Vytrvalost Isaaca Cuency

Isaac Cuenca (© notasdefutbol.es)

Včerejší den měl být pro Isaaca Cuencu hodně emotivní. Tenhle mladý fotbalista Barcelny B se měl na hřišti potkat se svými bývalými spoluhráči ze Sabadellu ve duholigovém souboji na Mini Estadi. Jenže nečekané zranění Cesca Fábregase přinutilo kouče Pepa Guardiolu zalovit na poslední chvíli v rezervě a vyvoleným hráčem, jenž by zacelil mezeru na nominační listině pro dnešní zápas v Gijónu byl právě dvacetiletý záložník.

Rodák z městečka Reus, šikovný křídelník, který stejně dobře přednáší fotbalové verše na straně pravé i levé, se stal jedním z oblíbenců dnes již legendárního kouče prvního týmu. Nejprve to bylo zranění Afellaye, "díky" němuž cestoval za pohodlnými třemi body do Běloruska k zápasu Ligy mistrů a teď jeho nominaci ještě utvrdilo zranění Cesca. Jenže paradoxně jeho prvotním cílem v současné době je boj o místo v sestavě B týmu, kde překvapivě nepatří mezi stálé členy základní sestavy nového kouče Eusebia. Nicméně po absolvování letní přípravy a amerického turné s A týmem se stal pro Guardiolu první alternací, kterou při pohledu do filiálky bere v potaz. 

Isaac se vyznačuje především díky své dravosti, výbušnosti, rychlosti při vedení míče. Jeho odvahy, správné fotbalové drzosti a nebojácnosti si brzy všiml i Guardiolův trenérský ansámbl a v létě neváhal ani minutu nad vykoupením jednoho z nejvýznačnějších hráčů Sabadellu v jeho překvapivé jízdě až do Segunda División po dlouholetém toulání v nižších soutěžích. Cuenca se minulou sezónu nevešel do kádru extrenéra B týmu Luise Enriqueho a bez remcání přijal angažmá v Sabadellu, který hrál jen Segunda B. Isaac nastoupil do 32 zápasů a do střelecké listiny se zapsal hned pětkrát.

Ale nebyl to první krok po schodech dolů, které musel Cuenca učinit před tím, než se vrátil do Barcelony. V roce 2002, v jedenácti letech přešel ze Santes Creus do žáků Barcy a poprvé přetáhl přes hlavu pro něj tolik voňavý dres culés. Ve vyhlášené canteře strávil tři roky, jenže se svojí vyhublou a neduživou postavou se necítil připravený pro další dobrodružství mezi azulgranas a vrátil se domů. Tentokrát do Reus Deportiu, aby zde rostl a zdokonaloval ve všech směrech. Po třech letech přestoupil do dorosteneckého týmu Damm, kde pokračoval ve svém formování a pomalu začal ve svém prvním roce vystrkovat růžky. Jeho finty a práce s míčem nemohly nikomu uniknout. A vrata, která se svého času zavřela, byla najednou otevřena dokořán. 

Barcelona se ozvala znovu a Cuenca se nerozmýšlel ani sekundu. Odmítl nabídky Villarrealu nebo Espanyolu, dalších vlčáků, kteří mají v práci s mladými fotbalisty vynikající výsledky. Výzva to byla pořádná. Dokázat, že může uspět v tak velkém klubu, mnohem vyspělejší než dřív, kdy se mu trémou sevřelo hrdlo. Pod vedením Javiera Garcíi Pimienty vybojoval se svými spoluhráči dorostenecký titul v lize División de Honor. Pimienta mu navíc doporučil, aby ubral na oku lahodícím kličkování a víc se soustředil na kolektiv. Cuenca ho bez výhrady poslechl a byť o pár měsíců později naskočil do letní přípravy s B mužstvem, skončil na hostování v Sabadellu. Od onoho okamžiku se zdá, že jeho rozlet nemá strop.

Stačí se jen podívat na videa z internetu, jaké kulišárny předváděl před několika lety v ulicích Reusu. Pak nejprve okouzlil Nova Creu Alta, stadión v Sabadellu a o něco později i Pepa Guardiolu. Byť Isaac nepřestává tvrdit, že jeho hlavní metou je místo v základní sestavě barcelonského béčka, může se stát, že již velmi brzy budeme jeho jméno vídávat na předních stránkách sportovního tisku.

Zápasy

Odehrané Nadcházející

Žádné zápasy nebyly zatím odehrány

Žádné zápasy

Plkátko

Pro psaní příspěvků musíte být přihlášen(a)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace