Shrnutí Primera División 2010/2011 - Levante

Znak Levante (© as.com)

Primera División zavřela brány za ročníkem 2010/2011, je proto čas na rekapitulaci. A to formou seriálu dvaceti článků, přičemž v každém z nich bude zhodnocen jeden z účastníků.

Klady i zápory působení každého celku v právě skončené sezóně nejvyšší soutěže a zamyšlení, proč skončil zrovna tam, kde skončil.

Postupovat budeme směrem od nejhorších po nejlepší. Šestá část se věnuje Levante, které ukázalo, že vítězství outsiderů nejsou pouze záležitostí hollywoodských filmů.

Levante (14. místo, 45 bodů, bilance 12-9-17, skóre 41:52) -   Týmové statistiky

Fanoušci, odborníci i bookmakeři měli před startem sezóny jasno. Favoritem číslo jedna na sestup je Levante. Nejnižší rozpočet v soutěži, kádr složený téměř výhradně z fotbalistů, kteří byli v jiných klubech označeni za neperspektivní nebo rovnou za nepotřebné, Primerou neotrkaný trenér...

A první polovina sezóny všechny prognózy potvrzovala takřka do puntíku. Do ligy vstoupilo Levante třemi porážkami v řadě, po 20. kole bylo na samém dně Primery. Jenže pak začal fotbal psát další z řady krásných příběhů. Granotes ukázali, že když se věci dělají správně, smaže to rozdíly v kvalitě na papíře nebo ve výši bankovních kont.

Odvetná část ligového ročníku byla prostě skvělá, a to zejména díky dvanáctizápasové šnůře, během níž Levante poznalo přemožitele v jediném případě. A bylo za to odměněno tím nejlepším způsobem - záchranou v Primera División.

Podepsal se pod ní brankář Munúa, jenž vyhrál souboj s Reinou o post jedničky, stabilně nastupující spolehlivá čtyřka beků Javi Venta, Nano, Ballesteros a Juanfran, jeden z objevů sezóny Felipe Caicedo, od něhož málokdo čekal 13 branek.

A samozřejmě také Luis García, který dokázal v mužstvu probudit vítěznou mentalitu a důvěru ve vlastní schopnosti. Vedení Levante udělalo dobře, že nesáhlo k jeho odvolání v době, kdy by to jiní činovníci už dávno udělali. Zapomínat se nesmí ani na podporu od fanoušků, kteří v žádné chvíli nesložili zbraně. Na Ciutat de Valencia si prostě Primeru užívali za každé situace.

A bude tomu tak i nadále, minimálně další rok. "Spolu jsme to dokázali," vzkázali hráči fanouškům. Právě v soudržnosti a kolektivním pojetí hry je síla Granotes. Na tom musí celek z Valencie stavět také v sezóně 2011/2012. I v ní totiž bude patřit mezi hlavní adepty na sestup.

Hvězda sezóny

Luis García - Felipe Caicedo promine, ale za hlavního strůjce úspěšného roku lze označit Luise Garcíu. Trenéra, který se nikdy nevzdal, přestože vše šlo tím špatným směrem. Dostal z týmu více, než v něm ve skutečnosti mělo být...

Zklamání sezóny

Wellington Silva - Vycházející hvězdička přišla z Arsenalu na hostování, ale jak sám Wellington Silva uvedl na svém Twitteru, většinu času věnoval počítačové hře Football Manager, sociálním sítím a pizze. Velký kontrast oproti svým spoluhráčům...

Hodnocení sezóny

7,5/10 - Fotbal se hraje na hřišti. Pouze a jenom tam se rozhoduje. Letošní Levante toho bylo důkazem. Důkazem krásným a hodným obdivu, ať už jste fanoušky skromného klubu z Valencie, nebo ne.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace