Uche je zpátky

Ikechukwu Uche (©as.com)

Nigerijec Ikechukwu Uche je zpátky. Jeden z netalentovanějších útočníků španělské Primera Division překonal obtížné období, kdy prodělal dvě těžká zranění a již při svém návratu na hřiště v zápase proti Atléticu Madrid před dvěma týdny byl kousek od vstřelení branky. Zabránilo mu v tom pouze břevno De Geovi branky.

Vše si tak vynahradil až při středeční výhře Zaragozy nad Athleticem Bilbao. Díky jeho trefě dosáhli "maňos" na veledůležité tři body v boji o udržení a pro Ucheho to byl jedinečný okamžik. Nigerijec se nejprve objal se Sinamou Pongollem, jenž se rozcvičoval u postranní čáry a pak mu přišli pogratulovat všichni spoluhráči. Televizní záběry dokonce odhalily, že se Uche neubránil slzám dojetí.

A měl k tomu velmi pádný důvod. Od chvíle, kdy přestoupil v létě roku 2009 do Zaragozy jakoby na něj padla nějaká kletba. Tradiční účastník Primera Division po ročním působení ve druhé lize zaplatil 5 milionů eur Getafe, aby Ikechukwu Uche vylepšil úroveň útočné vozby klubu z Aragonie, který se potřeboval znovu zabydlet mezi španělskou elitou. Ovšem nikdo ani v nejčernějších představách netušil, co přijde v následujících dnech. Radost z posily totiž netrvala ani dvě kola sezóny 2009-10. Dvanáctého září se Uche v závěru prvního poločasu na sevillském Sánchez-Pizjuánu zranil. Diagnóza nebyla moc příznivá. Přetržený přední křížový vaz levého kolena. Původní předpověď hovořila o sedmi měsících pauzy. Ta byla nakonec o měsíc kratší a Uche na konci března roku 2010 začal naplno trénovat. Svoji druhou premiéru si odbyl 24.dubna v zápase proti Realu Madrid, když střídal Andera Herreru.

Jenže tři měsíce poté Uche znovu přehodil výhybku na začarovanou kolej, když se v přípravném zápase před právě probíhající sezónou v Alavésu znovu zranil a nuceně se tak opakovaně položil na chirurgický stůl doktora Antonia Maestra, jenž ho operoval už v prvním případě. Přetržený vnitřní meniskus ve stejném koleni. Tentokrát prvotní odhady hovořily zhruba o dvouměsíční absenci, pak se termín prodloužil zhruba na listopad roku 2010. Jenže nakonec byl Uche vymazán z listiny zraněných hráčů až 1.února 2011.

Je třeba podotknout, že sedmadvacetiletý Uche patří mezi vynikajicí útočníky. Je rychlý, může se pochlubit skvělou střelou, umí přejít přes soupeřova obránce, je schopen svoji individuální akcí zvrátit průběh utkání. Jestliže se rodák z Lagosu brzy dostane do své obvyklé formy, bude jednou z nejplatnějších posil výběru trenéra Aguireho v tuhém boji o záchranu.

Byť je Uchemu již sedmadvacet let, pořád má ještě dostatek času udělat ze svého pobytu na La Romaredě plodné období, byť se na startovní čáru rovná se zhruba osmnácti měsíčním zpožděním. Bohužel jeho deníček je prozatím plný neradostných zápisků, ovšem smlouvu má v Zaragoze až do roku 2013 a za tu dobu se dá dokázat oprávněnost oněch investovaných pěti milionů eur. Doufejme, že afrického forvarda již zraněné koleno nechá na pokoji a fanoušci Zaragozy na něj budou vzpomínat stejně tak příjemně jako příznivci Recreativa Huelva, kde se zapsal do srdcí fandů místního klubu hodně hluboko.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace