BLOG: Special One nadále u kormidla! Jak změnil Real Madrid?

realmadrid.com

Konec spekulací! Portugalský stratég a lodivod španělského velkoklubu Realu Madrid José Mourinho prodloužil svou stávající smlouvu až do léta 2016 a tím se takřka z minuty na minutu zbavil všech nařčení o svých zaječích úmyslech odejít z královského klubu, kde právě završil svou druhou sezónu.

V posledních několika měsících se objevovaly již "zaručeně" pravdivé zprávy o jeho odchodu ať už do PSG či Chelsea, kterou již v minulosti vedl. Sám Mourinho tyto zprávy občas rád sám přiostřuje prohlášeními ve stylu, že by se rád do Anglie vrátil, že miluje anglickou Premier League a tak podobně, čímž nedává Madridistas zrovna záminku ke spokojenému spánku. Avšak jsou samozřejmě i tací, kteří by jeho odchod naopak přivítali. Existují dokonce fanoušci, kteří mu nemohou přijít na jméno a tvrdí, že jeho neoddiskutovatelné charisma a občasná arogance ničí dobré jméno Realu Madrid. Přes to všechno je ale potřeba uznat, že "Special One" jak sám sebe rád nazývá patří mezi nejúspěšnější trenéry, které současný světový fotbal má a jeho osobitost se vždy odráží i v klubech, které vede. Jak tedy změnil Real Madrid?

Už při nástupu do funkce přesně věděl jaké hráče potřebuje získat a jakým směrem se hra Realu Madrid bude ubírat a začal na tom téměř ihned pracovat. Přivedl si hráče o kterých si byl jist, že do jeho konceptu zapadnou a to se postupem času vyplnilo. Hráči jako Sami Khedira, Angel Di maria a hlavně Mesut Özil dnes tvoří kostru týmu. Real Madrid se od nepaměti vyznává ofenzivním fotbalem, ale příchod Mourinha, který se prezentoval spíše jako defenzivní trenér, vyvolával otázky, zda tomu tak bude i do budoucna. Dnes už víme, že ano. Real Madrid se pod jeho velením stal mašinou na góly a letos dokonce překonal střelecký rekord ligy, když jeho hráči zamířili přesně hned ve 121 případech.

José Mourinho především stmelil kabinu týmu jako dlouho nikdo před ním. Ačkoliv má Real již tradičně na své soupisce vždy fotbalisty s opravdu velkými jmény, tak po nástupu Josého Mourinha do funkce výrazně ubyla konkurence, což sice odnesli takoví hráči jako Raúl, Guti, van der Vaart a někteří další, ale zdá se, že tím položil základy pro výborně fungující tým se skvělou náladou v kabině. Real tedy v poslední době působí o něco více uvolněněji, než v předchozích letech a to se samozřejmě odráží i na výsledcích. Rovněž pak lépe odolává tlaku, který je ze strany veřejnosti a fanoušků každoročně enormní. Rodinná atmosféra z týmu doslova dýchá. 

Další věcí, kterou José Mourinho zlepšil je práce s akademií královského klubu. Real Madrid byl vždy považován za velkou líheň talentů a v tomto smyslu s ním mohou soutěžit snad jen akademie Ajaxu a Barcelony. Dlouhodobý problém Realu je v začleňování mladých hráčů do prvního týmu. To sice Mourinho nijak zvlášť nezměnil, ale alespoň dopřál několika hráčům Castilly (juniorský tým Realu Madrid) debut v lize, španělském poháru i Lize Mistrů, což je oproti jeho předchůdcům na lavičce Bílého baletu jistě krok správným skměrem. Rovněž je velmi často možné ho na zápasech Castilly vídat. José Mourinho má bezesporu přehled o tom co se v jeho klubu děje a to ve všech kategoriích.

To, čím se sezóny rozlišují na úspěšné a neúspešné jsou samozřejmě trofeje. Ty dokázal ambiciózní Portugalec získat v Madridu již dvě. Tou první byla výhra ve finále španělského poháru Copa del rey v loňském ročníku po výhře 1:0 nad Barcelonou v opravdu dramatickém utkání. Tou druhou zisk letošního titulu ve španělské lize. Co mu tedy schází je vítězství v Lize Mistrů. Realem tak očekávané desáté vítězství, na které čeká už neskutečně dlouhých 10 let. Ačkoliv mu k tomu letos zbýval opravdu kousek a trocha víc štěstí v semifinálovém penaltovém rozstřelu proti Bayernu. Možná, že tohle je ten pravý důvod proč José Mourinho prodloužil svou stávající smlouvu, která měla platnost pouze do roku 2014. Vyhrát s Realem Ligu Mistrů je určitě výzva se kterou do Madridu přicházel. Jeho velké ego jistě ví, že by právě tohle umlčelo všechny jeho kritiky o tom, že je nejlepší trenér současnosti, možná i všech dob. Přesto ale s Realem zaznamenal dílčí úspěch, když se dostal dvakrát za sebou až do semifinále a dal tak zapomenout na roky, kdy Real vypadával už v osmifinále, což je jistě pro nejslavnější klub historie poněkud málo.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace