Shrnutí 9. kola Primera División

Radost hráčů Granady (© marca.es)

Barcelona snadno triumfovala v Eibaru a posunula se na první místo tabulky, ze kterého sesadila Real Madrid. Bílý balet totiž poprvé v sezóně nebodoval, když padl na Mallorce. Granada v zápase nováčků udolala Osasunu, Atlético remizovalo s Valencií.

Leganés nevyhrál ani na devátý pokus, nad jeho síly bylo Getafe.

Alavés si vyšlápl na Celtu Vigo, Real Sociedad porazil Betis. Espanyol prohrál i pátý domácí zápas, tentokrát s Villarrealem. Athletic jen remizoval s Valladolidem. 

Sevilla v posledním zápase kola díky jediné brance zvítězila nad Levante.

 
18.10.19 21:00 Granada 1:0 Osasuna
Branky: 38. D. Sousa Coutinho Meneses Duarte

Ani reprezentační přestávka nenarušila skvělou formu Granady, která v bitvě nováčků přetlačila Osasunu a posunula se na průběžné druhé místo tabulky.

Andalusanům stačil jediný gól, který vsítil v závěrečné fázi prvního poločasu Duarte po standardní situaci. Hlavička obránce Granady sice mířila přímo na Rubéna, ale byla natolik prudká, že brankář Osasuny nedokázal balón zkrotit.

Utkání nemělo příliš vysoké tempo, šlo zejména o boj. Ve prospěch Granady rozhodlo lepší počínání v obou vápnech. Duarte se kromě gólu zasloužil i o nulu na kontě obdržených branek, a to když v 29. minutě skvěle zneškodnil tutovku Brandona. Granada byla v taktické bitvě nad síly Osasuny, která na konci přišlo o vyloučeného Frana Méridu.

19.10.19 13:00 SD Eibar 0:3 FC Barcelona
Branky: 13. A. Griezmann , 58. L. Messi , 66. L. Suárez Díaz

Barcelona potvrdila dobrou formu, na půdě Eibaru si došla díky gólům útočného tria pevným krokem pro tři body, což pro ni znamená posun na průběžné první místo tabulky.

Eibar vstoupil do střetnutí nebojácně, žádný z útoků ale neproměnil v ohrožení Ter Stegena. Povedlo se to až Pedru Leónovi, který z dobré pozice pálil nad. Vzápětí udeřilo na druhé straně. De Blasis uklouzl, což pro Griezmanna znamenalo samostatný únik, který zakončil gólem o tyč Dmitrovićovy svatyně. Messi mohl zvýšit, když brankáři ustlal, Dmitrović přesto dokázal největší hvězdě Barcelony balón na poslední chvíli vypíchnout.

Po změně stran už hosté svůj náskok zaslouženě navýšili. Nejprve Griezmann šikovně postrčil míč Messimu, poté Argentinec věnoval snadný gól Suárezovi. Rázem bylo za stavu 3-0 rozhodnuto. Barcelona měla zápas pod kontrolou a po zásluze dobyla Ipuruu.

19.10.19 16:00 Atlético Madrid 1:1 Valencia
Branky: 36. D. da Silva Costa (z pen.) – 82. D. Parejo Muñoz

Střetnutí mezi Atléticem Madrid a Valencií vítěze nenašlo. Každý z týmů se prosadil jednou a výsledkem je remíza 1-1, která zřejmě průběhu utkání odpovídá.

Na první gól se muselo čekat do 36. minuty, kdy rozhodčímu pomohla technologie. Po konzultaci se systémem VAR nařídil absurdní, ale jasnou penaltu za ruku Cherysheva, Diego Costa si z puntíku počínal mazaně.

Nebyl to zápas Cherysheva, což se ukázalo po změně stran, kdy orazítkoval brankovou konstrukci. V poslední desetiminutovce hrálo Atlético jen s deseti hráči, J. Félix totiž musel kvůli zranění opustit hřiště a Simeone už měl vyčerpaná střídání. Dokonale toho využil Parejo, jehož skvělý přímý kop znamenal srovnání kroku ze strany Netopýrů. Další vzájemný duel Pareja s Oblakem už vyhrál slovinský brankář. V závěru byl za ostrý skluz vyloučen Kang-in Lee, což už na výsledek němlo vliv. Šlágr sobotního programu La Ligy proto skončil dělbou bodů.

19.10.19 18:30 Getafe 2:0 Leganés
Branky: 64. Á. Rodríguez Díaz , 84. Á. Rodríguez Díaz

Leganés stráví s nulou na kontě výher a na posledním místě tabulky minimálně další týden, Okurky totiž nestačily na Coliseu na Getafe, kterému podlehly 0-2. Obě branky padly až ve druhé půli.

Ta první totiž nabídla zoufalé představení, ve kterém nebyl k vidění fotbal, ani snaha se o něj alespoň pokusit. Z nudy vybočila jen střela Maksimoviće, která se otřela o tyč.

Ve druhém dějství měl José Bordalás zlatou ruku při střídáních. Kenedy našel Ángela a druhý jmenovaný se jako první zapsal na listinu střelců. Pět minut před koncem dostal Ángel ideální balón od Arambarriho a pečetil výhru favorizovaného Getafe.

19.10.19 21:00 Mallorca 1:0 Real Madrid
Branky: 7. J. Lago

Real Madrid znovu klopýtl a přišel o první místo tabulky. Blancos se nedokázala vypořádat s nadšeně hrajícím nováčkem z Mallorcy a na jejím stadionu i přes velmi ofenzivní sestavu neskórovali a padli 0-1.

Mallorca rozradostnila Son Moix hned z první střely mezi tři tyče. Lago po individuální akci zakončil přesně na zadní tyč. O dalšího inkasovaného gólu zachránil Real Madrid ofsajdový verdikt. Hosté sice byli aktivnější, kromě dloubáčku Benzemy, který zastavilo břevno, se ale do skutečné šance v první půli nedostali.

Podobný obrázek pokračoval i po změně stran. Minuty ubíhaly a stav zůstával stejný. Realu Madrid navíc zkomplikoval situaci zcela zbytečným vyloučením po druhé žluté kartě Odriozola. Zoufalý závěrečný tlak Zidaneho výběru k žádné příležitosti nevedl, Mallorca tak slaví senzační vítězství. Real Madrid porazila jako první tým ligové sezóny a navíc vyplavala ze sestupových vod.

20.10.19 12:00 Deportivo Alavés 2:0 Celta de Vigo
Branky: 50. L. Magallán , 82. L. Pérez Martínez

Alavés si výrazně polepší tabulkově i pocitově, v souboji dvou trápících se celků totiž porazil Celtu Vigo díky trefám ze druhé půle 2-0.

Hlavním aktérem první pětačtyřicetiminutovky byl systém VAR, který nejprve vymazal gól Santi Miny kvůli ofsajdu a následně zrušil pokutový kop ve prospěch Alavésu, neboť odhalil, že nešlo o hru rukou. Mezitím Iago Aspas neproměnil dobrou šanci a Joselu ukázal, že zahodit se dá cokoliv, když ze dvou metrů napálil míč do břevna.

Po návratu z kabin přišly nejlepší chvíle Alavésu. Magallán dokonalou hlavičkou po rohu poslal domácí do vedení, které mohl znásobit Joselu, avšak znovu zklamal. K vidění byly nebezpečné situace na obou stranách, přesně opět mířil Alavés zásluhou Lucase Péreze, jenž určil konečný stav na 2-0.

20.10.19 14:00 Real Sociedad 3:1 Real Betis
Branky: 22. F. García Fernández (vlastní), 36. W. da Silva , 58. C. Portugués Manzanera  – 12. L. Morón García

Šestnáct let nevyhrál Betis na Anoetě a minimálně další rok si bude muset počkat. Real Sociedad zelenobílého soka zdolal poměrem 3-1.

Betis znovu nepřesvědčil, že by měl patřit do okruhu zájemců o evropské poháry. A to šel zásluhou Lorena rychle do vedení, jenže to bylo z jeho strany vše. Poté už stříleli góly jen domácí, kteří skóre otočili ještě do poločasu. Vlastní branka Javi Garcíi a zásah Williana Josého určily průběžný stav 2-1.

Když deset minut po změně stran zvýšil Portu po hezkém přiťuknutí Oyarzabala už na 3-1, bylo jasno. Betis mohl vrátit do hry Tello, jemuž zkazilo radost břevno. V ten moment Erreale zatrnulo, jinak si ale zasloužené tři body poměrně v klidu pohlídala až do závěrečného hvizdu.

20.10.19 16:00 Espanyol 0:1 Villarreal
Branky: 17. K. Toko Ekambi

Bída Espanyolu nekončí a Katalánci po porážce s Villarrealem stráví v sestupovém pásmu minimálně další týden.

RCDE Stadium se letos zdá být prokletým místem pro Pericos. Katalánci prohráli před vlastními fanoušky i pátý ligový mač sezóny, to vše při otřesném skóre 1:11. Pravda, v prvním představení od příchodu Pabla Machína předvedli určité zlepšení, k lepšímu výsledku to přesto nevedlo.

Vše mohlo být jinak, kdyby Callerimu nechyběl decimetr, protože to by jeho pokus skončil v síti a ne na břevnu. Ale na to se historie ptát nebude. To už bylo v době, kdy Villarreal vedl po dorážce Toka Ekambiho. Jak se ukázalo, šlo o první a zároveň poslední gól odpoledne. Villarreal dobyl stánek Espanyolu výsledkem 1-0.

20.10.19 18:30 Athletic Club 1:1 Real Valladolid
Branky: 33. I. Williams Arthuer  – 71. Í. Martínez Berridi (vlastní)

Unai Simón nechtěl, avšak zasadil svému Athleticu úder, který ho v zápase proti Valladolidu knockautoval. Lvi se tak musejí spokojit jen s bodem.

Vniveč přišel parádní gól Williamse z 33. minuty, při kterém Černý panter ukázal sílu, rychlost i přehled, když před střelou obehrál brankáře a ustlal obránci. Krásná akce. Do té doby měl blíže k brance Valladolid, Unai Simón však Enese vychytal.

Hůře si brankář Athleticu vedl při centru z 72. minuty, kdy chyboval, vyrazil míč do I. Martíneze, od něhož se padáčkem dostal až za brankovou čáru. Otevřený závěr přinesl zajímavé situace na obou stranách, po rozhodující trefě volala zejména technická střela Muniaina, která se nevešla mezi tři tyče o píď. Athletic se rozešel s Valladolidem smírně.

20.10.19 21:00 Sevilla 1:0 Levante
Branky: 86. L. de Jong

Sevilla se vrátila na pohárové příčky, pomohlo jí k tomu vítězství v domácím prostředí nad Levante, ke kterému Andalusanům stačila jediná branka.

Museli na ni čekat dlouho, dosáhl ji v 86. minutě hlavičkou Luuk de Jong. Nizozemský útočník tak konečně zaznamenal první gól v La Lize a hned vítězný. Sevilla byla po většinu utkání aktivnějším týmem, míči se ale za brankovou čáru dlouhé desítky minut nechtělo.

Nejlepší možnost úvodního dějství měl Reguilón, proti němuž vytáhl skvělý reflexivní zákrok Aitor. Tomáš Vaclík musel rovněž několikrát ukázat své umění, nešlo však o vyložené šance. Těch měla více Sevilla, využila až tu De Jonga. Minimální náskok si už domácí na Pizjuánu pohlídali.

 

Tabulka po 9. kole:

#Tým ZVRPSkóreBodyForma
1. Barcelona +1 9 6 1 2 23:10 (+13) 19 V V V V P
2. Real Madrid –1 9 5 3 1 16:9 (+7) 18 P V R V V
3. Granada +1 9 5 2 2 16:10 (+6) 17 V P V R V
4. Real Sociedad +1 9 5 1 3 16:10 (+6) 16 V P P V V
5. Atlético Madrid –2 9 4 4 1 8:5 (+3) 16 R R R V R
6. Sevilla 9 5 1 3 11:11 (0) 16 V P V P P
7. Villarreal +2 9 4 2 3 20:13 (+7) 14 V P V P V
8. Athletic Club –1 9 3 4 2 8:5 (+3) 13 R P P R V
9. Getafe +3 9 3 4 2 14:12 (+2) 13 V V P R V
10. Valencia –2 9 3 4 2 13:13 (0) 13 R V V R R
11. Levante –1 9 3 2 4 10:11 (-1) 11 P V R P R
12. Real Valladolid +1 9 2 5 2 8:9 (-1) 11 R R V R P
13. Osasuna –2 9 2 5 2 7:8 (-1) 11 P V R P R
14. Deportivo Alavés +3 9 3 2 4 7:9 (-2) 11 V P V P P
15. Mallorca +3 9 3 1 5 7:12 (-5) 10 V V P P P
16. SD Eibar –2 9 2 3 4 10:13 (-3) 9 P R V V R
17. Celta de Vigo –2 9 2 3 4 5:11 (-6) 9 P V P R R
18. Real Betis –2 9 2 3 4 12:19 (-7) 9 P R P V R
19. Espanyol 9 1 2 6 4:15 (-11) 5 P P P R P
20. Leganés 9 0 2 7 4:14 (-10) 2 P P P R R

Související články

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace