Taktická střídání v 90.minutě? Ve Španělsku ne

Taktická střídání v 90.minutě? Ve Španělsku ne(©google.com)

Začalo mi to vrtat hlavou včera, když jsem sledoval zápas mezi Baníkem a Spartou. Na časomíře naskočila devadesátá minuta a trenéři mávli na rozcvičující se hráče, aby je poslali do hry. Na pažit stadiónu na Bazalech vběhli Greguš ze strany domácích a v rudém dresu hostí Slepička výměnou za Grajciara. Ze strany Ostravy snaha ještě něco s výsledkem udělat a u pražáků klasické taktické střídání, které nic neřeší. Tedy řeší, rozkouskuje hru, zbrzdí eventuální tlak soupeře, natáhne čas. Komentátoři v televizi to nazývají taktické střídání. A jelikož si po každém kole Primera División procházím sestavy všech týmů blesklo mi hlavou, že si snad ani nepamatuji, kdy jsem někdy narazil na podobné taktické střídání v devadesáté minutě u španělských trenérů.

Schválně jsem si tedy vzal k ruce svůj „drahocený” archív a byl jsem hodně překvapen, že to nebylo jenom zdání, nýbrž holá skutečnost. Pokud tedy zdroje, které používám nelžou, tak pouze Granero naskočil do zápasu s Getafe, kdy na ukazateli skóre svítila devadesátá minuta. Když přimhouřím oko, můžu do téhle skupiny zařadit ještě Braulia, jenž v duelu Rayo-Zaragoza naskočil na trávník v 89.minutě výměnou za Postigu za stavu 0:0, který se hostům s vypětím všech sil podařilo udržet. Při benevolentnějším pohledu třeba ještě změny Vela – Mikel Gonzáles z Realu Sociedad v 88.minutě úvodního kola v Gijónu, nebo v nedělním souboji střídal Abel Gómez z Granady Yebdu v 86. minutě při výhře svého týmu s Villarrealem 1:0. Zajímavou změnou byl kupříkladu handl Tissone – Alfaro v 86. zápasu Betis Mallorca (1:0), který paradoxně nepomohl bezgólovou remízu udržet, nýbrž z rohu, který se kopal hned po střídání, hosté rozhodující branku inkasovali a Laudrupovi se tak pěkně vymstilo porušení nepsaného pravidla, které střídání před rozehráním rohového kopu soupeře striktně zakazuje.. 

Podíval jsem se na výsledky Gambrinus ligy a hned v prvním červencovém kole k podobným střídáním došlo hned v pěti případech. Pokaždé bylo evidentní, že jde o udržení daného skóre, neboť ho realizovaly týmy, které buď vedly, nebo držely cennou remízu. Proč vlastně na našich stadiónech vidíme tolik změn v devadesátých minutách a ve Španělsku k nim trenéři sahají jen výjímečně a nejzašší změny činí maximálně do pětaosmdesáté minuty? Jsou trenéři v Čechách opatrnější a nechávají si rezervu až na tu nejzašší dobu, co kdyby? Nebo jsou týmy v La Lize takticky vyspělejší a i zdržování hry dokaží praktikovat lépe, než vesměs nezkušené celky v Gambrinus lize, jimž musí vypomoci taktickým střídáním trenér? Je zatím odlišný styl trenérů, nebo je to čistě náhoda? Těžko říci.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace