Spravedlivá remíza na Mestalle nabízí lepší výchozí pozici pro Barcelonu

Penaltový mág Diego Alvés (© marca.es)

Emocemi i pěknými okamžiky napěchovaný prvý semifinálový mač Copa del Rey mezi valencijskými čutálisty a světovou klubovou jedničkou z Barcelony skončil spravedlivou dělbou bodů, jejíž podobu stanovili již v úvodním dějství brazilský podhrot Jonas a třiatřicetiletý kudrnáč Carles Puyol.


Nerozhodný statut dává před odvetou povíce nadějí a větší pravděpodobnost na postup do finále hostujícímu celku, jenž však svou slibnou výchozí pozici bude muset příští středu 8. února v odvetném klání potvrdit. Pohárová matematika staví před valencijské mužstvo obtížný úkol vsítit na Camp Nou alespoň jednu branku.

Zahajovací pětačtyřicetiminutovka zvedala fanoušky ze sedadel, k čemuž dopomáhala jednak obě mužstva, a jednak kontroverzní rozhodnutí arbitra Gonzáleze Gonzáleze, jenž pospolu se svými kolegy klání po soudcovské stránce dozajista nezvládl, k čemuž se dostaneme v dalších řádcích.

Vyrovnaný úvod duelu zahájil prvním výraznějším střeleckým pokusem Lionel Messi, jehož technická rána z přímého volného kopu prosvištěla kol levé tyče Alvésovy svatyně a pošramotila reklamní panely. Tradiční konstruktivnost barcelonských umělců však byla v prvním poločase nepřítomna, z čehož těžila výborně presující netopýří skvadra, kteráž se pomalu do tempa a krátce před půlhodinou hry se po zásluze radovala, když po spolupráci Jordiho Alby a Jérémy Mathieuho parádní střelou rozproudil ochozy Jonas.

V Copa del Rey upřednostňovaný Pinto si na balón tentokráte nesáhl, ovšem v předchozím kontroverzním okamžiku jednoznačně nedovoleně ano, když ukradl míč za hranicí šestnáctky Robertu Soldadovi. Píšťala Gonzáleze zůstala němá, praporek přikován k pravici pomezního, navzdory i v České republice viditelnému přestupku se hrálo dál.

Odpověď na valencijskou trefu na sebe nenechala dlouho čekat, když nejprve ztroskotal na výborném Alvésovi Alexis, jímž vybojovaný rohový kop a hlavička Puyola však znamenala brzké vyrovnání. Zatímco úvodní dějství přineslo mírnou převahu Valencie, po obrátce se aktivita přesunula na kopačky hostí. Ponejprv Alexisovi nebyla uznána branka kvůli ofsajdu, na což navázala Messiho rána nad břevno a veškerý úvodní nápor vygradoval v pětapadesáté minutě, kdy byl Thiago sražen Miguelem a Messi trestuhodně zahodil pencli, kterouž mu fantastickou robinsonádou vyčapl Diego Alvés.

Valencia se v průběhu druhého dějství začala trápit a dostala se pod tlak, který ovšem i díky nepřesnostem Los Culés či jistotě Diega Alvése vyšel vniveč. Poslední výraznou příležitost evidujeme čtvrthodinu před koncem klání, kdy Dani Alvés po vynikajícím ťukesu nastřelil vnější stranu tyče.

Absolutní závěr duelu přinesl řadu nepřesností, nervozity i žlutých karet. Zápas mírně ovlivněný soudcovskými nepřesnostmi nakonec skončil úsměvy v obou táborech, ačkoliv na straně valencijských hráčů byly i navzdory více šancím Barcelony poněkud zahořklé, vidouce křivdu ze sedmnácté minuty.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace