutý Real :-), veľmi zábavné chvíle som zažila pri priam „hysterickom“ prežívaní Atlétov historickej výhry nad Realom vo finále Copa del Rey. Okrem infarktových reakcií bol veľkým zážitkom beh Šebýka a Michala v trenkách so šálmi Atlética na Obchodnej ulici v Bratislave, ktorý stopli až policajti. No najviac som sa asi smiala, keď nervózny Šebýk pred koncom zápasu pri pohľade na obrazovku neustále opakoval: „Ty vole, ty vole, ty vole... a kamoška Sunny mi zahlásila, že prvé, čo povie na druhý deň, keď sa zobudí, bude určite „ty vole“.

Makak: Nenapadá mě nic kromě momentu, kdy jsem, snad po gólu, vyskočil z křesla a neuvědomil si, že v notebooku, který stál na kraji stolu, jsem měl píchnutá sluchátka s ani ne metrovým kabelem. Naštěstí jsem pád notebooku stačil utlumit holení. Ale jaký to byl zápas, to už nevím. 

Tito Vilanova má za sebou první sezónu na lavičce Barcelony v roli hlavní kouče. Povedlo se mu dosáhnout impozantní mety 100 bodů za sezónu. Jaké vidíš rozdíly mezi ním a Guardiolou? Posunula se Barcelona k lepšímu?

Romi: Počiatočné zbieranie bodov bolo impozantné a nielen zo srandy zaznievali názory, že asistent prekonáva svojho bývalého šéfa. Asi má niečo do seba názor, že Guardiola bol úžasný motivátor, kým Tito už za svojich asistentských čias výborne pripravoval tím po športovej stránke. Jeho nútené odchody od mužstva však boli veľkým problémom a podľa informácií, čo som zachytila, to, žiaľ, hrozí aj do budúcnosti, preto neviem, či je jeho zotrvanie na lavičke najlepším riešením. Mne sa zdalo, že práve to správne motivovanie začína chýbať, hlavne, keď sa tak nedarí a takisto, že v kritických chvíľach nevie príliš dobre zareagovať, že neprichádza trénerské rozhodnutie, ktoré by prinieslo pozitívnu zmenu v hre, preto by som to ako posun k lepšiemu určite neoznačila.

Makak:  Pep byl na lavičce impulzivnější a energičtější, vlastně celkově svým vystupováním, jinak (zatím) moc velké rozdíly nevidím. Co se hry týče, je jasné a pochopitelné, že klub si přál pokračovat po stejných kolejích, proto volba padla na Tita, kterému se, myslím, podařilo na Pepa navázat obstojně. Ovšem to, kam se Barcelona posunula, bych rád posoudil až za rok. Během druhé poloviny sezony, hlavně po výprasku od Bayernu, jsem se stále častěji setkával s názory, že Tito není trenér, ale nastrčená loutka, která postrádá charakter lídra a tým jako Barca nedokáže zvládat. Ani nemůže, když se léčí kdesi za oceánem. Pouze po Pepovi naoko převzala skvěle fungující stroj a setrvačností s ním dojela pro titul v lize, přitom na silnější soupeře už nestačí. Jak se ale podařilo posbírat ty rekordy? Čím to, že se Barca oproti předešlé sezoně zbavila těch ztrát a nervozity z venkovních (ligových) zápasů? Pravdou je, že jeho dlouhá absence byla handicap. Ale i proto mu chci dát ještě čas, abych si vytvořil skutečně konkrétní obrázek o síle jeho osobnosti a trenérských schopnostech, ostatně příchod Neymara bude další příležitostí... Na čem by Tito určitě měl zapracovat, je reakce na vývoj zápasu, tedy v první řadě střídání. Ani Pep v tom nebyl přeborník. Taky jsem zvědav - a v případě Guardioly se hovořilo o tomtéž -, jaká bude role Messiho. To co v prvním zápase s Bayernem by se prostě stávat nemělo. 

Jak bys zhodnotil učinkování Barcy v Lize Mistrů? Jaké pocity jsi měl po 1. utkání s Bayernem, které šokovalo celý fotbalový svět? 

Romi: Semifinále tragédiou nie je, hlavne, keď už skôr hra naznačovala, že tento krát to pre Barcelonu také jednoznačné nebude. V odvete s AC sa mužstvo obdivuhodne zmobilizovalo a tento zápas bol naozaj úžasným zážitkom. Štvrťfinále s PSG už utrápeným bojom, po ktorom som si hovorila, že to tento rok nebude nezaslúžené, ak to Barcelona nedotiahne k triumfu. Aj „vďaka“ tomuto výkonu som reálne rátala s možnosťou, že Bayern v súčasnej forme Barcu „prejede,“ hoci som dúfala, že to nebude také výrazné. 

Makak: Účinkování ve vyřazovacích bojích bylo takové kostrbaté. Na podzim jsem nepochyboval, že Barcelona na trofej má. Před Bayernem jsem zase doufal, že tým najde dřívější notu. To se ale nestalo a nakonec z toho bylo vydřené semifinále, za kterým stála už jenom nepřekonatelná zeď. Pocity byly takové, že jsem měl dva večery hlavu v dlaních. Avšak nevnímal jsem to tak černě, jak naznačoval výsledek. Vyrovnával jsem se s tím líp než minulý rok s Chelsea. 

Jak vnímáš přestup Neymara? Potřebuje současná Barcelona ještě vůbec posílit kádr v létě? 

Romi: Patrila som k Neymar-skeptikom, no na Pohári konfederácií sa mi Neymar celkom páčil; len je otázne, ako ten prestup ustojí. Takže to pre mňa ostáva pred sezónou veľkou neznámou. Posilniť Barcelona potrebuje a veľmi sa na to aj chystá. Uvidíme, či to napokon bude až také horúce leto. Niekde stačí nový impulz, netreba novú posilu. Brankárska otázka sa ešte na chvíľu odsunula, ale kľúčové bude získanie dobrého stopéra.

Makak: Přestup Neymara jsem nikdy neodmítal, na druhou stranu jsem mu ani nijak zvlášť nefandil - nebyl jsem a stále nejsem úplně přesvědčen o jeho výhodnosti. Na Konfederačním poháru se mi Neymar líbil (vyjma toho, když šlapal na hrábě) a v tuhle chvíli věřím, že Barcelonu pozvedne, ale dokud ho neuvidíme hrát, je to irelevantní stejně jako spekulovat, jak si sedne s Messim... Posílit Barcelona ještě potřebuje post stopera. V elitní dvojici zřejmě setrvá Piqué a k němu je třeba postavit nastálo dostatečně kvalitního (mj. rychlého) parťáka, který by se zároveň v lepším případě nebál křiknout na ostatní. Jelikož se klub (znovu) snaží přivést Thiaga Silvu, vypadá to, že důvěra v nynější kádr není nejsilnější. Silva by mohl být správnou volbou, jeho cena ale sahá hodně vysoko a nezlobil bych se, kdyby byl o dva tři roky mladší.

Jaký rozdíl byl mezi podzimní Barcelonou, která porážela jednoho soupeře za druhým a jarní Barcelonou, jejíž výsledky přeci jen nebyl už tak přesvědčivé?

Romi: Možno to bolo len pár maličkostí, ktoré chýbali a stroj hneď nefungoval tak, ako má. Ako som už spomínala – Tito preč, improvizácia a chyby v obrane, nedostatočné reagovanie na priebeh zápasu, Messiho zdravotné problémy...

Makak: Vypadalo to, jako když hráčům došla šťáva a už ji nestihli znovu načerpat. S tím souvisely častější chyby i u zkušených hráčů, zranění, některá špatná taktická rozhodnutí a v těžkých situacích, ze kterých se ještě na podzim nějakým způsobem Barcelona dokázala vykroutit, najednou začala ztroskotávat. V týmu to v tu dobu drhlo odzadu, a když se tohle stane proti rozjetému Bayernu, není se pak čemu divit, že je problém konstruktivně rozehrát, natož zaměstnat obránce soupeře.

Jaká branka Barcy byla podle tebe letos v Primeře nejhezčí?

Romi: Asi by som si ich mala na pripomenutie všetky pozrieť, ale okamžite mi napadla Adrianova krížna strela do siete Atlética. Ten gól sa mi veľmi páčil a utkvel mi v pamäti. http://www.youtube.com/watch?v=R4xGE_olvJ8

Makak:  V hlavě mi utkvěla především Adrianova trefa z prosince proti Atléticu. Pak si ještě vzpomenu na Messiho kličkovanou v dubnovém zápase v Bilbau.  http://www.youtube.com/watch?v=_-j4qP9vtyE

Který tým tě nejvíce překvapil co se týče umístění, výkonů, výsledků?

Romi: Príjemným prekvapením sezóny bol určite Real Sociedad a jeho výborná štvrtá priečka. Až prekvapivo dobre sa dívalo na Atlético. Celkom sa mi páčilo aj Rayo a v pár zápasoch, ktoré som videla, aj Betis či Valladolid. No a veľmi rada som, že zo Segundy postúpil Villarreal.

Makak: Hlavně Sociedad s Betisem. I Rayo předčilo moje očekávání a škoda, že Valladolidu se lépe nepovedl závěr.

A který tě nejvíce zklamal?

Romi: Sklamaním je pre mňa zostup Deportiva, ktoré pritom nepredvádzalo také zlé výkony. Herne ma sklamali napr. zápasy Espanyolu a Athleticu.

Makak: Dost tápala Sevilla a Athletic bych ještě před sezonou tipoval na první desítku. Ale že by mě to zrovna zklamalo, to se říct nedá.

Co si slibuješ od nadcházející sezony?

Romi: Bola by som spokojná, keby Barcelona našla optimálne zloženie obrany; keby to fungovalo na trénerskej lavičke a aj keď nerada, asi by som riešenie videla v novom trénerovi; keby Barça získala vhodného muž do brány a nejaká tá trofej by potešila :-)

Makak: Že uvidím fungující tým se schopným vedením, který ukáže, že tzv. plán B není potřeba, anebo najde vhodná zadní vrátka. 

Děkuji Romi a Makakovi za jejich odpovědi.

V 7. díle nám sezónu shrne fanoušek Málagy. :)

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace