Španělsko si z puntíku vystřelilo postup do finále Eura

Španělsko slaví postup do finále (© marca.es)

Španělští fotbalisté si zahrají finále Eura 2012. V semifinále porazili Portugalsko na pokutové kopy. V nudné základní hrací době ani v živějším prodloužení branka nepadla.

Vicente del Bosque opět zaskočil všechny, kteří se přeli o to, zda-li nastoupí na hrotu Torres, nebo Cesc. Důvěru dostal na turnaji poprvé v základní sestavě hrající Álvaro Negredo. Útočník Sevilly však působil příliš ze hry odříznutým dojmem.

Španělsko znovu herně tápalo. Začátek byl přitom slibný, když Arbeloa z na dlouhé desítky minut jediné lepší střelecké pozice pálil nad. Dvakrát zkoušel z dálky štěstí Andrés Iniesta, ale bez úspěchu.

Za Portugalsko byl tradičně nejaktivnějším střelcem Cristiano Ronaldo, jehož pokusy však končila na tribunách za brankou Ikera Casillase. Nejlepší možnost Portugalska přišla v samotném závěru základní hrací doby, kdy rychlý brejk zakončoval opět nejdražší hráč světa, i tentokrát ale mimo prostor tří tyčí.

Zatímco devadesát minut zanechalo fotbalové labužníky v nesnesitelném pocitu hladu, v prodloužení La Roja ožila. Nejblíže gólu měl Iniesta, narazil ovšem na skvělý zákrok Patricia.

O postupujícím musely rozhodnout pokutové kopy. Hned ten první Xabi Alonso neproměnil, jenže Iker Casillas znovu ukázal, jak je důležitým prvkem Del Bosqueho party, když zneškodnil Moutinhův pokus z puntíku. Iniesta, Piqué ani Sergio Ramos ve stylu Antonína Panenky nezaváhali, stejně tak za Portugalsko Pepe a Nani. Až Bruno Alves orazítkoval břevno a naopak Cescovi pomohla tyč, od níž se v páté sérii odrazil balón do sítě.

Španělsko propuklo v radost, od přepsání fotbalové historie ho dělí už jediné utkání. Finále Eura 2012 proti lepšímu z dvojice Německo - Itálie. Dosáhne La Roja na třetí titul z velké akce v řadě?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace