Více problémů než trofejí

José Mourinho (© marca.es)

Real Madrid by podle deníku Marca mohl během tohoto týdne oficiálně potvrdit, že José Mourinho po třech letech skončí ve funkci trenéra.

Pokud se tak opravdu stane, zakončí Mourinho madridské angažmá s průměrem jedné trofeje za rok. Copa del Rey, ligový titul a triumf v Supercopě, to je bilance portugalského bouřliváka. K tomu je potřeba připočítat zrušení nadvlády Barcelony v El Clásicích a díky semifinálovým účastem v Lize mistrů opětovné získání prestiže v Evropě.

Jenže mnozí i tak budou Mourinhovu štaci na Bernabéu hodnotit negativně, neboť přinesla více problémů než trofejí. Spory s klubem, hráči, fanoušky, soupeři, rozhodčími, UEFA... Až příliš velká oběť za tak skromný pohárový přírůstek do vitríny.

Mourinhova show začala krátce po podpisu smlouvy, kdy prohlásil, že "Barcelona většinou hraje proti 10 hráčům". Po vypadnutí z Ligy mistrů právě s katalánským rivalem přitvrdil, za což si vysloužil trest od UEFA, které byla navíc trnem v oku naplánovaná vyloučení Xabi Alonsa a Sergia Ramose v Amsterdamu.

S vedením Realu Madrid se Mou dostal do křížku kvůli touze dočasně přebrat národní tým Portugalska, neshodl se ani s Jorge Valdanem. Vítězem souboje se stal Mourinho, Valdanovi byl zrušen pracovní poměr. Mourinhovy výpady odnesli i trenéři soupeřů, Manuel Pellegrini či Manolo Preciado by mohli vyprávět...

Ve druhé sezóně poškodil Mourinho obraz Realu Madrid "slavným" incidentem s Titem Vilanovou, jehož při potyčce v Supercopě dloubl do oka. O několik měsíců později si po vypadnutí z Copy počkal na rozhodčího na parkovišti Camp Nou, aby mu řádně vyčinil.

Třetí ročník na lavičce Realu Madrid byl pro Mourinha, jak sám řekl, vůbec nejhorší nejen ve Španělsku, ale v celé kariéře. Portugalec začal střílet do vlastních řad - více či méně důrazné připomínky měl k trenérovi Castilly Torilovi i Casillasovi, Sergiu Ramosovi, Özilovi, Di Maríovi, Benzemovi, Cristianu Ronaldovi či Pepemu... Kritiky se dočkali i fanoušci.

Mourinho nepřišel na galavečer FIFA, kde se předával Zlatý míč, místo toho byl viděn na tréninku Canillas, týmu, kde hraje jeho syn. Po prohře ve finále Copy s Atléticem nepřišel převzít ocenění, musel tak učinit jeho asistent Aitor Karanka.

Mourinho dovedl Bílý balet ke 127 výhrám, 27 remízám a 22 porážkám. Ke třem trofejím přidal i bodový rekord La Ligy. Ale stály všechny přidružené problémy za to?

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace