Vše o El Clásicu

El Clásico (© glogster.com)

Zápas zápasů si zaslouží zvláštní pozornost, dnešnímu El Clásicu se jí proto dostane i na našem portálu.

Souboje Realu Madrid s Barcelonou jsou jedním z klenotů světové kopané. Byly časy, kdy probíhaly v klidnějším duchu, ale to neplatí o posledním roce, kdy byly vypjaté na maximum.

Budou plát emoce i dnes, nebo se budou oba týmy soustředit pouze na fotbal, jako tomu bylo v letní Supercopě, která nabídla strhující podívanou?

Tři důvody pro výhru Realu Madrid

1. Lepší aktuální forma - Bílý balet vyhrál patnáct soutěžních zápasů v řadě, většinu z nich suverénním způsobem, což je jasný důkaz, že v lepší chvíli pro Real Madrid prestižní duel nemohl přijít.

2. Venku nevýrazná Barcelona - Obhájce titulu nemá problém nadělovat góly na Nou Campu, jakmile ale opustí katalánskou metropoli, už není tak suverénní, jako byl v posledních letech. A pokud je některé místo, kde se podobné výkyvy mohou stát osudnými, pak je to Bernabéu.

3. Psychická výhoda - Fotbal je z velké části i o "hlavě". Obě strany moc dobře vědí, že v případě vítězství Realu Madrid by mohl jeho náskok v čele tabulkou poskočit až na devět bodů. Zatímco Blancos mohou uspět a v opačném případě to pro ně nebude žádná fotbalová tragédie, Barcelona musí, aby neztratila kontakt s lídrem.

Tři důvody pro výhru Barcelony

1. Schopnost reakce - Barcelona byla v minulých letech už několikrát ve složité situaci, pokaždé se z ní ale dokázala dostat a přidat do klubové síně slávy další trofej. Povede se to Kataláncům i tentokrát?

2. Lionel Messi - Argentinský útočník to proti Realu Madrid umí, Iker Casillas musel po jeho střelách lovit balón ze sítě hned třináctkrát. Messi může mít i špatný den, vždy mu ale bude stačit jeden okamžik, aby změnil průběh zápasu a naklonil ho na stranu Barcelony.

3. Úspěchy - Barcelona je tím, kdo v posledních letech vládne fotbalovému Španělsku i celé Evropě. To může být její výhoda. Real Madrid touží nadvládu Blaugranas zastavit, ale nebude mu to svazovat nohy? Neproblesknou hráčům Madriďanů při prvním inkasovaném gólu vzpomínku na trapasy 0-5 a 2-6?

Vyhraje Barcelona, říká chobotnice Messi. Vyhraje Real Madrid, říkají bookmakeři

Móda chobotnic tipujících vítěze fotbalových zápasů se rozšířila i do Španělska. Hlavonožec pojmenovaný Messi ze Sea Life Aquarium v Benalmádeně dal přednost nádobce s krmivem s logem Barcelony, právě katalánský celek by tak měl zvítězit v nadcházejícím El Clásicu.

Bookmakeři sázkových kanceláří však říkají opak. Na výhru Bílého baletu je průměrný kurs 2,5, zatímco na Barcelonu 2,73. Mírným favoritem je tak pro ně domácí celek. Na čí stranu se přikloníte vy?

Muž v černém

Arbitrem dnešního El Clásice bude Fernández Borbalán. Osmatřicetiletý rodák z Almeríe působí mezi elitou už sedm let, brzy oslaví dva roky coby mezinárodní sudí. Pro Borbalána to nebude první souboj Barcelony a Realu Madrid, který bude pískat. V srpnu totiž rozhodoval odvetu Supercopy. A přestože se závěr zvrhl (Mourinhův prst v oku Tita Vilanovy netřeba připomínat), celkově obstál velmi dobře.

Silná osobnost, skvělý fyzická kondice a naprostá připravenost. To jsou hlavní přednosti Fernándeze Borbalána, jenž hru jednotlivých týmů pečlivě studuje, aby byl připraven na reakce hráčů, jejich případné filmování a podobně... Real Madrid má pod jeho vedením bilanci 10-6-3, Barcelona 13-3-0.

Zajímavosti

• Utkání by napříč celým světem mělo sledovat okolo 500 milionů televizních diváků.

• Hvězdy na trávníku. Na Bernabéu vyběhnout tři držitelé Zlatého míče, sedmnáct finalistů posledního mistrovství Evropy a 14 úřadujících mistrů světa.

• V 55člené nominaci na nejlepší jedenáctku roku podle FIFA a FIFPro je plných 22 hráčů z Realu Madrid nebo Barcelony.

• José Mourinho byl zvolen nejlepším trenérem světa za rok 2010, Pep Guardiola za roky 2009 a 2011.

• Real Madrid neztratil ve skupině Ligy mistrů ani bod, Barcelona pouze dva. Tato fáze soutěže se tak španělskému duu povedla nejlépe ze všech.

• Barcelona má mezi fotbalovými kluby celého světa nejvíce příznivců na sociální síti Facebook (přes 25 milionů), Real Madrid je druhý (téměř 23 milionů).

• Real Madrid je podle výzkumu společnosti Deloitte nejbohatším klubem světa, Barcelona je v tomto ohledu druhá.

El Clásico v číslech

• El Clásico se dnes stane zápasem, který se v dějinách španělské kopané hrál nejčastěji. Bude to už 216. vydání, dosud držel primát souboj Athleticu s Realem Madrid, který se hrál 215krát.

• Real Madrid v letošním kalendářním roce změří síly s Barcelonou už posedmé, což je nejvíce v historii. Šestkrát se oba rivalové střetli v letech 1997 a 1960.

• Real Madrid má stále na kontě více výher (86) než Barcelona (84). Katalánci však náskok Madriďanů v posledních letech rychle stahují.

• Pokud Real Madrid vyhraje a uspěje i v příštím kole v Seville, bude mít na Barcelonu náskok už devět bodů. A to je v tříbodovém systému La Ligy jistota titulu, ještě nikdo z pronásledovatelů takové manko nedokázal smazat.

• Barcelona dala 26 z posledních 35 gólů El Clásica.

• Víctor Valdés s Realem Madrid neprohrál už desetkrát v řadě, podobnou šňůrou se nemůže pochlubit žádný z 822 hráčů, kteří se souboje těchto klubů zúčastnili.

• Cristiano Ronaldo dal ve 49 zápasech roku 2011 48 branek, Lionel Messi má bilanci 53 gólů v 54 zápasech.

• Barcelona prohrála v jediném ligovém zápase z 90 (81 výher a 9 remíz), v nichž skóroval Messi. Real Madrid s gólovým přispěním Cristiana Ronalda ještě neprohrál (44 výher a 1 remíza).

• Barcelona měla v posledních 220 soutěžních zápasech vždy větší držení míče než soupeř.

• V posledních sedmi vzájemných duelech bylo k vidění 9 červených karet (7 pro Real Madrid, 2 pro Barcelonu).

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace