Simeone změnil Atlético. Na hřišti i mimo něj

Oslavovaný Diego Simeone (© as.com)

Že je Atlético Madrid od příchodu Diega Simeoneho nesrovnatelně lepší po sportovní stránce, o tom nikdo nepochybuje. Ale efekt argentinského trenéra se zdaleka neprojevil jen na hřišti, ale i mimo něj. A to velmi výrazně.

Simeone přebral mužstvo v prosinci 2011 na dvanáctém místě tabulky, s 22 body po 17 kolech, bez výhry na hřištích soupeřů a po vyřazení z Copa del Rey od třetiligového Albacete. Sedmého ledna 2012 ho vedl v prvním utkání proti Málaze. Po výsledku 0-0 naordinoval svým ovečkám, aby šly od zápasu k zápasu a nekoukaly dále dopředu. S touto strategií dovedl Atlético na konečné páté místo, 56 bodům a vítězství v Evropské lize, kde ve finále smetli Madriďané Athletic 3-0.

V současné chvíli se Cholo může pochlubit bilancí 321 odkoučovaných střetnutí, více má v historii Atlética jen Luis Aragonés (612), s bilancí 201 výher (62 %), 65 remíz a 55 proher, to vše při 572 vstřelených a 249 obdržených gólech a skvělým průměrem 0,77 inkasované branky na zápas. Před první kompletní sezónou ve funkci poprvé prokázal důraz kladený na náročnou přípravu. Výsledkem byla výhra 4-1 nad Chelsea v Super Cupu, ukončení 14leté série bez výhry nad Realem Madrid a triumf v Copa del Rey. Atlético v tom roce nasbíralo na třetím místě 76 bodů, obdrželo nejméně branek a Courtois získal Trofeo Zamora (31 inkasovaných branek ve 38 zápasech). 

Zejména v úvodních sezónách se Simeone musel potýkat s odchodem klíčových hráčů. Falcao byl prodán, přesto Atléti senzačně získali s 90 body a bilancí 28-6-4 po remíze na Camp Nou v posledním kole ročníku 2013/2014 ligový titul. Barcelona přitom vedla, což by dalo pohár jí, jenže historický gól Godína přinesl narušení nadvlády gigantů Barcelony a Realu Madrid. A další Zamoru pro Courtoise (pouhých 26 inkasovaných branek ve 38 zápasech), domácí neporazitelnost (bilance na Calderónu 15-4-0) a jako bonus finále Ligy mistrů, v němž sice nestačilo Atlético na Real Madrid, ale cestou vyřadilo AC Milán, Barcelonu a Chelsea.

Prozatím poslední pohár přišel v sezóně 2014/2015, a to Supercopa po výhře nad Realem Madrid. Po ní další neúspěšné finále Ligy mistrů proti stejnému soupeři, přesto upevnění pozice třetího nejlepšího španělského klubu.

Ale příchod Simeoneho na lavičku neznamenal jen obrovský posun po fotbalové stránce. Atlético rozkvetlo i mimo hřiště. Počet členů (socios) je letos 105 tisíc, přičemž v roce 2013 to bylo jen 60 tisíc. Rojiblancos před 5 lety dlužili 200 milionů eur daňovému úřadu, letos v říjnu by se tato cifra měla změnit na 0. To nejen díky finanční injekci 45 milionů eur od Wanda Group, které získalo v klubu 20procentní podíl, ale zejména díky výdělkům na přestupech Diega Costy, Ardy Turana a dalších.

Dnes patří Atléticu na klubovém žebříčku UEFA 2. místo se 133 871 body, v době příchodu Simeoneho to byla 23. pozice a 70 463 bodů... 

To vše ukazuje, že Diego Simeone bez nadsázky změnil historii Atlética a zapsal se do jeho análů nepřehlednutelným písmem. A ještě zdaleka nekončí, neboť před několika dny bylo potvrzeno, že prodloužil smlouvu do roku 2020.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace