Stydlín z kabiny

Beñat Etxeberria (© elpais.com)

Beñat Etxeberria, záložník Betisu Sevilla, svůj gól v neděli na San Mamés oslavovat nechtěl. Fotbalisti, kteří mají ke svému bývalému klubu úctu a nerozešli se s ním ve zlém, to tak prostě dělají. Ani Beñat, středopolař se skvělým herním přehledem, jenž se stal jedním z režisérů hry verdiblancos, není vyjímkou. Sice se mu nakonec splnil sen zahrát si na San Mamés, jenže cesta k jeho uskutečnění byla o něco klikatější, než si asi sám původně představoval. Do proslulé cantery Athleticu Bilbao pronikl už v žákovském věku a poctivě proplouval všemi věkovými kategoriemi rojiblancos až zakotvil v mužském béčku.

Neustále po boku Markela Susaety, svého velkého kámoše, jenž už zařezává v prvním týmu pátou sezónu, aktuálně pod taktovkou Argentince Marcela Bielsy. Beñat poutal pozornost nejen těch co byli v blízkém spojení s baskickým klubem, ale zaujal i kupříkladu současnou hvězdu Barcelony Cesca Fàbregase, který v mladším dorostu společně s Piquém a Messim nastoupili proti Athleticu ve finále španělského poháru. „Porazili jsme dobré mužstvo, v němž hrál Beñat. Pamatuji si, že jsem byl přesvědčen o tom, že bude brzy hrát v Primera División. Ztratil jsem ho pak z dohledu a teď jsem ho našel v Betisu”, poznamenává španělský reprezentant jenž se letos v létě navrátil do svého zamilovaného klubu. Luis de la Fuente trenér v dorostu a béčku Athleticu mu prozměnu vyprávěl o svých zkušenostech ze Sevilly, kde v dorostu trénoval třeba Puertu, Jesúse Navase, nebo Capela ve snaze namotivovat Beñata k ještě lepším výkonům. Premiéry v nejvyšší soutěži se dočkal 28.října 2006, kdy Athletic uhrál na Reyno de Navarra bod za remízu jedna jedna pod vedením Felixe Sarriugarteho. Ovšem nadějný záblesk v hráčově kariéře zůstal nadlouho schován ve tmě. Tehdejší Athletic si nemohl dovolit experimenty s mladými fotbalisty, neboť sezóna 2006-07 patřila k nejčernějším v celé více než stoleté historii klubu a sestupu se nakonec  rojiblancos vyhnuli a fous až v posledním kole. Navíc Beñat si užil pořádné zdravotní lapálie a aby nebyl všem problémům konec v létě roku 2007 nastoupil do trenérské funkce Joaquín Caparrós. Ten zahájil novou ozdravnou éru a do jeho plánů ke své smůle Beñat jednoduše nepatřil. Vrátil se zpět do rezervního týmu a příští léto si sbalil fidlátka a zamířil na hostování do Conquense, klubu, se kterým Caparrós udržuje velmi vřelé vztahy.

„Pozoroval jsem pravého obránce Granady Nyoma v utkání proti Conquense a nakonec mě nejvíc zaujalo, jak dobře Beñat hrál. Byl plný pohybu, uměl dát dobře balón na krátko i na delší vzdálenost a tak jsme se rozhodli, že ho budeme sledovat”, vzpomíná Miguel Valenzuela, až do loňského léta koordinátor líhně Betisu. „Každým zápasem hrál lépe a dozvěděli jsme se, že zde hostuje z Athleticu a že už dokonce debutoval v Primera División. Udělali jsme mu nabídku v březnu 2009, ačkoliv poslední slovo měl samozřejmě Athletic. Jenže ten s ním nepočítal, tak jsme ho vzali pro naše béčko. Byl jsem ohromen, protože mu bylo jenom 21 a hrál strašně dobře”, dodává.

Beñat bázlivý a nesmělý mimo hřiště, ovšem smělý lídr na trávníku, odehrál následující sezónu v rezervě Betisu. „Byl nejlepším středním záložníkem celé Segunda B”, upozorňuje Valenzuela. Nicméně, když na trenérskou lavičku A týmu usedl nově Pepe Mel, trochu překvapivě na něj zapoměl a do letní přípravy týmu ho nevzal. „Tak to prostě ve fotbale chodí. Těsně před prvním ligovým zápasem minulé sezóny se ale zranili Arzu, Juande a Cañas, takže jsem ho vytáhl do prvního mužstva. Vybral jsem si ho hned, jak jsem ho viděl v akci”, promítá si obrázky z nedávné minulosti trenér Pepe Mel. „Je to hráč, který udává herní rytmus mužstva. Ví přesně, kdy potřebujeme pauzu a kdy je třeba zrychlit hru. Minulou sezónu v Segundě ohromně vyrostl a naučil se to, co mu chybělo ve fotbalovém řemesle”, připojuje.

Třicet šest zápasů v Segunda División, čtyři vstřelené branky. I díky tomuto skóre Beñat dospěl a vysloužil si prodloužení smlouvy až do roku 2014. Navíc byl rozhodujícím faktorem v letošní jarní jízdě Betisu za postupem. Spoluhráči jsou hodně zkoprnělí, když vidí, jak se stydlín z kabiny promění v suveréna s míčem u nohy. Společně s Irineyem jsou zárukou toho, že střed pole verdiblancos má minimálně pro tuto sezónu vystaráno.


Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace