Shrnutí Primera División 2010/2011 - Barcelona

Znak Barcelony (© as.com)

Primera División zavřela brány za ročníkem 2010/2011, je proto čas na rekapitulaci. A to formou seriálu dvaceti článků, přičemž v každém z nich bude zhodnocen jeden z účastníků.

Klady i zápory působení každého celku v právě skončené sezóně nejvyšší soutěže a zamyšlení, proč skončil zrovna tam, kde skončil.

Postupovat budeme směrem od nejhorších po nejlepší. Závěrečná epizoda patří Barceloně, která dosáhla na třetí ligový titul v řadě.

Barcelona (1. místo, 96 bodů, bilance 30-6-2, skóre 95:21)   -   Týmové statistiky

Mnozí očekávali, že letonšní sezóna bude tím rokem, kdy na hráče Barcelony, kteří byli v létě i hlavními strůjci vítězství Španělska na mistrovství světa, dopadne pocit uspokojení a jejich výkonnost bude mít po dlouhé době klesající tendenci. Ale kdepak...

Pep Team žádnou ztrátu ambicí, motivace nebo ochoty bojovat na hřišti jeden za druhého prostě nezná. Vstup do sezóny přitom nebyl ideální, Hércules hned ve druhém kole senzačně dobyl Nou Camp a do prvního El Clásica sezóny šla Barcelona jako druhý tým tabulky za vedoucím Realem Madrid... Jenže Nou Camp prožil ve 13. kole jeden z nejkrásnějších večerů posledních let. Katalánci svého odvěkého rivala naprosto znemožnili pěti góly a vyšvihli se do čela soutěže, kde zůstali až do konce.

Třetí ligový titul v řadě, který navíc doplnil druhý triumf v prestižní Lize mistrů během posledních tří let, jenom dokazuje, jak je tahle Barcelona výjimečná. Hodně fanoušků i odborníků označuje Pep Team za vůbec nejlepší fotbalový tým dějin...

Barcelona musela v průběhu roku řešit několik problémů. Problémy Carlese Puyola s kolenem, kvůli kterým přišel kapitán o velkou část sezóny, byli ničím v porovnání s tím, čím si prošel Éric Abidal. Francouzskému bekovi, jehož výkony letos neměly chybu, byl zjištěn nádor na játrech a jeho další nejen fotbalový život byl nejistý. Ale vše dobře dopadlo a Abidal se na konci sezóny vrátil zdravý na trávník.

Na něm tradičně vynikal Lionel Messi, který byl opět tím nejlepším. Argentinský štírek se blýskl nejen 31 ligovými góly, ale také řadou dokonalých přihrávek ve stylu Xaviho. Pan Blecha nechyběl na žádné vyučovací hodině fotbalu a každým rokem svůj repertoár dovedností snad ještě rozšiřuje...

Xavi byl opět motorem záložní řady, kde už má pevné místo i Sergio Busquets. Andrés Iniesta přidal oproti předchozím sezónám výrazně zlepšenou koncovku a prožil brankově nejplodnější rok. Víctor Valdés sice neměl moc práce, ale předvedl několik kouzelnických zákroků a na titulu má velký podíl. Dani Alves, Pedro... Po nevýrazném začátku se chytil i Javier Mascherano, a to na neobvyklé pozici stopera. Snad nikdo nezklamal.

Pouze od Bojana se čekalo více, stále mladičký talent rok s devítkou na zádech příliš nezvládl. Několik slabých chvilek si vybral i Gerard Piqué, menší krize přišla i na jinak skvěle zapadnuvšího Davida Villu... Ale to všechno víceméně Barcelonu nemuselo bolet, protože když to nejde jednomu, daří se druhému a naopak.

Katalánci ovládli La Ligu potřetí v řadě, a to svým obvyklým pojetím fotbalu a týmem plným odchovanců. Barcelona prožívá neskutečné období, kdy vše funguje přesně tak, jak fungovat má.

Hvězda sezóny

Lionel Messi - Nejlepší fotbalista světa prohrál souboj s Cristianem Ronaldem o Trofeo Pichichi, ale to ho mrzet nemusí, protože byl hlavním faktorem, proč se titul znovu stěhoval do katalánské metropole. Messi byl nezastavitelný, dokonalý.

Zklamání sezóny

Bojan Krkić - Prosadit se v nabitém kádru Barcelony není snadné, Bojan to poznal více než kdy jindy. Guardiola ho posílal na hřiště většinou jako střídajícího hráče a mladý útočník nenabídl dostatek argumentů, aby se to změnilo.

Hodnocení sezóny

9/10 - Často se s každým získaným titulem snižuje ochota tvrdě pracovat na dalším, ale v Barceloně jako by to bylo přesně naopak. Další skvělý rok, zasloužená ocenění, poháry, oslavy... Culés vládnou fotbalové Evropě.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace