V Málaze a Levante se těší na dosud nepoznanou Evropu

Levante jásá. Zahraje si v Evropě (© marca.es)

Málaga v Lize mistrů, Levante v Evropské lize. Před sezónou by asi podobný scénař odhadl málokdo, poslední kolo letošní Primery však rozhodlo o tom, že se sny dvou zcela odlišných klubů změnily v realitu.

Když Málagu v roce 2010 koupil katarský bohatýr Abdullah Al-Thani, netajil se touhou dostat Andalusany do pohárové Evropy. V létě 2011 proto neváhal utrácet desítky milionů za zvučné posily. Mnohými zpochybňovaný projekt však přinesl úspěch takřka okamžitě.

Málaga zakončila nejúspěšnější sezónu v historii jako čtvrtý tým prvoligové tabulky a čeká ji předkolo Ligy mistrů. Jak se s ním klub, jehož dosavadním největším úspěchem je vítězství v Intertotu z roku 2002, vypořádá?

Trenér Manuel Pellegrini věří, že dobře: "V šatně panuje velká spokojenost. Nespokojili jsme se s možností postoupit do Evropské ligy, chtěli jsme více. Jsem šťastný, že se nám to podařilo. Hlavně kvůli úžasným fanouškům. Navíc jsme zůstali věrní našemu stylu - hrát a bavit. Málagu čekají velké věci a myslím, že je na ně připravená. Je to projekt na pět let."

Také v kronice Levante bude letošní rok zapsán jako ten vůbec nejlepší ve 103leté historii celku, jehož pohled na fotbal je zcela odlišný od toho z Málagy. Před dvěma roky bylo Levante krok od vymizení z fotbalové mapy, a to kvůli finančním problémům. Prezident Francisco Catalán proto skládal tým z "odpadlíků", tedy z hráčů, kteří se jinde neprosadili a stali se břemeny, byli považováni za odepsané, přestárlé nebo prostě nedostatečně kvalitní.

Precizní taktika pod vedením Juana Ignacia Martíneze a odhodlání, to byly největší zbraně, díky kterým Levante vypálilo rybník soupeřům, jejichž rozpočty jsou násobkem peněz, kterými disponují Granotes. A odměna je sladká - premiérová účast v pohárové Evropě.

"Je to něco úžasného, obrovského. V kariéře jsem takové chvíle ještě nezažil. Je to jako sen, ze kterého se nikdy nechcete probudit. Fotbal se dá dělat mnoha způsoby. My jsme ukázali, že může fungovat i ten s omezeným rozpočtem," prohlásil nadšený Juan Ignacio Martínez.

Bezstarostné rozhazování milionů versus nutnost zvažovat jakýkoliv přestup, výši každé smlouvy. Fotbal nemůže být rozdílnější, než je tomu v podání Málagy a Levante. A přesto tyto kluby spojuje jedna věc. Úspěch.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace