Varas je v laufu

Javi Varas (© vavel.com)

Víctor Valdés přeběhl hrací plochu Nou Campu, aby pozdravil a pogratuloval Javi Varasovi, svému kolegovi a protivníkovi při horečce sobotní noci. V kabině se musel cítit jako v sedmém nebi, spoluhráči na něj naskákali, objímali ho, vyvolávali jeho jméno. Šest zákroků hodných obdivu, včetně perly večera v podobě vyčapané Messiho penalty, podtrhlo skvělé vystoupení, které se určitě zaryje hluboko do paměti fanouška andaluzkého klubu. Varas je teď prostě v laufu.

„Byl opravdu fantastický. Rychlé ruce a nohy, dobře postavený, úspěšný při vybíhání“, tak jeho představení okomentoval Francisco Buyo, bývalý brankář Sevilly, Realu Madrid, reprezentace... „Všechny jeho zákroky měly velký význam, ale mě se nejvíc líbil ten, kterým zneškodnil v první půli Villu. Útočník byl po typické barcelonské kombinaci hodně blízko. Tenhle zákrok má velkou hodnotu“, dodává Buyo. Javi Varas, jemuž letošní sezóna prozatím vychází nad očekávání skvěle, byl rozhodujícím článkem již při utkáních v Pamploně, kde vytasil osm zákroků, doma s Valencií a na Vicente Calderónu v Madridu. Čtyřmi góly obdrženými v osmi úvodních duelech vyrovnal doposud nejlepší klubový výkon Rodriho ze sezóny 1970-71. „Je to brankář, který dozrál ve 28 letech, nechajíc stranou Palopa, který byl pro Sevillu vším“, objasňuje Buyo.

Jenže kromě svých reflexů a vrozených schopností Varas moc dobře věděl, co dělá. Takže po skončení zápasu mohl s klidným srdcem prohlásit, že věděl, kam bude Messi penaltu kopat. Skok na jeho levou stranu přesně odpovídal výsledku vyčerpávajícího sledování soupeřů, které v klubu z Nerviónu nastolil Javi García, trenér brankářů, jenž na jih Španělska přišel letos v létě z Espanyolu. „Nechci to příliš odkrývat, ale máme program, s nímž sledujeme každého soupeře a všechny jeho hráče. Víme, jak střílejí penalty, trestňáky, nohu, kterou střílejí, jak vypadají jejich útočné akce. Všechny tyhle informace poskytujeme Javimu a Andrésovi. Jenže to, co nakonec platí, je brankářova intuice“, poznamenává García. „V tuto chvíli s čísly, která máme z letošní sezóny, je Varas na úrovni Ikera Casillase a Víctora Valdése, i když je samozřejmě nesporné, že oni už mají mezi elitou něco odehráno, vyhrávají trofeje“, nezastírá trenér brankářů a zároveň zanalyzoval důležité zákroky svého svěřence. „První dva, proti Iniestovi a Villovi, byly hodně složité, neboť byly zblízka a Javi musel měnit směr. Třetí, s Faziovou tečí, hodně vypovídá o tom, jaký je Varas gólman. Výbušný, se skvělým postřehem. Čtvrtý zákrok byl o dobrém postavení, když vyškrábl umístěnou ránu Iniesty. Při pátém dobře zasáhl nohama střelu z levé strany. A nakonec vytáhl svoji intuici a znalosti při penaltě“. 

Před nedávnem Varas prodloužil a pochopitelně vylepšil svůj kontrakt, až do roku 2015. Ale ještě před dvěma týdny paradoxně patřil k těm nejhůře placeným hráčům na soupisce prvního týmu. Naštěstí léto 2008, kdy brankářské pozice A týmu obsadili Palop s De Sanctisem a sobotnímu hrdinovi v hlavě hlodala myšlenka na skoncování s fotbalem, je nenávratně pryč. Socio sevillského klubu od útlého dětství, kdy mu na zdi visely plakáty Unzuého, jeho největšího boha, zažívá okamžiky slávy a s Palopem, kterého vyšoupl na střídačku, udržuje skvělé vztahy. „Jsou to dva velcí profesionálové, neunavní dříči“, popisuje brankařské duo Sevilly Javi García, jemuž dal kouč Marcelino plnou důvěru při zavádění inovátorského systému do gólmanské přípravy. Prozatím funguje. A Javi Varas mu navíc dodává pořádný lesk.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace