Trápení Barcelony pokračuje, je umístění v TOP 4 reálnou ambicí?

Xavi Hernández, současný trenér Barcelony

FC Barcelona je největším zklamáním této sezóny. Během léta došlo na mohutný výprodej. Barcelonu nejvíce zasáhl odchod Lionela Messiho do Paris Saint-Germain. Klubová legenda a jeden z nejlepších hráčů historie musel odejít kvůli špatné finanční situací, katalánský celek si ho zkrátka nemohl dovolit.

Barcelonu opustil také Griezmann, Royal či Trincao. I odchod těchto hráčů byl výrazným oslabením. Kvalitativní úpadek klubu měl přibrzdit příchod Depaye, Aguera, De Jonga či Garcíi. Bylo však jasné, že tito hráči nebudou plnohodnotné náhrady za Messiho či Griezmanna. Pokles výkonnosti byl očekávaný.

Úvod sezóny byl pro Barcelonu učiněnou noční můrou. Okamžité ztráty s Bilbaem, Granadou, Cádizem či Atléticem Madrid je rychle vyřadily ze hry o titul. Hlavně po herní stránce to bylo trápení. V týmu chyběl Messi a Barcelona nevěděla, jak bez něj hrát. Za což může zejména bývalý kouč Koeman. V defenzivě panoval chaos, herní pojetí postrádalo nějaký systém či herní tvář. Vyjma Depaye se příliš neujaly ani letní posily. Trenér Koeman nedokázal herní úpadek týmu zastavit a proto musel být na konci října vyhozen.

Na jeho místo přišel legendární Xavi. Klubová ikona, fotbalový génius, historicky jeden z nejlepších hráčů Barcelony vůbec. Ale také trenér s minimem zkušeností. Bylo tak jasné, že ho čeká spoustu těžké práce a zabere určitý čas než dokáže vrátit Barcelonu zpátky na vrchol. Úvod angažmá se mu poměrně vydařil (výhra v derby proti Espanyolu, zisk 4 bodů ve skupině Ligy mistrů a oživení nadějí na postup do osmifinále). Nepříjemnou kaňkou na startu nové éry byla víkendová prohra s Betisem. V tomto zápase narazil Xavi a spol. na své limity a jeho tým zaslouženě prohrál.

Xavi vede Barcelonu od začátku listopadu

Jak bude Barcelona v rámci zimního přestupového období aktivní?

Vzhledem k špatné finanční situaci bude její aktivita minimální. Více jak 50 milionů euro mít k dispozici určitě nebude. Dá se spíš očekávat podobný výprodej jako během léta. Odchod hráčů na pokraji sestavy, kteří mají tučný plat je velmi reálný. To by se mělo týkat zejména Coutinha či Umtitiho. Ani jeden z této dvojice již nemá v Barceloně budoucnost a klub by měl vynaložit maximální úsilí na to, aby tito nepotřební hráči neodešli zadarmo. 

Zaútočí Barcelony na TOP 4?

Platí jasně daná rovnice. Umístění v TOP 4 zajistí Barceloně účast v Lize mistrů a velké finanční prostředky. Barcelona se potřebuje dostat do finanční symbiózy a to bez tučných příspěvků z evropských soutěží jen ztěží půjde. Pokud se na konci sezóny nedostane do TOP 4, bude to pro ní ohromné fiasko. Také to může zapříčinit to, že návrat Barcelony na vrchol bude trvat daleko déle, než se zprvu očekávalo.

Posun do Top 4 nebude vůbec jednoduchý. Barcelona je po 15. kolech na 7. místě se ziskem 23 bodů. Na 4. Atlético Madrid ztrácí 6 bodů, což není zas tak výrazná ztráta. Přes  madridský celek to však jen těžko půjde. Spolu se Sevillou a Realem Madrid by mělo být jejích umístění v TOP 4 pouhou formalitou. 4. místo tak může získat jedině na úkor Betisu, který je v této sezoně velkým překvapením. Dá se však předpokládat, že i Betis postihne výkonnostní úpadek.

Konstantní výkonnost však nemá ani Barcelona. Katalánský celek zkrátka již nemá takovou kvalitu jako dřív. Hráči jako Alba, Busquets či Pique jsou za zenitem, tým se musí spoléhat na nadějné talenty z akademie.

Nijak nezáří ani útok, který nemá žádného produktivního kanonýra. Výkony Depaye jsou za očekáváním, Aguerovo angažmá skončilo dříve než vůbec začalo. K tomu připočteme také to, že Barcelona je ve fázi přestavby a zvyká si na herní rukopis nového trenéra, což také zabere určitý čas. Umístění v TOP 4 není nemožné, ale bude zároveň značně obtížné. Xaviho a spol. čeká velmi náročná druhá polovina sezóny. Barcelona potřebuje hrát Ligu mistrů i v příští sezoně. O tom, zda se to povede, rozhodnou následující měsíce. 

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace