Shrnutí Primera División 2010/2011 - Mallorca

Znak Mallorcy (© as.com)

Primera División zavřela brány za ročníkem 2010/2011, je proto čas na rekapitulaci. A to formou seriálu dvaceti článků, přičemž v každém z nich bude zhodnocen jeden z účastníků.

Klady i zápory působení každého celku v právě skončené sezóně nejvyšší soutěže a zamyšlení, proč skončil zrovna tam, kde skončil.

Postupovat budeme směrem od nejhorších po nejlepší. Čtvrtý díl bude ve znamení Mallorcy, která si Primeru zahraje i v nadcházející sezóně. Ale bylo to drama...

Mallorca (17. místo, 44 bodů, bilance 12-8-18, skóre 41:56)   -   Týmové statistiky

Léto bylo na Mallorce tradičně ve znamení odchodů několika důležitých fotbalistů, za všechny stačí zmínit Borju Valera, u něhož ostrované neměli dostatek prostředků, aby hostování z WBA změnili na trvalý přestup, a Aritze Adurize. Společně s nimi opustil Iberostar Estadi také Gregorio Manzano.

Úspěšného kouče nahradil Michael Laudrup, jenž měl před sebou jasný cíl - zachránit Mallorcu v Primeře a pokud to půjde, tak zabojovat o vyšší mety. A dlouho šlo vše dobře, mužstvo se drželo na hranici první desítky s náskokem na sestupové pásmo.

Jenže na Iberostar Estadi považovali cíl za splněný až příliš brzy. V závěru ročníku se Mallorce přestalo dařit, vše vyvrcholilo v závěrečném kole, kdy Laudrupova parta podlehla Atléticu. Nervozita by se dala krájet, ale gól Deportiva, který by Mallorcu poslal do Segundy, nepřišel.

Hráčům, fanouškům i samotnému Laudrupovi spadl kámen ze srdce a mohlo se začít hodnotit. Takže co se nepovedlo? Výpadek formy od dubna a hostování Fernanda Cavenaghiho, které se ukázalo jako hodně nepovedené. Naopak příchody lze hodnotit pozitivně. Pohyblivý Japonec Ienaga zaujal a De Guzmán se chopil režisérské taktovky více než solidně.

Nejlepší zprávou jsou ale výkony fotbalistů, kteří přešli do prvního týmu z rezervy. Sergio Tejera, Pau Cendrós, Kevin, Pereira... Ti všichni patří mezi příjemná překvapení. Zdá se, že o budoucnost má Mallorca postaráno. A opomenout nelze ani nejlepší "španělskou" sezónu Webóa, jenž dokázal nahradit Adurize.

Mallorca prostě byla... Mallorcou. Už několik let se průběh roku opakuje. Prodeje klíčových hráčů kvůli nedobré finanční situaci, s tím spojené obavy a nakonec záchrana. Někdy s klidem, tentokrát však s pořádnými nervy.

Hvězda sezóny

Pierre Webó - Pro týmy, jako je Mallorca, je důležité, aby měly ve svém kádru střelce, na kterého se můžou spolehnout. A Webó se ukázal jako spolehlivá jednička útoku ostrovanů. Kameruncových jedenáct ligových branek tvoří více než čtvrtinu gólů celého týmu, Webó k nim přidal i velkou porci černé práce.

Zklamání sezóny

Fernando Cavenaghi - Argentinec přišel jako jedno z jmen, od kterého si fanoušci hodně slibovali, ale na hřišti to nešlo. Cavenaghiho hostování skončilo předčasně, zařazené bude do kolonky těch nepovedených.

Hodnocení sezóny

5,5/10 - Z konečného pořadí letošní Primery to tak možná nevypadá, ale Mallorca prožila vzhledem ke svým omezeným možnostem další solidní sezónu. Jedinou kaňkou na ní bude závěr, který ostrované nezvládli, čímž si zbytečně přidělali starosti.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace