Shrnutí Primera División 2010/2011 - Deportivo

Znak Deportiva (© as.com)

Primera División zavřela brány za ročníkem 2010/2011, je proto čas na rekapitulaci. A to formou seriálu dvaceti článků, přičemž v každém z nich bude zhodnocen jeden z účastníků.

Klady i zápory působení každého celku v právě skončené sezóně nejvyšší soutěže a zamyšlení, proč skončil zrovna tam, kde skončil.

Postupovat budeme směrem od nejhorších po nejlepší, ve třetím díle nastal čas Deportiva, posledního sestupujícího, jenž se s elitou loučí po krásných 20 letech.

Deportivo (18. místo, 43 bodů, bilance 10-13-15, skóre 31:47)   -   Týmové statistiky

Zlatá éra Deportiva pominula už před několika roky, ani ta pesimisticky naladěná část příznivců si však nechtěla připustit možnost, že by se někdejší Super Depor propadl až do Segundy. Stalo se.

Jeden triumf v lize, dvakrát vítězství v Copa del Rey včetně slavného "Centenariazo", při kterém pokazili Galicijci oslavy stoletého výročí Realu Madrid na jeho vlastním stadionu, tři Supercopy... To jsou úspěchy Deportiva za posledních dvacet let. Přesně tak dlouho se totiž úspěšně drželo mezi elitou.

Ale letos to snad ani nemohlo dopadnout jinak. Nejvíce se pod sestup podepsal tragický útok. Pouze Adrián se svými osmi góly prokázal střelecké vlohy, Lassad stále není mužem, na němž by ofenziva mohla stát, a Riki opět velkou část sezóny promarodil.

Co na tom, že obranné složky Deportiva mají lepší čísla než 13 dalších klubů, z nichž se 11 v soutěži udrželo. Pouze urputná defenziva v Primeře nestačí. Miguel Ángel Lotina v to přesto věřil a doufal, leč marně. Zkušený lodivod nedokázal na špatný herní projev svého celku reagovat, i on je pod fotbalovou tragédii podepsán.

Pravda, Deportivo opět trpělo na zranění svých klíčových fotbalistů. Kromě již zmíněného Rikiho si své prožil také Andrés Guardado, což v kombinaci s omezenými ofenzivními schopnostmi zbytku týmu znamenalo velké problémy, ze kterých nepomohly ani skvělé výkony nestárnoucího Juana Carlose Valeróna nebo historický gól Daniela Aranzubii do sítě Almeríe.

Deportivo si po dvaceti letech vyzkouší druholigové peklo. Na jak dlouho? Fanoušci věří, že na jediný rok. Právě v nich má Depor největší oporu, o čemž se přesvědčil po rozhodující porážce s Valencií. Vztek ze sešupu do Segundy? Kdepak, fanoušci svému celku poděkovali za úsilí a skandovali, jako by se na Riazor vrátily staré dobré časy. Hráči budou mít od srpna 42 zápasů, aby příznívcům poděkovali výsledky...

Hvězda sezóny

Juan Carlos Valerón - Pětatřicetiletý veterán ve službách Deportiva táhl zejména v závěru sezóny mužstvo za záchranou, nenašel vsak dostatek spojenců, aby vojsko z Riazoru mohlo dovést bitvu do vítězného konce. Přesto lze před Valerónem pouze smeknout. Kdo umí, ten umí. Nehledě na věk.

Zklamání sezóny 

Miguel Ángel Lotina - Neviděl tak zkušený trenér problémy, které Deportivo mělo? Nebo je nechtěl vidět? Či snad prostě nenašel řešení? Ať je odpověď jakákoliv, kouč prostě zklamal. Deportivo bylo herně mizerné po celou sezónu, Lotina navíc často neměl šťastnou ruku ani při střídáních.

Hodnocení sezóny

3/10 - Všechno špatně. Herně slabý rok nedokázala vylepšit ani velmi dobrá defenziva. Za rámeček si sezónu 2010/2011 nedá ani sportovní vedení, protože letní i zimní přestupy byly mizerné.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace