Tichý muž hrozí Barçe

Jeremy Mathieu (© as.com)

Trenér Valencie Unai Emery s oblibou vypráví historku, jak jednou vezl ve svém autě Jeremyho Mathieua z Alziry až do Valencie a během této hodinové cesty z něj dostal pouze tři slabiky. Jseš ženatý? - Ano. Máš děti? - Ano. Kolik? -Dvě. Jéremy Mathieu, levý obránce netopýrů je nadmíru tichý člověk, jehož hlas fanoušci na Mestalle během tříletého působení prakticky neslyšeli.

„Vždycky jsem byl takový, hodně velký introvert“, vysvětluje. Ovšem podél postranní čáry, běhá jako utržený z řetězu a jeho centry jsou opravdovým skvostem. Navíc dnešní pohárový soupeř z Barcelony patří mezi jeho nejoblíbenější, neboť má před sebou volné pole působnosti. „Líbí se mí, že Alves hodně útočí. Můžu tak využít svoji rychlost směrem dopředu“, přiznává. Rychlost patří mezi jeho vášeň. A nejen ta na zelené tapetě. Miluje totiž i rychlé sportovní vozy, které obměňuje každý půlrok. Jenže mezi jeho největší problém na hřišti patří skutečnost, že se neumí šetřit. „To je moje velká slabina“, uznává.

Sprintuje poprvé, podruhé, potřetí až je úplně vyždímaný. A to i přes všemožné rady kouče Emeryho. Jenže uvnitř má skrytou vnitřní sílu, která ho nutí do běhu zas a znova, až je totálně vyčerpaný. Při zmínce o tomto neduhu se jen lehounce pousměje. Dneska večer nastoupí na pažit stadionu Mestalla mírně nakřáplá Barcelona. „Půjdeme do nich“, řekl Emery svým ovečkám vědom si toho, že pouze odvážným výkonem, jako to předvedli Athletic, Real, Espanyol, nebo Villarreal, mohou dostat do nebes vynášeného protivníka na lopatky. „Čím dál od naší branky budeme bránit, tím lépe“, vyhlásil jasně lodivod Valencie, jenž je před semifinálovým dvojzápasem velkým optimistou, neboť se domnívá, že nastal správný okamžik využít soupeřovu únavu a zaplněnou marodku.

Mathieu a Jordi Alba, to jsou dvě nadzvukové stíhačky na levé straně valencijské sestavy. „Na dlouhou vzdálenost jsme nejrychlejší“, chlubí se ryšavý Francouz, jenž si se svým spoluhráčem mění pozice v obraně a záloze podle toho, jak se Emery vyspí. Snad proto se Valencii v poslední době hraje proti Barçe tak dobře. Mezi sebou zneškodní Daniho Alvese a za jeho zády páchají neplechu. Přesně tak to bylo i v posledním ligovém duelu na Mestalle (2:2), kdy Pep Guardiola vytáhl brazilského beka dopředu, a zredukoval obranu na tři muže. Jenže o přestávce si v kabině tento tah rozmyslel, neboť Mathieu za prvních pětačtyřicet minut naservíroval do vápna hned několik luxusních pobídek ke skórování. 

Synáček učitelky a pracovníka na leteckém simulátoru na vojenské základně v Luxeuilu-les Bains byl v dětství vášnivým fanouškem Olympique Marseille a zejména anglického záložníka Chrise Waddleho. Sám nastupoval povětšinou na levém křídle a do balónu se uměl slušně opřít, takže od jeho kopaček svištěly pořádné pumelenice. Dával haldy branek, přestože byl v mužstvu jeden z nejmenších. Pak se ale v dospívání vytáhl natolik, že mu spoluhráči začali říkat Robocop.

Mathieu si dokonce zahrál i za francouzskou reprezentaci, pravda, zatím jen jedinkrát, proti Spojeným státům. I tak ale může vyzdvihnout jednu vlastnost reprezentačního kouče Laurenta Blanca -  kliďas. Nicméně, podle jeho názoru, je aktuální francouzskou jedničkou na pozici levého beka Eric Abidal. „Je silnější v defenzivě“. I Jéremy se ale v tomto ohledu zlepšil. „Hodně se naučím na trénincích“. Zabouchl dveře a odpálil v posledním modelu exkluzivního sporťáku. Tentokrát bez svého bývalého kolegy Ángela Moyi, jenž zařezává v Getafe a s nímž pravidelně vyrážel na rychlostní okruh v Cheste. Rychlost je jeho život a dnes bude mít proti Alvesovi další příležitost ukázat ji na hřišti. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace