Vše o El Clásicu

Real Madrid versus Barcelona (© marca.es)

Real Madrid versus Barcelona, Barcelona versus Real Madrid. Vášnivý zápas láká fanoušky z celého světa.

A fotbaloví fanatici se El Clásica, jak se utkání mezi těmito dvěma rivaly říká, dočkají v hojném množství, během sedmnácti dnů poměří Bílý balet síly s Culés hned ve čtyřech případech. První na řadě je ligový duel, který může definitivně určit mistra, nebo přidat závěru soutěže na dramatičnosti.

Pojďme se na nadcházející El Clásico podívat z různých pohledů, od řeči statistik až po vyjádření zainteresovaných či pohled do minulosti.

El Clásico v číslech

• Barcelona a Real Madrid se napříč sedmi různými soutěžemi střetly celkem 209krát, v 85 případech se radovali bílí, 82krát zvítězila Barcelona.

• Barcelona byla ve vzájemné bilanci úspšnější naposledy před 80 lety, v dubnu 1931 měla na kontě 6 výher, Real Madrid 5.

• Největší náskok na soupeře měl Real Madrid v únoru 1965, kdy zaznamenal 48. vítězství, Barcelona se mohla pochlubit pouze 32 triumfy.

• Pokud se první zápas příští sezóny bude hrát v roce 2011, bude to poprvé, co se v jednom kalendářním roce dostane na El Clásico hned 7krát. V letech 1960 a 1997 se oba týmy střetly 6krát.

• Skutečně klasickým zápasem je souboj Athleticu s Realem Madrid, ke kterému došlo 215krát. V létě se na tuto cifru dostanou i utkání mezi Realem Madrid a Barcelonou, protože ke čtyřem nadcházejícím zápasů přibudou v srpnu 2 zápasy Superpoháru.

• Barcelona se může stát prvním týmem, který vyhrál na Bernabéu třikrát v řadě.

• Barcelona dala 11 posledních gólů v El Clásicu. Pokud otevřou Katalánci skóre i dnes, bude to poprvé v historii, co jeden z týmů vstřelí 12 branek po sobě.

• Mourinho povede Real Madrid v jubilejním 50. zápase, jeho bilance je 38 výher, 7 remí a 4 porážky, to vše při skóre 116:29.

• Guardiola porazil v roli trenéra Real Madrid ve všech pěti zápasech.

• Guardiola se může stát druhým trenérem, který vyhrál oba ligové zápasy sezóny ve třech letech po sobě. Doplnil by tak Miguela Muñoze, jemuž se to povedlo v sezónách 1962/1963, 1963/1964 a 1964/1965.

• Barcelona táhne šňůru 29 ligových zápasů bez porážky, pouze devět utkání ji dělí od rekordu Realu Sociedad.

Chobotnice a bookmakeři tipují

Výsledky na loňském mistrovství světa tipovala populární chobotnice Paul, Španělé našli hned dva její nástupce, kteří vyjádřili svůj názor na El Clásico. Obyvatelé Sea Life de Benalmádena v Málaze obdrželi nádoby s potravou ve formě sardinek ve dvou nádobách, na jedné bylo logo Barcelony, na druhé znak Realu Madrid.

Kilo a půl vážící chobotnice Iniesta, která dostala jméno po barcelonském záložníkovi, překvapivě zvolila pochoutku s logem královského klubu. Ikera, druhou a s 16 kily výrazně více vážící chobotnici, jejíž jméno je odvozeno od brankáře Realu Madrid, nezaujala během 15 minut ani jedna nádoba, což si pracovníci mořského světa vysvětlují jasně - tipuje remízu.

Bookmakeři se naproti tomu kloní na stranu obhájce titulu. Barcelona je s průměrným kursem 2,44 mírným favoritem, na Real Madrid byl vypsán kurs 2,71.

Co také zaznělo...

"Finále Copy? Vyhrajeme 5-0, abychom dostáli tradici." - Sandro Rosell.

"Trénovali jsme v deseti, protože z nějakého důvodu můj tým proti Barceloně vždy dohrává v deseti hráčích." - José Mourinho.

"Real Madrid je favoritem, protože je lepším týmem, než byl v první polovině sezóny, a hraje doma. Oni jsou rychlejší, silnější a běhavější než my. Neviděl jsem mužstvo s lepšími protiútoky." - Pep Guardiola.

 "Mourinho nebude na otázky novinářů odpovídat, protože nechce, aby před tak důležitým zápasem došlo k překroucení k jeho odpovědí." - Aitor Karanka.

"Poslední výhry Realu Madrid jsou z dob barevných, nebo černobílých televizí?" - Víctor Valdés.

"Real Madrid má víc odpovědí bez Cristiana Ronalda než Barcelona bez Lionela Messiho." - Jorge Valdano.

Polemika

El Clásico je hodně vypjatým zápasech, také tentokrát došlo na horké hlavy. Rozhlasová stanice COPE nepřímo nařkla hráče Barcelony z užívání dopingu. Z katalánské metropole se ozývaly hlasy, že celá aféra byla vyvolána na popud Real Madrid.

Také v hlavním městě se ale čertí, Madriďany popudila reklamní kampaň, kde hráči Barcelony pózují s otevřenými dlaněmi a nápisem "Units (Držíme spolu)". Pět prstů je podle slova manita (ručička) tradiční španělské označení pro českého bůra, čímž barcelonští svému sokovi s chutí připomněli výsledek prvního zápasu.

Návrat do minulosti

Podívejte se na slavné manity:

Připomeňte si některé vypjaté momenty soubojů Realu Madrid a Barcelony

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace