Shrnutí Primera División 2010/2011 - Athletic

Znak Athleticu (© as.com)

Primera División zavřela brány za ročníkem 2010/2011, je proto čas na rekapitulaci. A to formou seriálu dvaceti článků, přičemž v každém z nich bude zhodnocen jeden z účastníků.

Klady i zápory působení každého celku v právě skončené sezóně nejvyšší soutěže a zamyšlení, proč skončil zrovna tam, kde skončil.

Postupovat budeme směrem od nejhorších po nejlepší. Patnáctý díl se věnuje Athleticu Bilbao, který se díky šestému místu opět může chlubit přívlastkem evropský.

Athletic (6. místo, 58 bodů, bilance 18-4-16, skóre 59:55)   -   Týmové statistiky

První dobré zprávy přišly pro Athletic a jeho příznivce už během léta, kdy se podařilo udržet všechny základní stavební kameny týmu, přestože zejména kolem Fernanda Llorenteho a Javi Martíneze bylo v přestupových spekulacích rušno téměř denně.

A pozitivní vibrace byly cítit i v průběhu sezóny na hřišti. Athletic byl věrný své tradiční ostré hře s maximálním nasazením a ochotou jít do každého souboje o míč, jako by to byl ten poslední. Výsledkem je konečné šesté místo a návrat do pohárové Evropy, konkrétně do Evropské ligy.

Je to málo, nebo hodně? Tak napůl. Dobře rozjetá sezóna dávala fanouškům naději, že by mohl vyjít i atak na milionářskou Ligu mistrů, což se nakonec nepovedlo, přesto Athletic může s klidným svědomím označit rok za velmi povedený.

Klíčem k úspěchu byla jako obvykle Katedrála. Bouřlivé prostředí jednoho z nejkouzelnějších míst v Primeře opět udělalo své a Athletic byl čtvrtým nejlepším týmem na domácím hřišti, když se před něj dostal v tomto ohledu pouze trojlístek Barcelona, Real Madrid a Villarreal.

Spokojenost panuje i s výkony útočné dvojice. Gaizka Toquero byl opět tím tolik potřebným dříčem, u toho ale plešatý bojovník tentokrát nezůstal, neboť prožil svůj střelecky nejlepší rok se sedmi zásahy. Fernando Llorente potvrdil roli klasické devítky, na níž je hra Athleticu životně závislá. Osmnáct branek hovoří za vše. Devět z nich dal Llorente hlavou, což dostatečně vypovídá o tom, jakým stylem se Lvi prezentovali.

Zatímco Llorente musel ve svých začátcích o přízeň fanoušků dlouhé měsíce a roky bojovat, Iker Muniain si je získal téměř okamžitě. Pohyblivý mladíček se stal jedním z objevů sezóny, jenž se pevně usadil mezi členy základní sestavy. Prosadit se dokázal také stoper Ekiza. Athletic i přes omezené možnosti prostě má na čem stavět i do budoucích let. A kdo ví, třeba to nebude trvat dlouho a na San Mamés bude znít slavná znělka Ligy mistrů...

Hvězda sezóny

Fernando Llorente - Vytáhlý útočník se už stal symbolem Athleticu, na jehož bedrech leží velká tíha zodpovědnosti, neboť mu je přizpůsobená hra. A Llorente nezklamal a dovedl Lvy do Evropy.

Zklamání sezóny

Íñigo Díaz de Cerio - Athletic potřebuje náhradní řešení do útoku. Díaz de Cerio jím měl být, ale po nepovedeném hostování v Córdobě se ve druhé polovině nedokázal v týmu Joaquína Caparróse prosadit. Zranění jeho kariéru až příliš přibrzdila.

Hodnocení sezóny

7,5/10 - Athletic se prezentoval stabilními výkony, které mu nakonc vynesly zasloužený postup do pohárové Evropy. Baskové splnili úkol velmi dobře, přestože na třešničku na dortu v podobě Ligy mistrů nedošlo.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace