Shrnutí středečních zápasů čtvrtfinále Copa del Rey

Leo Messi opět exceloval a rozhodl o výhře Barcelony (© marca.es)

Copa del Rey vstoupil do závěrečné fáze, tedy čtvrtfinálových bojů, které otevřelo úvodní představení v domácí soutěži třetího Villarrealu a s dobrou formou hrající Sevilly. Zápas nabídl úžasnou a strhující podívanou před zaplněným El Madrigalem, jehož vládci museli skousnout nepříjemnou remízu, kterou Seville v posledních minutách zařídil stoper Alexis.

I druhý středeční mač nabídl přenádhernou kopanou, kterou zdobil přehršel příležitostí na obou stranách barikády, krásné, rychlé a přesné akce i nádherné diagonály a branky. Představení zcela korespondovalo s faktem, že se utkali prozatímní mistři svých soutěží, ačkoliv dokázal Betis hrát relativně vyrovnanou partii pouze šedesát minut. Nakonec si však odvezl pověstnou manitu, jejíž základ položil oslavenec Lionel Messi. 

Reportáž: Villarreal - Sevilla 3 - 3 (2 - 1)

Villarreal hrál od úvodních minut útočněji, byl aktivnější a prezentoval se svižným fotbalem, přesto Sevilla na svého soka herně netratila a nepouštěla jej na dohled své brance strážené Javim Varasem. Po čtvrthodince hry žlutí zvýšili pressing a začali Rojiblancos přehrávat rychlými kolmými akcemi, zejména přes křídla.

První branky se zaplněný El Madrigal dočkal ve čtyřiadvacáté minutě, kdy se do rychlého brejku dostal Cani, který přihrál na střed Rossimu, jehož pohotovou ránu stačil Javi Varas výborně zneškodnit. Odražený míč tíhl na branku z druhé vlny nabíhající Santi Cazorla, ale brance z posledních sil zabránil Fernando Navarro, který míč vyrazil ke smůle Rojiblancos pouze na Caniho, který svou prapůvodní akci nakonec zakončil sám dorážkou do prázdné klece.

Villarreal vedl zaslouženě, za necelých pět minut později pak své vedení zdvojinásobil, když se po Rossiho centru z nakrátko rozehraného rohu a následném odvrácení míče Romaricem prosadil s přispěním důležité teče Alexise kanonýr Rossi.  Snížení přišlo v devětatřicáté minutě a postaral se o něj po vynikajícím pasu Romarica výborným zpracováním a chladnokrevným zakončením reprezentační útočník Álvaro Negredo.

Dynamická a vysoce ofenzivní kopaná byla k vidění i po přestávce. Již v pětapadesáté minutě zvýšil vedení aktivnějšího Villarrealu Rubén, který využil centru Joana Capdevily a v šestnácte díky mohutnému výskoku doslova převálcoval Escudého. Odpovědí byla tutovka Negreda po příhře Diega Capela, Diego Lopéz však předvedl vynikající reflexivní zákrok na čáře.

Před završením hodinky hry se však hosté prosadili podruhé, když Romaricův centr z pravé strany umístil do prázdné branky na zadní tyči osamoceně postávající Álvaro Negredo. Právě exalmerijský útočník měl vsítil v pětasedmdesáté minutě třetí branku, kterou však rozhodčí pro faul neuznal pro faul Negreda na obránce. O minutu později se dočkal neuznaného gólu i Villarreal, jehož autor Giuseppe Rossi byl v těsném ofsajdu. 

V osmdesáté minutě prověřil Varase Borja Valero. Krátce před koncem přišel pro domácí fanoušky šok, neboť se po Romaricově centru a pohotovém přepuštění mičudy Frédéricem Kanoutém prosadil stoper Alexis.V nastaveném čase ještě prozkoušel Lopéze střídající Cigarini, ale skóre už se nezměnilo. Na góly bohatá a pro fanouška úžasná podívaná nakonec skončila dělbou bodů, na níž má největší podíl výborně hrající Romaric a vynikající Álvaro Negredo. Na straně domácího mužstva nelze nepochválit Giuseppe Rossiho, Caniho a jako již tradičně neúnavného dříče Borja Valeru. 

Branky: 24. Cani, 29. Giuseppe Rossi, 55. Marco Rubén - 39. a 60. Álvaro Negredo, 88. Alexis

Sestava Villarrealu: Juan Carlos (45. Diego Lopéz) - Joan Capdevila, Mateo Musacchio, José Manuel Catal, Mario Gaspar - Cani, Javi Matilla (72. Gonzalo), Borja Valero, Santi Cazorla - Marco Rubén, Giuseppe Rossi

Sestava Sevilly: Javi Varas - Fernando Navarro, Julien Escudé, Alexis, Dabo - Romaric, Didier Zokora - Diego Capel, Perotti (70. Frédéric Kanouté), Jesús Navas - Álvaro Negredo (90. Cigarini)

 

Reportáž: Barcelona - Real Betis 5 - 0 (1 - 0)

Největší hvězdou byl vzrůstem malý, ale svým umem a mistrností již nyní legendární a nezapomenutelný Leo Messi. Před výkopem ukázal fanouškům nablýskaný Zlatý míč a v průběhu představení demonstroval a jednoznačně potvrdil, že je přilepený na té pravé kopačce, respektive levé. Rosarijský rodák zařídil nejprve v kooperaci se svými spoluhráči a posléze vlastními silami a kumštem potřebné dvoubrankové vedení. Krátce po sedmdesáté minutě pak uzavřel pohodovou oslavu svého prvenství završením hattricku. 

Real Betis již v úvodním poločase skvělé bitvy notně zlobil defenzívu Blaugranas, kteří museli i kvůli zbytečným chybám v rozehrávce zadáků čelit několika zajímavým příležitostem, které prostřednictvím svých původců volali po brance, bohužel pro Verdiblancos se však jako ozvěna odráželi od jistého José Manuela Pinta.

Zápas otevřela brzká příležitost Davida Villy, jehož ránu zlikvidovala zelenobílá hvězda Realu Betis gólman Casto. V jedenácté minutě Barcelona poprvé rozložila andaluskou obranu, když Sergi Busquets vyslal na levém křídle Maxwella, který obratem odeslal míč do šestnáctky, kde jej dostihl David Villa, avšak svou ránu otřel ve stoprocentní šanci o levou tyč.

O dvě minuty později si na druhé straně udělal z Carlese Puyola dobrý den Jorge Molina, ale nedokázal míč přesně zacílit mezi tři tyče. Na druhé straně nejprve závar vyřešila pozorná obrana, na což navázal skvělým zákrokem Casto proti Messiho ráně.

>Krátce před půlhodinou hry opět protáhl Casta David Villa z přímého volného kopu, osmadvacetiletý brankář byl na levé tyči včas. Následná dorážka Andrése Iniesty se mezi tři tyče nevešla. Zakrátko si připsal parádní zákroky pro změnu Pinto, který nejprve vychytal Isidora a posléze krásnou robinsonádou zabránil radosti Jorge Moliny.

Mírně aktivnější Barcelona se dokázala prosadit krátce před koncem poločasu. Andrés Iniesta, který se doposavad nedostával moc do hry, pronikl středem hřiště a nalezl na levé straně trestuhodně neobsazeného

Messiho, který lehoulinkým dloubáčkem přehodil vyběhnuvšího Casta. Barca se z euforie snažil probudit Rubén Castro a povedlo se. Břevno rezonovalo v uších hráčů Guardiolova týmu asi celou přestávku, protože po obrátce se zlepšili natolik, že nedali Realu Betis žádnou šanci.

Po obrátce nejprve domácí defenzívu prověřil Rubén Castro, jehož bombu z šestnáctky musel vytěsnit robinsonádou Pinto, který naposledy v utkání zasahoval v šedesáté minutě proti další Castrově ráně. Betis hodinu dokázal hrát s Barcou vyrovnanou partii, ale jakmile dostal druhou branku, doslova a do písmene se sesypal. Druhou důležitou branku vstřelil již zmiňovaný Leo Messi. Celá akce byla v podstatě pouze z jeho vitríny individuálních čár a kouzel. První tutovku mu sice ještě Casto výtečným zákrokem překazil, ale s následnou geniální dorážkou si již poradit nemohl.

Po druhé brance uběhlo asi jedenáct minut a Messi si připsal po fantastické kolmici Xaviho třetí branku, když v souboji jeden na jednoho neměl s Castem potíže. Neuběhla ani minuta a Messi se řítil na Casta opět, ale tentokrát byl brankář Betisu pozornější a argentinského šikulu vychytal. Za další minutu bylo rozhodnuto i o postupujícím, neboť Dani Alvés po další perfektní kolmici Xaviho nejprve ztroskotal na skvělém Castovi, ale posléze přihrál Pedrovi, který neměl problém mičudu dorazit do sítě.  Osudovou desetiminutovku pak uzavřel svou brankou po krásném Iniestově centru či lobu Seidou Keita.

Barcelona se v závěru již nikam nehrnula a nakonec si v poklidu došla pro pětibrankové vítězství, kterým s největší pravděpodobností rozhodla o svém postupu do semifinále královského poháru. Real Betis by musel předvést zázračný výkon, aby dokázal katalánskou mašinu v odvetném zápase porazit šestibrankovým rozdílem. 

Branky: 44., 62. a 73. Messi, 75. Pedro, 82. Keita

Sestava Barcelony: José Manuel Pinto - Maxwell, Piqué, Puyol, Dani Alvés - Andrés Iniesta, Sergio Busquets, Xavi - Pedro (77. Afellay), David Villa (54. Keita), Lionel Messi (80. Jeffren)

Sestava Realu Betis: Casto - Nacho, Arzu, Miguel Roqué, Isidoro - Israel (77. Jonathan Pereira), Iriney (66. Juanma), Benat (57. Juande), Salvador Sevilla - Jorge Molina, Rubén Castro

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace