Varas vystrnadil Palopa

Javi Varas (©google.com)

V útrobách Mestally ještě doznívají ohlasy, které zde zanechal skvělý výkon brankéře Sevilly Javi Varase. Po zápase po něm toužili nejen novináři, kteří cestovali společně s týmem ze Sevilly, ale i domácí pisálci z Valencie. Chtěli vidět zblízka a naslouchat názorům muže, jenž byl z pohledu domácích tím hlavním viníkem nepříjemné ligové poprážky 0:1. A Javi Varas, jak je u jeho skromné povahy obvyklé, přehrával zásluhy za výhru na zbytek svého mužstva. On sám však dobře věděl, že udělal velký krok kupředu a definitivně tak přesvědčil všechny ty, kteří doposud o jeho výkonech pochybovali.

Ano, můžeme poznamenat, že Javi Varas odehrál výborné utkání v odvetném zápase Evropské ligy na půdě Porta, jenže pořád měl na sobě nalepenu takovou ne moc příjemnou etiketu brankáře – odchovance. Dneska to už všechno vypadá mnohem lépe. Varas si vybojoval stále místo v brance Sevilly díky svým vlastním výkonům a do budoucna by se s ním mělo počítat. Ti, co mají na starost složení mužstva pro příští léta mohou spát mnohem klidněji a ze svých notesů agendu brankář rovnou vyškrtnout.

Za jeho rozkvětem je nejen tolik omílaná každodenní dřina a stálost jeho výkonů, ale především ruka trenéra Gregoria Manzana, která se nerozklepala, když měl vybrat mezi ním anebo ikonou všech sevillských fandů Andresem Palopem. A nyní za to sklízí slaďoučké ovoce. Zásadní rozhodnutí kouče Sevilly přišlo v předvečer utkání Athletic – Sevilla. San Mamés vypadalo jako ideální místo, kde se měl vrátit Palop do branky, poté co se vykurýroval ze zranění a na poslední chvíli se dostal do týmové nominace k utkání. Již v předchozím utkání proti Sportingu seděl na lavičce a vše nasvědčovalo tomu, že posadí Varase na lavičku náhradníků. Během týdne normálně trénoval a už skutečnost, že si musel proti Sportingu usednout na lávku byla pro něj velkým zklamáním. Tudíž díky brankářské hierarchii a důležitosti zápasu a kvalitě soupeře se jednoznačně nečekalo nic jiného, než že se na Palopově ruce znovu zaskví kapitánská páska.

Ovšem trenér Manzano má svoje představy v některých záležitostech naprosto jasné. Vsadil na Varase, jenž se i přes porážku 0:2 odvděčil za trenérovu důvěru velmi dobrým výkonem. Pozitivní reference se o něm šířily i po duelu s Barcelonou, do nějž Palop kvůli poraněnému zápěstí nemohl zasáhnout. Nedělní večer ve Valencii byl dalším potvrzením, že sázka Gregoria Manzana na Varase byla správná. A Varas na tento projev důvěry reaguje naprosto přirozeně. Cítit důvěru kouče je pro každého gólmana dost podstatné a Varas díky této jistotě pomáhá na trávníků svým spoluhráčům.

Ve Valencii budou asi ještě dlouho kroutit hlavou nad tím, jaké neuvěřitelné zákroky vytasil ze své brašny. Především ve druhé půli šance doslova pršely, jenže Varas je chladnokrevně vyřešil úplně všechny. „S tímhle gólmanem je celkem normální a logické, že Palop nehraje,“ komentovali nastalou situaci fotbaloví analytici.

Palopa zkrátka letos zranění nenechají na pokoji. Několik svalových problémů, nedávno již zmíněné zápěstí. Díky tomu Varas zaskakoval v brance Sevilly. A právě během těchto „štěků“ Manzano vypozoroval, že za přítomnosti Varase obrana podává mnohem lepší výkony a neváhal na něj vsadit ani v momentech, kdy byl Palop zdravotně v pořádku. Určitě nelehké rozhodnutí, ale Manzano by si za něj měl sám sobě jenom pogratulovat.

Na Mestalle Sevilla vyhrála ligové utkání na soupeřově hřišti po více než dvou měsících. Je to náhoda, že naposledy se to povedlo právě s Javi Varasem v brance? V San Sebastianu si za stavu 2:1 pro domácí poranil Palop stehenní sval a musel své místo přenechat o poločase Varasovi. Sevilla nakonec zvítězila 3:2. Později ještě skvělým výkonem dotáhl Sevillu k výhře 1:0 v Portu. Další potvrzení jeho excelentního vývoje, byť Andalusané museli sklopit hlavu a do dalšího kola šli Portugalci. První zápas s Portem doma chytal ještě Palop, pak si však obnovil svalové zranění a od té doby odehrál Varas všechny zápasy. Hércules, Porto, Atlético, Sporting, Athletic, Barcelona, Valencia. Během tohoto období zlepšená hra mužstva pomohla zazářit Varasovi a naopak. Dokonce i při nešťastné porážce v Bilbau měl několik skvělých zásahů proti Llorentemu či Javi Martínezovi.

Jisté je to, že v současné chvíli jakákoliv debata ohledně pozice týmové jedničky je zcela bezpředmětná. Až se dá Palop znovu po zdravotní stránce do kupy, což vypadá že zvládne během reprezentační přestávky, bude to on, jenž bude muset uznat skvělou formu jeho kolegy.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace