Turecko láká

Turecko láká (©flickr.com)

Turecko a tamější Superliga se v posledních letech stalo velmi atraktivním působištěm i pro hráče protřelé působením ve španělské Primera División. Mohou za to pochopitelně velmi lákavé finanční částky, kteří majitelé místních top klubů velmi ochotně položí na dlaň hvězd, které svým zvučným jménem uspokojí čím dál tím náročnější místní fanoušky. Tahle liga je prostě „in”.

Galatasaray, Besiktas, Fenerbahçe, Trabzonspor. Tihle giganti přitahují "španělské" hvězdy čím dál tím víc. Je zajímavé se ohlédnout za tím, které hráči se vydali daleko na východ.

Prohlídku začneme u strážců svatyně. Dva hráči, kteří chytali v naší lize si to namířili přímo do hlavního města Istanbulu, byť u bývalého gólmana Barcelony Rüstü Reçbera je to celkem logické, neboť je to čistokrevný Turek a po nepříliš úspěšném působení v metropoli Katalánska se vracel na rodnou hroudu do Fenerbahçe. Dalším gólmanem, jenž neodolal tureckému vábení byl Argentinec Leo Franco, jenž opustil Atlético Madrid. Po roce v Galatasaray se mu ale zastesklo po Španělsku a vrátil se, tentokrát do Realu Zaragoza.

Nejznámějším obráncem, který se ze Španělska vydal k Bosporu je bez diskuzí Brazilec Roberto Carlos, jenž žlutomodrý dres Fenerbahçe oblékal dva a půl roku. Dalším borcem, který má za sebou minulost v Realu Madrid je Álvaro Mejía. Ten ale v letošní sezóně dres Konyasporu oblékl jen jedinkrát. Fernando Varela, jehož si budete pamatovat z působení na Mallorce a v Betisu Sevilla letos působil v Kasimpase. No a náš Ujfaluši je zatím posledním zadákem, jenž se vydal za tureckým dobrodružstvím. 

Nejslovutnějším borcem ze středu pole, který přestoupil do tureckého klubu byl v létě roku 2010 odchovanec Realu Madrid Guti, kterého si po skončení smlouvy na San Bernabéu vyhlédl Besiktas. O půl roku později následoval jeho kroky krajní záložník Atlética Portugalec Simao. Fernandes (Valencia – Besiktas), Mehmet Aurelio (Betis -Besiktas), nebo Josico (Villarreal – Fenerbahçe) jsou další středopolaři, kteří neodolali štavnaté nabídce.

Útočníci? Tak tady je třeba zmínit především Dani Güizu, jenž si po působení v Getafe a na Mallorce a vítězném EURU 2008 vydobyl slušnou pověst a Fenerbahçe za něj vysolilo v červenci roku 2007 pro Mallorcu parádních patnáct milionů. Tam na něj ovšem nečekalo nic příjemného a zatím se marně snaží dostat zpátky do Španělska, byť se v každém přestupovém období objevují zaručené informace, které hovoří o návratu Daniela do některého klubu Primera División. Podobný případ jako gólman Rüstü je i šutér Realu Sociedad a Villarrealu Nihat, jehož přemluvil k návratu do rodné vlasti Besiktas. Také on, stejně jako Güiza, by se velmi rád vrátil na trávníky, které mu přinesly velkou slávu. Už je to nějaký ten pátek, co Mateja Kezman, jenž se neprosadil v Atléticu Madrid přestoupil do Fenerbahçe.

Mezi nejznámější kouče, kteří zkoušeli štěstí v turecké Superlize byli dva lodivodi, který přivedli španělskou reprezentaci k posledním úspěchům. Luis Aragónes ani Vicente del Bosque však velký úspěch v Turecku nesklidili a vrátili se zpět. Ani Rijkaard nebo Bernd Schuster nezůstali v této euroasijské destinaci dlouho.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace